La festa del Most

Introducció

Al nostre poble,  Sant Quirze del Vallès, cada dos anys se celebra la festa del Most.  Es fa a la masia de Can Barra, que va ser restaurada per l’Ajuntament ara fa uns quants anys.

 

La festa l’organitza el GIHSQ (Grup d’Investigació i Història de Sant Quirze), una entitat cultural que treballa per recuperar festes tradicionals, recollir i conservar tota mena de documents, objectes, fotografies antigues del poble, així com també realitza tasques informatives en col·laboració amb escoles i altres associacions. 

Amb aquest objectiu han muntat una exposició d’eines del camp a la mateixa masia de Can Barra, i a les terres que hi ha al voltant han plantat vinyes. Des de llavors es realitza la verema cada tardor i del suc resultat es fa vi. 

Desenvolupament

Una mica d'història

Antigament a Sant Quirze hi havia molta vinya. Cada casa de pagès fabricava el seu vi. Era una font de riquesa molt important al poble. Can Barra, can Feliu, can Ponsich… totes les masies tenien vinyes.  

Algunes masies també disposaven de boscos, horts i bestiar:  vaques, ramats de bens o cabres, galls, gallines, ànecs, porcs i mules, que ajudaven els pagesos en les dures feines de llaurar i carregar o transportar els seus productes. A les masies produïen gairebé tot el que es necessita per viure.

En aquella època la verema es vivia com una gran festa: els nens i nenes trepitjaven el raïm, era una ocasió per celebrar les bones collites en família i amb els amics.

En aquests últims cinquanta o seixanta anys, la vida de pagès va anar canviant molt. La feina que feien les mules la van començar a fer els tractors. En comptes dels carros van aparèixer els camions. Molts pagesos van preferir treballar a les fàbriques tèxtils de Terrassa o Sabadell en comptes d’haver de treballar la terra cada dia de sol a sol.

Sant Quirze, en els últims trenta anys, ha deixat de ser un poble petit  per convertir-se, a poc a poc, en un poble amb moltes urbanitzacions, uns quants polígons industrials i moltes cases noves. 

La festa: un record dels nostres avantpassats

La festa del most és la festa de la verema. Es fa a la tardor, el mes de setembre, quan el raïm és madur. A Sant Quirze, en memòria de les nostres tradicions, s’organitza cada dos anys durant un cap de setmana de la tardor, normalment a mitjan setembre.

Hi pot participar tothom, però principalment és una festa dirigida als nens i nenes, amb l'objectiu que aquests aprenguin les tradicions pròpies del poble i aprenguin a valorar l'esforç del treball.

Durant la festa del Most es realitzen les tasques típiques de la verema tradicional:

1. Es cull el raïm amb les mans.

2. Es posa el raïm a les portadores i s’aboca al cup. 

3. Es trepitja el raïm amb els peus fins que surt el most, el suc del raïm. És la part més vistosa i divertida de la festa. 

4. El most es posa dins de grans bótes de fusta. Al cap d’unes quantes setmanes ja s’haurà transformat en vi.

A continuació es pot veure un powerpoint amb informació sobre la vinya i la verema:

                                     

La vinya i el raïm

Autoria

Fonts d'informació

Experiències dels centres

Escola Lola Anglada

Els nens i nenes de l’escola Lola Anglada hem volgut saber com es fa la verema, com es cull el raïm, com es trepitja i com es posa a les bótes.

Per això hem anat a la masia de Can Barra. En primer lloc ens han ensenyat la vinya de la masia, ens han explicat com es cuida i com s’ha de tallar el raïm quan es fa la verema.

Després, els nens i les nenes han pogut trepitjar el raïm i han comprovat com surt el most. Aquesta ha estat l’activitat més divertida.

Un cop teníem els peus ben nets, hem abocat el most dintre de les bótes.

Ha estat una experiència molt interessant. Ara ja sabem com es fa el vi, o millor dit, com es feia antigament, perquè avui dia totes aquestes feines les poden fer les màquines.

Col·laboracions