Societat Coral Il·lustració Artística

Dades de l'entitat

Societat Coral Il·lustració Artística de Sant Quirze del Vallès

Adreça: c. Nou, 43

A/e: mamalula@hotmail.com

Telèfon de contacte: 93 721 00 65

L'entitat

Finalitat de l'entitat

La Societat Coral Il·lustració Artística és una entitat cultural que pretén potenciar i l'activitat coral al municipi i gaudir-ne. Per aconseguir-ho porta a terme diferents activitats:

Història

1901-1912 El naixement de la Sociedad Coral Obrera Ilustración Agrícola

Es va crear l'any 1901 i està federada a l’Agrupació de Cors de Clavé. Formada inicialment per 40 homes. El 1912 conclou la primera etapa suposadament pel descens del nombre de cantaires. Es van suspendre les activitats fins al 1931. Malgrat tot, es feia un dia de trobada cada any, el dia de Pasqua, per cantar Caramelles, excepte els anys de la dictadura de Primo de Rivera.

1931-1936 Una represa interrompuda

Va ser l’any 1931 quan la Societat Coral reaparegué, juntament amb la proclamació de la República. Les noves llibertats varen influir en la composició de la nova Societat Coral, que encaixaven amb la ideologia que la Coral havia tingut: el treball pel cant coral i la cultura catalana. També les dones van entrar a formar part de la nova coral.

A conseqüència de la guerra, a partir del 1936, els homes van haver d’anar al front on alguns van morir i altres varen ser empresonats. Això va fer que el nombre de cantaires  disminuís moltíssim i que la continuïtat de la Societat Coral es veiés amenaçada. Tot i així, es varen continuar fent actuacions fins a l’any 1939, quan, amb el triomf de la dictadura franquista, es va prohibir qualsevol tipus d’activitat folklòrica catalana.

1953-1970 Anys d’intensa activitat

Després d’aquests  anys de silenci, la Societat Coral va tornar a reaparèixer  en la cantada de Caramelles l'any 1953. Aquí comença una intensa activitat que va portar la Coral fora de Catalunya: Bilbao, Valladolid, la Corunya, Santiago, Pontevedra i Sevilla. Dins de Catalunya, les sortides més destacades es varen fer durant la dècada dels seixanta i foren: Universitat Laboral de Tarragona, Tagamanent, Vilanova i la Geltrú, Tortosa i Reus.

En aquells anys s’organitzen, a més a més, exposicions de pintura, concursos, conferències, vetllades culturals i recreatives.

Cap als últims anys d’aquest període, la manca de cantaires va fer que la Coral no tingués cap activitat de cant, però sí continuaven la resta d’activitats culturals.

1970-1980 Una dècada sense cants

Totes les activitats que s’iniciaren en la dècada anterior continuaren portant-se a terme, i altres de noves com ara: la Secció de Biblioteca, el grup de fotografia amb exposicions i concursos, sortides dins i fora de Catalunya, la creació de la revista Força el 1976, o la seva successora El Quirzetenc el 1978.

Al final es va tornar a posar en funcionament el grup de cant de la Societat Coral, el qual havia estat gairebé una dècada en silenci. I ho feu ple de vitalitat i il·lusió, organitzant dos grups, un d’adults i, temps després, un d’infantil.

1980-2000 Un nou impuls al cant

El 1979  s’inicià l’etapa de la Societat Coral que ha arribat fins als nostres dies. La novetat va ser la creació del grup de coral infantil que es digué Els ocells: eren els encarregats de cantar les Caramelles de Pasqua, però al cap de set anys es va dissoldre per falta de cantaires.

Respecte a la Biblioteca, que responia a l'objectiu de defensar i promocionar la llengua catalana així com tot allò entès com a cultura, va ser cedida a l’Ajuntament el 1982 per a la Biblioteca Municipal.

Durant aquests anys es varen continuar organitzant activitats, com per exemple: exposició de pessebres, concursos de pintura i fotografia, jocs florals i poesia... També es va reprendre la publicació d’una  revista El meu poble, un mitjà per informar o opinar. Va aconseguir una tirada de 800 exemplars repartits gratuïtament.

La Coral, a partir de la segona meitat dels anys vuitanta, tingué una projecció fora de Sant Quirze molt més gran. Es van fer innovacions en el repertori amb més nivell i es va anar passant d’una música molt popular a una altra més culta, afegint en el repertori peces de Bach, Vivaldi, Verdi...

El 1990 la Coral sortia per primera vegada de les fronteres espanyoles i  va ser concebut com un intercanvi cultural amb la Filharmònica de Biandronno a Itàlia.

El 1999 es va recuperar la Coral infantil.

L’any 2001, amb motiu de la celebració del  primer centenari de l’entitat més antiga de Sant Quirze, va ser un any intens d’actes.

A partir de 2001 Projectes especials

L’activitat de cant continua amb força i es porten a terme dos projectes especials els anys 2005 i 2007. Igualment s’inviten diverses corals de renom internacional per actuar al poble.

L'any 2005 es canta l'Oratorio de Noël op. 12 de Camille Saint-Saëns al Concert extraordinari de Nadal, amb la Coral del Nord dels Lluïsos de Gràcia, la Coral Pau Casals-Gràcia i l’Orquestra de Cambra Terrassa 48.

El 2007 es fan tres concerts del Glòria de Vivaldi, juntament amb el Cor Diaula i l’Orquestra The Ripieno Consort.

Després d'uns quants anys sense coral infantil el 2005 es crea L’Estel de Paper.

D'altra banda, durant aquests anys s'ha convidat a cors de renoms per actuar a Sant Quirze:

 

A més, s'han mantingut els concerts habituals de Nadal, de la Festa Major i d’altres.

 Finalment, l'any 2013 es van recuperar les Caramelles al poble.

Autoria

Fonts d'informació