Presentació del llegendari

Aquest espai digital és fruit del treball dels alumnes de 2n d'ESO de l'INS Premià de Mar al llarg del curs 2013-2014 i 2014-2015.

NOVETAT

Fundació Carulla
   PREMI BALDIRI REIXACH 2015Un llegendari és un conjunt de llegendes. Aquest gènere textual es caracteritza per ser un conjunt de textos que han passat de generació en generació i que han esdevingut tradicionals. També sol explicar festes, elements del paisatge, símbols de les diferents contrades d'una manera literària. Les llegendes, per tant, presenten uns fets ficticis amb unes petites dosis de realitat.

El nostre llegendari és apòcrif perquè l'hem inventat de dalt a baix. La idea ens la va oferir la companya Mercè Font, que ens va fer perdre la por a inventar aquesta mena de textos.

Això sí, seguint la filosofia del Projecte Eines, aquest llegendari suposa la síntesi de tot el que s'ha après de les llegendes i, per tant, la redacció dels textos tenia unes condicions obligatòries:

- Una dimensió d'unes 400 paraules.
- Una estructura que partís del present, viatgés a la història i retornés de nou al present.
- Aquesta estructura s'havia de correspondre amb un ús adequat de les formes verbals, procurant fer servir el passat simple en alguns passatges.
- La presència d'un diàleg formal en el qual els personatges es tractessin de vós.
- El respecte amb algun element de la geografia premianenca.

Els textos han estat revisats diversos cops i han estat enriquits lèxicament amb "l'activitat de millora del text "que consta en aquesta mateixa web.


Alguns alumnes han il·lustrat la seva ruta amb dibuixos fets per ells mateixos. Si us fa mandra llegir, fins i tot podeu escoltar algunes llegendes, en la veu dels propis autors.

La idea de fer-ne uns ruta literària per classe ens permet treballar l'oralització dels textos i oferir-los a tota la comunitat.

En definitiva, aquí teniu unes rutes proposades i un reguitzell de textos. Cadascú es pot crear la ruta que vulgui i fer-nos saber la seva opinió.

Durant el curs 2014-2015, ens hem dedicat a enriquir el Llegendari amb una sèrie de reportatges sobre els llocs i institucions emblemàtics de Premià de Mar. Els mateixos alumnes, per tant, han passat de la realitat a la ficció. El dia 20 de maig de 2015, els alumnes de 3r d'ESO han mostrat el resultat del seu treball als seus companys de 1r d'ESO i a diversos grups de 6è de les escoles del poble. Les imatges que apareixen a continuació il·lustren aquesta jornada memorable dins del nostre projecte:

Ruta literària 20 de maig 2015Llegendari apòcrif Premià de Mar


Escolteu la nostra participació al programa "Escoles" de Ràdio Premià de Mar.

Si voleu veure la presentació del nostre projecte al XV Congrés de Internacional de la SEDLL.Per si us voleu inspirar en d'altres webs:

Llicència de Creative Commons
Llegendari apòcrif de Premià de Mar de Joan Marc Ramos Sabaté està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Creat a partir d'una obra disponible a https://sites.google.com/a/xtec.cat/llegendari-apocrif-de-premia-de-mar/

Subpàgines (1): Ruta global
Comments