Papallona
Característiques de la papallona
Imatge
Papallona
Descripció
Les papallones són uns insectes que pertanyen a l'ordre dels lepidòpters.
Les papallones se separen en dues classes: les papallones diürnes i les papallones nocturnes.
Es caracteritzen per tenir unes ales cobertes d'escates, que poden ser de molts colors. Cal dir, però, que no totes són de colors bonics i llampants. Per exemple, les papallones nocturnes solen ser més petites, de colors apagats i discrets.
Els colors de les papallones poden tenir diferents funcions: per exemple, poden servir per al camuflatge o bé per espantar un depredador imitant els ulls d'un gran animal.
Les papallones tenen una funció molt important dins els ecosistemes: la pol·linització. Anant de flor en flor, les papallones barregen els diferents pol·lens i fecunden així les flors.
Hàbitat
Les papallones viuen actualment a tots els continents, des del nivell del mar fins a les muntanyes més altes i des dels tròpics fins a les regions àrtiques.
Per aquesta raó, i perquè són ben conegudes, són uns dels millors organismes bioindicadors: la presència d'una determinada espècie de papallona indica l'existència d'unes condicions determinades de clima, sòl, temperatura, pol·lució, etc., d'una regió o hàbitat.
Alimentació
Les papallones adultes de la majoria d'espècies s'alimenten bàsicament del nèctar de les flors. Per fer-ho disposen d'un aparell bucal modificat en què hi ha l'espiritrompa, un conducte llarg que s'enrotlla en espiral i que es pot desenrotllar per succionar el nèctar.
Reproducció
La femella pon molts ous petitíssims.
Durant la seva vida, la papallona passa un procés de metamorfosi complet, és a dir, passa per quatre estats amb una morfologia força diferenciada:
Ou
Larva o eruga
Pupa (crisàlide)
Papallona adulta o imago: és aquesta forma la que s'acostuma a anomenar papallona.
Més informació
MÉS INFORMACIÓ A LA IMATGE
VÍDEO DE LA PAPALLONA
Autoria
Alumnat de 3r curs de l'escola El Turonet
Curs 2012-13
Web de l'escola El Turonet
Bloc de la classe Les Acàcies
Fonts d'informació
LyWashu. Danaus plexippus. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Danaus_plexippus_01.jpg
Arroyo, C., Bosch, M.D., Fructoso, M., Garcia, I., González, J.M., Marcet, R, Perich, M.L., Sos, M. (1998) Sant Quirze del Vallès, el nostre poble. Il·lustracions Bosch, M.D. Ajuntament de Sant Quirze del Vallès
Web de Sant Quirze Natura http://www.sqvnatura.org
Viquipèdia http://ca.wikipedia.org/wiki/Portada
Edu3.cat http://www.edu3.cat/
Youtube http://www.youtube.com/