Toimintaympäristö

Tilat, pelit ja vehkeet

Tikkurilan Pelitalo Respawn on osa Tikkurilan nuorisotilaa, joka sijaitsee nuorten monitoimitalo Liidon tiloissa. Pelitalolle on varattu tiloista yksi huone, jossa on 11 pelitietokonetta ja vastaava määrää digitaaliseen pelaamiseen vaadittavia välineitä. Yksi koneista on korvamerkitty ohjaajan koneeksi ja sijoiteltu niin, että siitä käsin pystyy valvomaan koko huonetta. Pelitalotoiminta itsessään keskittyy lähinnä tähän huoneeseen ja PC-pelaamiseen, vaikka nuorisotilan käytössä on pelaamiseen muitakin välineitä, kuten pelikonsoleita.

Pelivälineistö ja toimintaympäristö on suunniteltu ergonomiseksi; käytössä on pelaamiseen suunnitellut tuolit (niska- ja ristiseläntuki), tuolien ja pöytien korkeutta voi säätää pelaajan koon mukaan, pelihiiret toimivat oikea- tai vasenkätisinä. Tarkoituksenmukaiset välineet ja ympäristö varmistavat sen, että pelaaminen pelitalossa on mahdollisimman turvallista eikä nuorille aiheudu liiallista fyysistä rasitetta tai kuormitusta.

Aate ja ajatukset tekemisen takana

Fyysisen toimintaympäristön lisäksi aivan yhtä tärkeää on pitää sosiaalinen ja psyykkinen ympäristö ergonomisina. Tikkurilan Pelitalon Respawnissa näistä asioista pidetään huolta noudattamalla nuorisopalveluiden yleisiä ohjeistuksia ja aatteita liittyen organisaation alla tehtävään nuorisotyöhön. Näitä ovat mm. yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys. Hyvän fiiliksen ja turvallisen tilan tekemiseen takaavat toimintaan orientoituneet ohjaajat ja yhteisesti laaditut säännöt.


Digitaalisten menetelmien, kuten pelaamisen avulla voidaan nuorisotiloilla tavoittaa ja kohdata nuoria tasa-arvoisesti: osa ei välttämättä pääse tai halua tulla paikan päälle fyysisesti, toisilla taasen ei välttämättä ole kotona vaadittavia välineitä pelaamiseen. Onnistuneesti toteutettu pelitoiminta tavoittaa nuoria laajasti ja täten lisää heidän yhdenvertaisuuttaan. Yhdenvertaisuuden tulisi näkyy pelitoiminnan säännöissä: kaikilla nuorilla riippumatta esimerkiksi sukupuolesta tai etnisestä taustasta on turvallinen tila pelata. (Lauha 2014, 100.)


Tarkempia vinkkejä turvallisen peliympäristön luomiseen vinkkejä löytyy osiosta "Mitä on toksinen pelikulttuuri?"

Alla olevaan kuvakaruselliin on kerätty kuvia pelitalosta tilana ja siellä käytössä olevista pelivälineistä tarkempaa tutustumista varten.