Vlier met bessen. Foto door: Lars Soerink

STOP 3 - BOSLANDBOUW ALS VEERKRACHTIGE LANDBOUWPRAKTIJK

Hier zie je een boslandbouwperceel waarbij de teelt van een grasklavermengsel gecombineerd wordt met appelaars en een houtkant van kleinfruit.  

Boslandbouw, ook gekend als agroforestry, is een landbouwsysteem waar bomen en/of struiken gecombineerd worden met gewassen of het weiden van vee op eenzelfde perceel. Bij een goed werkend boslandbouwsysteem hebben beide een neutrale of positieve invloed op elkaar. Boslandbouw zorgt namelijk zowel voor een ecologische als een economische meerwaarde, door onder meer het aantrekken van natuurlijke vijanden voor plaagbeheersing, het vasthouden van voedingsstoffen die na bladval vrijkomen voor de volgende teelt, het verbeteren van de bodemkwaliteit en het beschutten van teelten en vee tegen extreme weersomstandigheden. 


Op dit perceel van 5 ha wordt de hoofdteelt, een grasmengsel van 27 kruiden, gecombineerd met 44 hoogstamappelaars die dwars door het perceel groeien. Rondom het perceel groeit een houtkant met o.a. gele kornoelje, gewone vlier, cassis en aalbessen. Van de appels zal appelsap worden geperst, en het kleinfruit uit de houtkant zal worden gebruikt om in te mengen in het appelsap om zo tot ‘extra fruitige’ smaken te komen. 


DEMONSTRATIE VAN ONDERZOEK 

Op deze locatie demonstreren we hoe geleerde lessen uit de onderzoeksstops ‘Koolstof opslaan in kleine landschapselementen’ (Stop 2) en ‘burgeronderzoek in 1 m²-tuintjes’ (Stop 10) worden toegepast op dit landbouwperceel. 

Op de onderzoekslocatie ‘Koolstof opslaan in kleine landschapselementen’ wordt toegelicht hoe houtkanten en bomenrijen (kleine landschapselementen) koolstof opslaan. De hoeveelheden die worden vastgelegd in de biomassa en de bodem zijn aanzienlijk, gezien de bomen en struiken goed kunnen uitgroeien – door de lineaire structuur van de kleine landschapselementen hebben deze steeds voldoende licht. 

Op de onderzoekslocatie ‘burgeronderzoek in 1 m²-tuintjes’ wordt aangetoond dat de aanwezigheid van bomen in een landbouwcontext de (bodem)biodiversiteit ondersteunt, en de vochtbalans in de bodem beter gebufferd is in vergelijking met bodems in landschappen zonder bomen. 

Boerin Isabelle van het Smissenbroek is zich hiervan bewust, en zet dan ook zeer overtuigd in op deze vorm van natuurinclusieve landbouw. Quote “De bomen en struiken op dit perceel kunnen de lokale biodiversiteit ondersteunen, en de koolstofopslag die dankzij de aanplant kan gebeuren draagt bij aan onze strijd tegen klimaatverandering. Het is belangrijk om hier met z’n allen ons steentje aan bij te dragen.”  

Landbouwlandschap met tal van kleine landschapselementen zoals houtkanten, bomenrijen en hagen.   
© Vilda - Yves Adams