Els coloms de Les Fonts

Introducció

A Les Fonts es practiquen competicions amb coloms i aquesta és una tradició molt coneguda i seguida al municipi. És una tradició que prové de fa molts anys, tants que s'han trobat escrit amb data de fa uns 500 anys.

Desenvolupament 

En què consisteixen aquestes competicions?

En aquestes competicions participen persones afiliades a la Federació de Colombicultura, aquestes tenen una llicència i un carnet que els acredita com a components d'aquesta federació.

En aquestes competicions s'utilitzen molts mascles i una femella. La femella es deixa anar perquè voli i després es deixen en llibertat els mascles per veure quin mascle atrapa abans la femella. El mascle que atrapa primer la femella és el guanyador de la competició.

Aquestes competicions tenen diferents fases de classificació fins a arribar a la final on participa un gran nombre d'afiliats amb els millors mascles classificats.

Com a premis per a aquestes competicions hi ha medalles, copes o de vegades alguns premis més sabrosos com un pernil.

Com entrenen aquests coloms?

Els coloms que s'utilitzen en aquestes competicions provenen d'una raça noble obtinguda amb els anys amb el creuament de diferents races. Són coloms que es crien des de petits en captivitat i estan acostumats al contacte amb l'humà. Als mascles, se'ls fa aparellar amb la femella perquè se'ls desperti l'instint i així tinguin ganes de perseguir a la femella en les competicions. Els coloms surten a volar dues hores abans de fer-se fosc, perquè quan es pon el sol tenen l'instint de tornar a casa seva, és a dir, a la seva gàbia amb el seu cuidador.

Com pinten les plomes dels coloms?

Cada participant només pot pintar els seus mascles amb els colors que té assignats i enregistrats a través de la federació. Sempre són colors molt vius i s'utilitza una pintura especial que s'anomenen "anilines a l'alcohol". Si algun colom es perd, es pot saber de qui és mirant els seus colors.

Com es cuiden aquests coloms?

Viuen en unes gàbies especials. En elles tenen una sorra que evita que els excrements els puguin embrutar. Dos dies en setmana se'ls canvia aquesta sorra. Mengen blat, blat de moro, escaiola ("alpiste") i  veça ("veza").

Si un colom es posa malalt, ho podem saber perquè perd pes i es queda molt prim. A més els excrements se li tornen molt tous. Llavors se'ls donen unes pastilles especifiques per curar les seves malalties que són sobretot: salmonel·losi, cofidiosi o parasitobirosis. Per altra banda, als coloms, se'ls donen remeis naturals com l'all, la ceba, l'oli d'oliva i d'altres que són beneficiosos per al seu organisme.

Alguns avenços tecnològics

Abans es perdien molts coloms durant les competicions o els entrenaments però actualment hi ha un aparell que està compost per dues parts: un emissor que va enganxat al colom i un receptor que capta el senyal en una ràdio d'uns 4 o 5 km. Gràcies a aquest aparell es poden trobar els coloms perduts. Com que cada colom porta una plaqueta amb un número a la pota, ràpidament es pot comprovar a qui pertany.

Fonts d'informació

Experiències dels centres