Mitjans de comunicació abans

Abans del s. XIX

Si féssim una mica d'història dels mitjans de comunicació de Sant Quirze, els primers que trobaríem serien les campanes de l'església i el pregoner; eren els encarregats de comunicar a la gent els fets importants.

Campanes

Les campanes de l'església se sentien des de molt lluny, el seu so podia arribar fins als pagesos que eren als camps.

Com podem saber el que diu una campana? Doncs bé, el so (greu o agut), el ritme (ràpid o lent)... ens indiquen si hi ha un casament, un enterrament o bé algun incendi o altres esdeveniments.

Pregoner

Quan havia d'anunciar alguna cosa, el pregoner anava pels carrers del poble. Quan en reunia un grapat feia la crida. La crida era el missatge que deia el pregoner i que normalment servia per comunicar els avisos de l'Ajuntament i començava:

"Es fa saber a tothom..."

Amb els anys el pregoner ha desaparegut i ha estat substituït pels avisos o bans que l'Ajuntament posa a diferents indrets del poble.

Inicis del s. XX a Sant Quirze

Al centre del poble hi havia un bar anomenat Bravo on la gent es reunia al començament per escoltar la ràdio amb les notícies de la Guerra Civil. Al cap d'un temps les ràdios es van anar estenent per diferents cases del poble i la televisió en blanc i negre va arribar al poble un altre cop al bar. Anteriorment també hi havia una centraleta de telègraf situada a prop de l'actual estació de tren.

Bar Bravo, on s'escolava la ràdio: foto d'inicis del segle XX

Bar Bravo, on s'escoltava la ràdio: foto actual

Aquí estava situada l'estació de telègraf, al costat de l'estació de tren.

Estació de telègraf

Autoria

Fonts d'informació