E-urheilu

Elektroninen urheilu

Elektroninen urheilu (e-urheilu tai e-sports) on kilpaurheilua, jossa välineenä on tietotekninen laite ja lajina peli. Yleisesti elektroniseksi urheiluksi mielletään kilpapelaaminen joko osana tiimiä tai yksilönä. Tarvittavien pelaajien määrä riippuu lajista eli pelistä. (SEUL.fi: Mitä on E-urheilu?)

Kuinka iso juttu e-urheilu on Suomessa?

Pelaajabarometri 2018:n mukaan 1,8% ilmoitti aktiivisesti pelaavansa pelejä kilpailullisesti. Kilpapelaamista taasen aktiivisesti seuraa striimauspalveluista 8,5% ja muita pelitallenteita 11,7%. Luvut ovat luonnollisesti vieläkin vähäisempiä niiden keskuudessa, jotka eivät määrittäneet itseään aktiivisiksi peliharrastajiksi. (Kinnunen ym. 2018, 41.) Aktiivisten harrastajienkaan joukossa eivät e-urheiluun liittyvät luvut ole mitenkään päätä huimaavia Suomessa. Osaltaan tämä saattaa selittyä sillä, että aineistossa käsitellään niin suurta määrää eri-ikäisiä pelaajia. 40-75 vuotiaissa kilpapelaajien osuus oli lähestulkoon nolla ja kiinnostusta striimienkään seuraamiseen ei juuri riittänyt. (Kinnunen ym. 2018, 42.)

Kun tilastoja tarkastellaan vain nuorison (10-19 vuotiaat) keskuudessa, ilmoittaa aktiivisesti pelaavista nuorista n. 4,7% pelaavansa kilpailullisesti, 27,1% seuraavansa kilpapelejä ja 36,4% katsoo muutoin aktiivisesti peleihin liittyvää sisältöä. (Kinnunen ym. 2018, 42.) Verrattuna koko aineiston yhteisiin lukuihin ovat prosentit selkeästi korkeampia. Voidaan siis päätellä, että ainakin nuorison keskuudessa kilpapelaaminen ja sen seuraaminen alkavat kiinnostaa.

E-urheilun noususta kotimaan kamaralla on muitakin merkkejä, mm. Yle on alkanut lähettää e-urheiluun liittyvää sisältöä kanaviltaan ja suomalaisten menestys maailmalla on noteerattu iltapäivälehdissä. Suomalaisista menestysurheilijoista voidaan mainita esimerkkeinä kuuluisa Counter-Strike-tiimi ENCE Gaming ja tuorein Starcraftin maailmanmestari Serral.

Suomessa todennäköisesti eletäänkin tällä hetkellä e-urheilun heräämisen ensihetkiä. Kiinnostus lajia ja pelejä kohtaan kasvanee vain tulevaisuudessa. Ainakin peliharrastuksen yleisyydestä voidaan päätellä, että aihepiiri on kiinnostava vaikka urheilupelaamisen seuraaminen ja harrastaminen olisivat vielä vieraita.

Minustako e-urheilija?

Suomessa ammattilaispelaajaksi voi päätyä monia eri reittejä pitkin. Riippuen pelattavasta pelistä voi aivan yhtä todennäköisesti päätyä huipulle vain yksinkertaisesti pelaamalla tavoitteellisesti (ja paljon) omasta huoneesta käsin tai sitten liittymällä liigaan tai tiimin ja treenaamalla valmentajan alaisuudessa.

Kilpapelaaminen saattaa kiinnostaa jo pelkästään maineen ja mammonan takia. Miten kilpapelaajaksi sitten tullaan? Kilpapelaamista, kuten muutakin kilpaurheilua voidaan tavoitteellisesti harrastaa eri seuroissa, joskin Suomessa seuratoiminta on vielä heräämässä. Kilpapelaamista voi myös opiskella joissakin oppilaitoksissa erityislinjojen avulla. (Tossavainen 2018, 188.) Nuoren kiinnostuessa kilpapelaamisesta voi olla haastavaa löytää sopivia muotoja harrastuksen tukemiseen. Näitä saattaa asuinalueesta riippuen löytyä esim. leirien, seurojen tai nuorisotoimen kautta. Omaa osaamista voi tuoda esille tämän lisäksi turnauksissa, joihin moninpelin ollessa kyseessä yleensä osallistutaan tiiminä. (Tossavainen 2018, 189.)

Virallisia kilpailuja SM-tasolla järjestää SEUL eli Suomen elektronisen urheilun liitto ja MM-tasolla IESF eli International Esports Federation. SEUL on toiminut vuodesta 2010 ja sitä voidaan pitää suomalaisena alan kattojärjestönä, jonka alla toimii monia pienempiä organisaatioita ja liittoja. (Tossavainen 2018, 184-185.)

Eettinen ohjeisto

Suomen Elektronisen Urheilun liiga on tuottanut e-urheiluun oman eettisen ohjeistonsa. Ohjeiston tarkoituksena on ohjata eri alan toimijoita eettisen pelitoiminnan järjestämisessä ja auttaa kasvattamaan seuraava e-urheilun sukupolvi hyvän urheiluhengen mukaisiksi pelaajiksi.

Ohjeiston pääkohdat pelaajille ovat seuraavat:

  • ei loukkaavaa kielenkäyttöä tai ilmaisuja koskien muita tai heidän pelaamistaan - tämä koskee sekä kaveria että vastustajaa. Esimerkki: "Olet paska pelaaja"
  • kielenkäyttöön ei muutoinkaan kuulu millään tavoin rasistinen, seksistinen tai muutoin syrjivä ilmaisu. Esimerkki: "Tytöt on huonoja pelaamaan"
  • henkilöön kohdistuvat fyysiset tai muun väkivallan uhkailut, viittaukset tai toivomukset eivät kuulu hyvään urheiluhenkeen. Esimerkki; "Toivottavasti astut legon päälle paljain jaloin"
  • hyvään urheiljahenkeen ei myöskään kuulu muutoin uhkaava ja väkivaltainen käytös. Esimerkki: Nuori häviää pelin ja kaataa pöydän.
  • peleissä ei huijata, koodailla tai millään muullakaan tavalla yritetä vilpillisesti vaikuttaa pelin kulkuun. Esimerkki: CS ei oikein kulje, nuori lataa aimbotin.
  • vastavuoroisesti ei myös tahallaan pelata huonosti, esimerkiksi vain kiusatakseen pelikaveria


Lähde: SEUL 2013

Eettisessä ohjeistossa jaetaan neuvoja e-urheilutapahtumien järjestämiseen. Yleispätevien vinkkien voidaan katsoa pätevän myös nuorisotiloilla tapahtuvaan, pienimuotoisempaan turnaustyyppiseen pelitoimintaan tai vastaaviin toimintoihin. Nuorisotyön kannalta oleellisia nostoja järjestäjien ohjeistosta ovat:

  • toiminnan järjestäjien kannattaa tutustua SEULin julkaisuun Suomen E-urheilun Eettinen Ohjeisto, jotta heillä on riittävät tiedot siitä mitä hyvän urheiluhengen mukainen kilpapelaaminen pitää sisällään
  • väärinkäytösten ja rikkomusten varalle laaditaan toimintasuunnitelma, esimerkiksi peleissä huijaamiselle asetetaan selkeät seuraamukset ja rangaistukset
  • hyvän pelihengen ja yhteisön ylläpitäminen vaatii valvontaa myös sosiaalisen median kanavilla. Pelkkä fyysisen ympäristön valvonta ei riitä.
  • toiminta tulee suunnitella siten, että kaikki tuntevat itsensä tervetulleiksi sukupuolesta, seksuaalisuudesta tai vastaavasta riippumatta (kts. Toksinen pelikulttuuri)
  • jos toiminta on ikärajatonta, huomioi yllä oleva myös eri ikäisten osallistujien viihtyvyyden ja turvallisuuden näkökulmasta
  • pelaajien nimet, skinit tai vastaavat noudattavat hyviä käytäntöjä eivätkä ole esimerkiksi rasistisia
  • valvoo, että osanottajien käytös ja kielellinen ulosanti ovat asiallisia


Lähde: SEUL 2013

E-urheilun keskeisiä toimijoita Suomessa

SEUL, eli Suomen elektronisen urheilun liitto, toimii e-urheilun kattojärjestönä Suomessa. Se on mukana tukemassa alan kehitystä, kilpapelaamiseen liittyvän tiedon tuottajana ja levittäjänä sekä tapahtumien järjestäjänä.

Fel, eli Finnish Esports League, on yksi Seulin jäsenjärjestöistä. Fel järjestää erilaisia e-urheilu tapahtumia, kuten turnauksia. Fel on mukana turnauksien ja e-urheiluun liittyvän sisällön tuotannossa muutenkin, esimerkiksi haastattelujen, striimien ja tulospalveluiden kautta. Liigan sponsoreihin lukeutuvat mm. Elisa ja KotiPizza.

Assembly on tapahtumantuottaja organisaatio joka järjestää samalla nimellä kahdesti vuodessa massiivisia laneja. Assemblyihin, eli tuttavallisemmin "Assyihin", sisältyy turnauksia ja muuta kilpapelaamiseen liittyvää toimintaa. Assyt ovat suomalaisten peliharrastajien keskuudessa legendaarinen tapahtuma, joka on koettava ainakin kerran elämässä.

ENCE Gaming on kiistatta yksi suomen tunnetuimmista kilpapelaamisen organisaatiosta. ENCEn alaisuudessa toimii eri peleihin erikoistuneita kilpapelaajia ja joukkueita, kuten aiemmin mainitut Joona Sotala eli Serral ja ENCE:n CS:GO -tiimi.