© Vilda - Rollin Verlinde
© Vilda - Rollin Verlinde
Het provinciaal natuurdomein Drooghout is een valleigebied van 33 ha dat voor de helft uit bos bestaat en de helft uit bloemenrijk grasland en ruigte. Oorspronkelijk werd het gebied aangelegd als overstromingsgebied en werd het doorheen de loop der jaren stelstelmatig uitgebouwd tot een gevarieerd en waardevol natuurgebied. Wist je bijvoorbeeld dat er in Drooghout 65 soorten wilde bijen voorkomen? Hiervan staan er vier op de rode lijst van bedreigde soorten tuinhommel, veldhommel, grote koekoekshommel, witgevlekte tubebij).
Natuur en landbouw gaan hier goed samen. Dat komt omdat er aan extensieve landbouw gedaan wordt. De graslanden in het centrale gedeelte kennen een ecologisch maai- of begrazingsbeheer met runderen. Hiertoe werden gebruiksovereenkomsten afgesloten met lokale landbouwers. Het harmonisch samengaan in Drooghout van natuur, landbouw, recreatie en woonveiligheid, vormt het bewijs dat een gecontroleerd overstromingsgebied maatschappelijk zoveel meer kan betekenen dan alleen maar een bekken om een hoeveelheid water op te vangen.
Op de onderzoekslocatie ‘Dood hout, leve(nd) water’ wordt aangetoond dat natuurlijke beken en rivieren in het landschap water kunnen vasthouden en dat dood hout in beken hierbij kan helpen. Het verminderd ruimen van dood hout, of actief inbrengen ervan, op locaties waar hier de ruimte voor is, kan een hulp zijn in het streven naar ecologisch meer waardevolle waterlopen. Deze zijn bovendien beter in staat om weerextremen te bufferen en ons zo te beschermen tegen overstromingen.
Het onderzoeksproject ‘Hoe boost je de biodiversiteit van graslanden’ van de HoGent onderzoekt hoe de biodiversiteit van graslanden hersteld kan worden. Het onderzoek toont aan dat een eerste vroege maaibeurt in de eerste helft van mei, in combinatie met het inzaaien van kruiden uit nabijgelegen graslanden, als na zes jaar kleurrijke, biodiverse graslanden geeft die zoemen van de insecten.
Op de onderzoekslocatie ‘Bomen & landbouw: na de scheiding een hernieuwd huwelijk?’ wordt onderzocht welke effecten bomen en struiken in het landbouwgebied hebben op de biodiversiteit. Het doel van het onderzoek is om een tool te ontwikkelen dat dit effect inschat om landbouwproducten zo ook een monetaire waarde te geven voor biodiversiteit.