wat we samen doen in

Noord-Holland Noord

De Aanpak Jeugdwerkloosheid in de regio Noord Holland Noord 

bestaat uit een combinatie van regionale aanpakken in West-Friesland, de Kop en Regio Alkmaar, die goed aansluit op de verschillende aanpakken Voorkomen Voortijdig Schoolverlaten (vsv). Tevens vindt extra afstemming plaats met het mbo met betrekking tot nazorg van specifieke groepen gediplomeerde mbo-jongeren. De mbo-scholen maken hiervoor gebruik van de subsidieregeling van het ministerie van OCW, die is ingesteld in coronatijd voor afstudeerrichtingen waar naar verwachting geen vraag meer naar zou zijn op de arbeidsmarkt. Het Werkgeversservicepunt (WSP) heeft formatie vrijgemaakt voor hulp aan (kwetsbare) jongeren. 

De aanpak heeft drie gemeenschappelijke lijnen:


In alle subregio’s is uitbreiding van formatie gerealiseerd 

De samenwerking met het mbo om de nieuwe nazorg aan mbo-gediplomeerden te organiseren zorgt voor betere overdracht van de jongeren die hulp nodig hebben. De preventieve inzet op coaching tijdens stage van jongeren in kwetsbare positie is nu in de hele regio mogelijk en wordt als zeer succesvol ervaren. 

Totaaloverzicht van de regionale uitvoeringsagenda  De voortgangscijfers zijn te vinden in het dashbord

In de arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord lopen de volgende projecten:

Voortijdig schoolverlaten (VSV)

Maatschappelijke diensttijd         

VSO-PRO  


MBO      

ROC Horizon College, Vonk (Clusius College en ROC Kop van Noord-Holland) en Regio College en vso/pro NHN Het projectvoorstel RIF Entree in Beweging is gericht op de mismatch tussen onderwijs en arbeidsmarkt op alle uitstroomrichtingen van de betrokken mbo-instellingen. Er moet een sluitende aanpak komen om jongeren waarvoor geen passend traject is, op te leiden voor en te begeleiden naar een duurzame arbeidsplaats.


De arbeidsmarkt vraagt om onderwijs dat meebeweegt. 

Er is nu veel meer behoefte aan maatwerk om tegemoet te komen aan individuele talenten, aan de behoeften van studenten (verdieping, verbreding, specialisatie) en aan de wijze waarop individuele studenten leren. Ook de vraag vanuit bedrijven en instellingen vereist steeds meer maatwerk. 

Het projectvoorstel maakt gebruik van de kennis, de expertise en het opgebouwde netwerk van RIF mbo Groenstart van het Clusius College. 

Met het projectvoorstel wordt de ontwikkelde slagkracht in en om de groene sector uitgebreid naar alle uitstroomrichtingen. Ook wordt het werkgebied uitgebreid en worden alle relevante onderwijsinstellingen in deze grotere regio actief in het project betrokken. Door deze krachtenbundeling kan ondanks het uitgebreide werkgebied meer individueel maatwerk worden geleverd en kwalitatief beter onderwijs op kleinschaliger wijze worden georganiseerd. 

De kwaliteitsagenda’s van de vier onderwijsinstellingen gaan voor een substantieel deel ook over het beleid in en om de Entree-opleidingen en alle daarbij betrokken ketenpartners. Maar ze zijn voornamelijk intern gericht op het stimuleren van kwetsbare jongeren om weer te gaan leren, waardoor er geen sluitende aanpak is om de groep jongeren waarvoor dit geen passend traject is, op te leiden voor en te begeleiden naar een duurzame arbeidsplaats. 


De Overstapcoaches

voor de begeleiding van jongeren die de overstap maken van Entree-opleiding naar mbo-niveau 2


Leerwerkloket

Het Leerwerkloket vervult een onafhankelijke advies- en schakelfunctie tussen arbeidsmarkt en onderwijs voor alle inwoners in de regio. Zo versterkt het loket de aansluiting tussen inwoners, het onderwijs, de opleidingsmarkt en de arbeidsmarkt. Jongeren kunnen bij het Leerwerkloket terecht voor kosteloos advies over leren en werken. Een team van loopbaanadviseurs helpt jongeren ook bij het:

RMC-coördinator 

                 Marieke Weima                       (Westfriesland)  m.weima@hoorn.nl

RMC-coördinator 

              Selina van Holsteijn                  (Noord-Kennemerland) svanholsteijn@alkmaar.nl

Netwerkregisseur vsv                     Kop van Noord-Holland

Coen Haarsma (Kop van Noord-Holland)  c.haarsma@denhelder.nl

SBB adviseur doelgroepen

Hans van den Berg h.vandenberg@s-bb.nl

                 Netwerkcoördinator                     vso/pro

Peer Scheepers peer.scheepers@trigoon.wf

Regiocoördinator jeugdwerkloosheid

   Femke Blokker femkeblokker@rpa-nhn.nl

            Regio-contactpersoon                mbo

Mirjam Kinneging m.kinneging@clusius.nl

SBB regionaal adviseur

              Martin de Wolf                 m.dewolf@s-bb.nl