Pelikirjasto

Pelikirjastossa esitellään Respawnissa tällä hetkellä saatavilla olevia pelejä. Lyhyissä kuvauksissa käydään läpi pelin tyyppi, perusideaa sekä sen soveltuvuus erilaisiin nuorisotyön toimintamuotoihin. Kuvauksissa käytetään lyhenteitä, joihin voi tutustua Digipelaajan sanastossa.

Jokaisen pelin esittelyn yhteydessä on linkkejä peliyhtiöiden virallisiin materiaaleihin ja kanaviin, jossa peleihin voi tutustua syvällisemmin.


Kuvassa pelataan Overwatchia Respawnissa.

Counter-Strike Global Offensive

Pelityyppi Tiimipohjainen FPS

Counter Strike -sarja on peliyhtiö Valven kehittämä supersuosittu first person shooter. Pelissä kilpaillaan joukkueina mapin eli kartan hallinnasta. Pelaaja voi vaikuttaa omaan rooliinsa pelissä valitsemalla erilaisia aseita, kuten tarkkuuskiväärin tai rynnäkkökiväärin. Voittoon vaikuttavat joukkueen sisäinen kommunikointi, ennalta hiotut strategiat ja joidenkin mielestä puhdas tuuri.

Counter-Strike Global Offensive (eli CS:GO) on yksi tämän hetken suosituimmista ja seuratuimmista kilpapeleistä.

Soveltuvuus eri toimintamuotoihin Peli soveltuu nuorisotyölliseen pelitoimintaan, esimerkiksi pienryhmäpelaamiseen ja avoimeen pelitoimintaan. Tavoitteellisempi pelaaminen vaatii tiimiltä hyvää yhteistyötä, joten CS:ssää voidaan käyttää ryhmätyöskentely- ja viestintätaitojen kehittämiseen.

CS-turnaukset soveltuvat striimattavaksi ja seurattavaksi tiloille. Kilpapelinä se on yksi maailman suurimmista ja suosituimmista skeneistä.

Vaikeustaso Pelimekaniikat itsessään eivät ole monimutkaisia. Perustasollaan pelin vaikeutta lisäävät siihen sisältyvä tarve ryhmätyöskentelylle ja kyvylle reagoida nopeasti muuttuvissa tilanteissa. Varsinainen käytännön vaikeus riippuu vastustajan taitotasosta.

Ikärajat ja sisältövaroitukset Sallittu yli 16-vuotiaille, sisältää väkivaltaa

Linkit CS:GO Instagramissa // CS:GO Twitterissä // Valve YouTubessa //

Defence of the Ancients 2

Pelityyppi MOBA, Strategia

Defence of the Ancients 2 on sekin Valven pelejä. Pelissä taistellaan "areenalla" tai "kentällä" viiden hengen joukkueissa. Tavoitteena on edetä kentällä vastustajan päätyyn ja tuhota/vallata heidän päärakennuksensa eli basensa. Pelin kulkuun vaikuttavat pelaajien valitsemat pelihahmot, joilla kullakin on omat erityiskykynsä ja pelityylinsä.

Dota 2 on suhteellisen vanha peli (julkaistu 2013), mutta se on edelleen suosittu kilpapelaajien keskuudessa ja siihen päivitetään lisäsisältöä säännöllisesti.

Soveltuvuus eri toimintamuotoihin Kuten CS, soveltuu myös Dota2 nuorisotyölliseen pelitoimintaan, joko avoimen toiminnan pelinä tai pienryhmätoimintana. Dota 2 soveltuu CS:ssää paremmin sellaisille ryhmille, jotka eivät ole kiinnostuneita nopeatempoisesta räiskinnästä ja joita kiinnostavat enemmän pelit joissa on fantasia-elementtejä.

Dota 2-turnaukset soveltuvat striimattavaksi ja seurattavaksi tiloille.

Vaikeustaso Saatavilla on tällä hetkellä 115 eri hahmoa, joten jo pelkästään peliin perehtyminen voi vaatia paljon aikaa ja kärsivällisyyttä. Erilaisten strategioiden hiominen vaatii ymmärrystä siitä, mikä on sen hetken meta (mikä hahmo on hyvä tai toimii hyvin missäkin tilanteessa). Meta muuttuu koko ajan, joten pelin tosissaan pelaaminen vaatii jatkuvaa tietojen päivittämistä.

Perusidea pelissä on kuitenkin yksinkertainen. Dota 2:sta voisi kuvailla helpoksi sisäistää, mutta vaikeaksi ottaa todella haltuun.

Ikärajat ja sisältövaroitukset Sallittu yli 12-vuotiaille

Linkit Dota 2 viralliset sivut // Dota 2 Instagramissa // Dota 2 Twitterissä // Dota 2 YouTubessa //

Fortnite

Pelityyppi BR, FPS-elementtejä

Fortnite (tuttavallisemmin "Fortti") on peliyhtiö Epic Gamesin kehittämä ja vuonna 2017 julkaistu Battle Royale peli. Fortnitessa matsi alkaa sillä, että pelaajat tiputauttuvat laskuvarjolla pelikentälle. Tästä alkaa varsinainen peli, jonka tavoitteena on pysyä mahdollisimman pitkään hengissä. Selviytymistä matsin aikana helpottavat saatavilla olevat materiaalit, kuten aseet ja vastaavat sekä parhaiden piilopaikkojen tietäminen kartalta. Selviytymistä vaikeuttavat muut pelaajat, jotka yrittävät tappaa sinut.

Voittaja on se, joka on viimeisenä pystyssä.

Soveltuvuus eri toimintamuotoihin Fortnite soveltuu hyvin avoimeen toimintaan nuorten pelattavaksi joko soolopelinä tai tiimeinä. Tiimeissä pelatessaan nuoret voivat hioa porukalla taktiikoita, mutta myös samassa tilassa yksinään pelatessa kaverille voi antaa vinkkejä tekemiseen.

Fortnite on suosittu peli ja sitä striimataan paljon. Ohjaajan kannattaa tutustua striimeihin etukäteen, että voidaan valita katsottavaksi niistä sellaisia jotka ovat sisällöltään asiallisia.

Vaikeustaso Fortnite on suhteellisen perinteinen "osoita-ja-ammu" ajatuksella toimiva peli. Battle Royale elementti kuitenkin vaikeuttaa hieman tekemistä, varsinkin uusille pelaajille, jotka eivät välttämättä tunne karttoja, aseita tai eri tavaroiden spawneja.

Sen opettelu ei kuitenkaan vaadi mitenkään intensiivisempää lukemista tai tutustumista pelin maailmaan (vrt. Dota 2), vaan parhaiten peliin tutustuu kun sitä pelaa.

Ikärajat Sallittu yli 12-vuotiaille

Linkit Fortniten viralliset sivut // Fortnite Instagramissa // Fortnite Twitterissä // Fortnite YouTubessa //

League of Legends

Pelityyppi MOBA

League of Legends on vuonna 2009 julkaistu Riot Gamesin lippulaivapeli. Ajatukseltaan ja mekaniikoilta se on suhteellisen samankaltainen kuin Dota 2: areenalla edetään vihollisen baseen ja tuhotaan matkalla minioneita, hirviöitä, torneja ja vastapuolen pelaajia. Pelin kulkuun LoLissakin vaikuttavat valitut pelihahmot sekä sillä hetkellä voimassa oleva meta.

LoLia ja Dota 2:sta pidetään yleisesti toistensa kovimpina kilpailijoina, mutta maallikon silmin eroja peleissä ei välttämättä juurikaan ole. Pelinä LoL on ehkä näistä kahdesta hieman helposti lähestyttävämpi kasuaalipelaajan näkökulmasta, kun taas Dota 2 vaatii pelaajaltaan vakavampaa asennetta. Yleisestä mielipiteestä huolimatta molempia voi pelata huvikseen tai kilpailullisesti - itselle sopivan MOBAn löytämiseksi kannattaa molempia kokeilla käytännössä.

Soveltuvuus eri toimintamuotoihin LoLi soveltuu lähes kaikkiin pelitoiminnan muotoihin. Pelijoukkueen koko LoLissa on 5, mikä kannattaa ottaa huomioon toimintaa suunnitellessa.

LoLia striimataan paljon, joten se soveltuu striimattavaksi ja seurattavaksi sisällöksi. LoLin kohdalla kannattaa olla erityisen tarkka siitä mitä striimejä valitaan pelitoiminnassa katsottavaksi - peliyhteisönä sillä on hieman kyseenalainen maine toksisuuden suhteen.

Vaikeustaso LoL on tyypillinen MOBA, eli se ei ole yhtä vauhdikas kuin FPS-pelit. Reaktiokykyä ja sorminäppäryyttä kuitenkin vaaditaan kun lanella (eli reitillä) tulee vastaan vihollispelaaja. Talentteja valittaessa täytyy olla kykyä strategisoida ja hahmoja valittaessa tuntea meta.

Ikärajat Sallittu yli 12-vuotiaille

Linkit LoL:in viralliset sivut // LoL Instagramissa // LoL Twitterissä // LoL YouTubessa //

Minecraft

Pelityyppi Sandbox/rakentelu

Minecraft julkaistiin vuonna 2011 ruotsalaisen Mojang Gamesin toimesta ja siitä tuli välittömästi hitti. Pelin grafiikat ja käyttöliittymä ovat viehättävällä tavalla retroja, mutta pelisuunnittelullisesti se yllättää moderniudellaan. Peli-idealtaan se sopii lähes kaikenlaisille ja ikäisille pelaajille. Sandboxit (eli hiekkalaatikkopelit) ovat pelejä joissa pelaaja itse määrittää vahvasti sen, miten hän peliä haluaa pelata.

Minecraftin perusidea on keräillä kartalla erilaisia materiaaleja joista sitten rakennellaan mitä huvittaa. Mitään erityisiä tavoitteita peli ei aseta pelaajalle - ellei tämä sitä itse välttämättä halua. Pelimoodeja on erilaisia, kuten selviytyminen, rakentelu ja seikkailu. Pelissä voi siis käyttää aikansa rakentelemalla mökin (tai palatsin), selviämällä yöstä hirviöiden armoilla tai seikkailemalla pitkin pelin karttaa.

Soveltuvuus eri toimintamuotoihin Minecraftia voi pelata yhdessä tai yksinään, sisältönsä puolesta se soveltuu myös pienempien pelaajien pelattavaksi.

Minecraftin peliyhteisöstä löytyy runsaasti muiden pelaajien ja fanien oheissisältöä, kuten pelivideoita, rakenteluoppaita ja ladattavia karttoja. Pelin ja sen maailman pariin voi siis uppoutua useiksi tunneiksi.

Vaikeustaso Minecraftille on haastava määrittää juurikaan minkäänlaista vaikeustasoa, koska pelin tyyli riippuu pelaajasta itsestään ja siitä minkä pelimoodin hän valitsee. Taidokkaimmille minettäjille pelistä tosin löytyy hardcore -tila, jossa pelaajalla on käytössään vain yksi elämä.

Ikärajat Sallittu yli 7-vuotiaille

Linkit Minecraftin viralliset sivut // Minecraft Instagramissa // Minecraft Twitterissä // Minecraft YouTubessa

Overwatch

Pelityyppi Tiimipohjainen FPS

Overwatch on vuonna 2016 julkaistu, Blizzard Entertainment yhtiön tiimipohjainen FPS-peli. Pelissä pelataan tiiminä erilaisilla hahmoilla, joilla on kullakin erityiskykyjä ja erityisrooleja pelisession aikana. Riippuen pelattavasta kartasta tavoitteena matsissa saattaa olla joko alueiden valtaus, payloadin (paketin) kuljettaminen ja suojeleminen tai jonkin alueen suojeleminen.

Vastapuoli nujerretaan valitsemalla hahmoja, jotka pelaavat hyvin vastapuolen hahmoja vastaan. Olennaista hahmovalinnassa on myös se, että eri roolien väliset suhteet tiimissä ovat tasapainossa. Riippuen tehtävästä voi olla paikallaan valita tiimiin ainakin yksi healeri (hahmo jolla voi parantaa muita hahmoja) ja/tai yksi tankki (hahmo jolla on vahva puolustus).

Soveltuvuus eri toimintamuotoihin Overwatch soveltuu hyvin avoimeen ja pienryhmätoimintaan. Pelin ympärillä on suhteellisen aktiivinen kilpapelausskene ja se on suosittu peli myös striimaukseen.

Vaikka pelinä se ei välttämättä ole yhtä suosittu kuin esimerkiksi CS:GO, Fortnite tai LoL, on siinä silti omat erityispiirtensä, jotka saattavat viehättää tietyntyyppisiä pelaajia.

Vaikeustaso Pelin perusmekaniikat ovat suhteellisen helppoja oppia. Haasteita saattaa tuottaa itselleen sopivan hahmon löytäminen hahmojen joukosta, joita ei kuitenkaan ole yhtä montaa kuin esimerkiksi LoLissa tai Dota 2:ssa.

Pelissä on myös sisäänrakennettu pelaajatasosysteemi tai match-making ratio (MMR). MMR pitää huolen siitä, että pelissä vastaantulevat pelikaverit ja vastustajat ovat taitotasoltaan vertaisia.

Ikärajat Sallittu yli 12-vuotiaille

Linkit Overwatchin viralliset sivut // Overwatch Instagramissa // Overwatch Twitterissä // Overwatch YouTubessa //

Rocket League

Pelityyppi Ajopeli / Urheilu

Peliyhtiö Psyonix julkaisi Rocket Leaguen vuonna 2015. Pelissä pelataan autoilla, joten tässä mielessä se on ajopeli. Siihen loppuvatkin sen yhteydet perinteisempiin rallipeleihin. Rocket Leaguessa autot lentävät, hyppivät ja muutoinkin jättävät huomiotta kaikki fysiikan lait. Pelimoodeja pelissä on erilaisia, mutta varsinaisessa pääpelissä rakettiautoilla on tarkoitus saada kuljetettua pallo vastustajan maaliin.

Kiteytettynä Rocket League on siis autoilla pelattava digitaalinen pallopeli. Kummalliselta vaikuttavasta konseptistaan huolimatta se on suosittu ja vakavasti otettava kilpapeli, jota seurataan striimien kautta ja jonka ympärillä pyörii turnauksia.

Soveltuvuus eri toimintamuotoihin Rocket Leagueta voidaan pelata yksin ja moninpelinä. Idealtaan se on hauska ja yksinkertainen ymmärtää, joten se soveltuu useimmille - mahdollisesti jopa ensimmäiseksi kokeiltavaksi peliksi. PEGI-luokitukseltaan se on sallittu kaikenikäisille, joten sitä voidaan käyttää pelitoiminnan järjestämiseen varhaisnuorisolle.

Kuten esittelyssä mainittiin, liittyy Rocket Leagueen vahva kilpapelaamisen yhteisö, joten hyödynnettävää oheissisältöä löytyy paljon.

Vaikeustaso Rocket League muistuttaa vaikeustasoltaan Minecraftia. Sitä voi pelata hyvin kasuaalisti ja vain hauskana pelinä ilman sen ihmeempiä paineita, mutta se soveltuu myös tavoitteelliseen kilpapelaamiseen. Vaikeustaso pelissä riippuukin puhtaasti siitä, miten tavoitteellisesti pelaaja peliä pelaa.

Ikärajat Sallittu kaikille

Linkit Rocket Leaguen viralliset verkkosivut // Rocket League Instagramissa // Rocket League Twitterissä // Rocket League YouTubessa //