Pelaamisesta ja pelikulttuurista

Digipelaamisen lyhyt oppimäärä

Digitaalisen pelaamisen voidaan katsoa tulleen Suomeen 1980-luvulla ensimmäisten kotitietokoneiden mukana. Tämän jälkeen pelaaminen on kasvanut maailmanlaajuisena ilmiönä - markkinoille tulee yhä hienostuneempia pelejä ja ala tarjoaa yhä useammalle työpaikan. Teollisuuden alana se on yksi nopeimmin kasvavista Suomessa. (Harviainen, Meriläinen & Tossavainen 2013, 15-16.)

Pelaaminen ja pelit eivät ole pelkkää viihdettä - nykyään ne ovat realistinen vaihtoehto luoda uraa.

Digitaalisella pelaamisella harrastuksena on Suomessa alan mittapuulla pitkähkö historia. Digitaalisten pelien rantautuessa Suomeen ne miellettiin alunperin lähinnä lasten ja nuorten harrastukseksi. Pelaaminen harrastuksena saattoi olla jopa hieman stigmatisoivaa ja alan harrastaja usein leimattiin “nörtiksi”. Nykyään digipelaajan todellisuus on kuitenkin hieman erilainen kun nousussa on e-urheilu, pelillistäminen on muodikasta monella alalla ja varhaiskasvatuksessa opetetaan koodauksen alkeita.

Pelaamisesta ja peleistä on tullut niin sanottua mainstreamia.

Kyse ei siis ole vain supernörttien jutusta, vaan pelien parissa voi kuka tahansa viettää aikaa joko harrastusmaisesti tai peliammattilaisuus mielessä. On selvää, että pelaaminen ilmiönä on tullut jäädäkseen (kuten digitaalisuus ja somekin) ja se on suosittua puuhaa nuorten keskuudessa ajanvietteenä.

Tässä osiossa käsitellään:

Digipelaaminen Suomessa ja nuorten keskuudessa

Ajankohtaista tilastotietoa pelaamisen suosiosta harrastuksena ja nuorten keskuudessa. Mitä nuoret pelaavat? Kuinka paljon nuoret pelaavat? Miten nuorisotyössä on vastattu nuorten peliharrastukseen?

Peliharrastuksen hyödyt

Osiossa puidaan läpi pelaamisen hyötyjä harrastuksena. Miten se eroaa perinteisemmistä harrastusmuodoista? Mitä taitoja nuori kehittää istuessaan sisällä, pimeässä ja nenä kiinni ruudussa? Mitä asioita pelikasvattajan tulee huomioida, jotta nämä pelaamisen hyödyt toteutuvat nuoren elämässä.

Pelikulttuurin monet muodot

Pelit eivät ole pelkästään pelaamista varten. Voidaan jopa todeta, että ne ovat nousseet elokuvien ja kirjojen rinnalle tarinankerronnan ja taiteen välineinä. Yksinkertaisimmillaankin ne ovat nykyään multimediatoteutuksia, joiden luomiseen vaaditaan monialaista osaamista.

Peliharrastajienkin keskuudesta löytyy erityyppisiä kiinnostuksen kohteita ja taitoja. Tässä osiossa tutustutaan lyhyesti muun muassa fanitaiteeseen ja cosplay -harrastukseen.

Peliammattilaisuus

Innostunut harrastaja voi tehdä pelaamisesta itselleen ammatin. Osiossa esitellään pelaamisen tarjoamia mahdollisuuksia nuoren tulevaisuuden työllistymisen kautta. Mitä kannattaa opiskella jos haluaa töihin pelialalle? Missä tarjotaan opetusta?

E-urheilu

Mitä kilpaurheilu on? Kuinka yleisesti sitä harrastetaan ja miten? Kuka järjestää turnauksia ja toimintaa Suomessa? Osiossa perehdytään kilpapelaamisen ja kilpapelaajuuden saloihin.

Digipelaajan sanasto

"Patchaus! Bottaus! MVP!" Jos edellä olevat termit eivät sano sinulle mitään niin ei hätää. Digipelaajan sanastossa selitetään muutamia yleisesti pelien parissa käytössä olevia termejä sujuvamman kommunikoinnin takaamiseksi.