Digipelaajan sanasto

Pelaamiseen ja pelikulttuuriin saattaa liittyä paljon omituisen kuuloisia slangisanoja ja termejä, jotka eivät välttämättä asiaan vihkiytymättömälle avaudu. Digipelaajan sanastoon on koottu muutamia yleisimpiä termejä, joita pelaajanuoren suusta saattaa kuulla tai joihin saattaa törmätä pelimaailmassa seikkaillessaan.

Huomioithan, että osa sanoista saattaa olla käytössä muuallakin, mutta tässä sanastossa niiden merkitystä tarkastellaan pelikulttuurin tulokulmasta. Osaltaan sanojen varsinainen merkitys saattaa hieman vaihdella eri peliyhteisöjenkin (eri pelit, eri kansallisuudet) välillä. Tyypillisesti jokaiseen peliin myös liittyy omaa slangiaan, jonka opettelu onnistuu sujuvimmin yksinkertaisesti pelaamalla kyseistä peliä.

Sanoja on eroteltu ryhmiin eri teemojen alle. Kätevimmin sanaston selailu onnistuu käyttämällä selaimen hakutoimintoa CTRL-F.

Yleisimmät harrastuspelityypit ja niiden lyhenteet

MOBA

MOBA on lyhenne sanoista "Multiplayer online battle arena". MOBAt ovat areenatyyppisiä moninpelejä, joissa tavoitteena on yleensä edetä areenalla vastustajan päähän. Tämä hoituu usein keräilemällä taitopisteitä, tuhoamalla vastustajan rakennuksia ja tappamalla vastustajia ja minioneita. Vastustajana MOBAssa voi olla tietokone tai muut pelaajat.

Esimerkkejä MOBA-peleistä ovat LoL, Dota 2 ja Heroes of Storm.

MMORPG

Tulee sanoista "Massively Multiplayer Online Roleplaying Game". MMORPG-pelin tunnistaa sen massiivisten pelaajamäärien ja roolipeliaspektin lisäksi yleensä siitä, että ne ovat aikamoisia aikasyöppöjä lähes lopputtoman sisältönsä takia. MMORPG -pelissä pelaaja itse määrittää oman pelityylinsä: hän voi taistella joko tietokonetta tai muita pelaajia vastaan, mutta myös käyttää aikansa kalastamalla ja rakentelemalla.

Esimerkkejä MMORPG peleistä ovat World of Warcraft, Elder Scrolls Online ja Final Fantasy XIV.

FPS

FPS on lyhenne sanoista "First Person Shooter". FPS-pelit ovat räiskintäpelejä, joissa ammuskellaan ns. pelihahmon silmin tai kuvakulmasta. Moninpelattavat FPS-pelit soveltuvat erityisen hyvin tiimipelaamiseen.

Matsit FPS-peleissä ovat yleensä lyhyitä (15-30min) ja nopeatempoisia. Ne päättyvät joko siihen, että vastustajan tiimin on nujerrettu joko ampumalla tai esim. räjäyttämällä pommi heidän tukikohdassaan.

Tunnetuimpia FPS-pelejä ovat Quake, Counter-Strike ja Call of Duty -sarjat.

BATTLE ROYALE


Battle Royale peleissä saattaa olla elementtejä muista pelityypeistä, mutta niitä yhdistää genren ns. "viimeinen pelaaja pystyssä" -suunnittelupolitiikka. Kunkin pelisession tavoitteena on selvitä mahdollisimman pitkään hengissä pelisession aikana. Luonnollisesti muut pelaajat yrittävät ampua sinut ja resursseja selviämiseen on rajallisesti.

Tunnetuimpia BR-pelejä ovat Fortnite, PlayerUnknown'sBattlegrounds ja h1z1.


RTS

RTS eli Real Time Strategy kuvaa strategiapelejä. Räiskintäpelien ohella strategiapelit ovat yksi suosituimmista genreistä.

RTS-pelien ideana on yleensä resurssien kerääminen ja niiden hyödyntäminen vihollisen voittamiseen - onnistunut pelikierros vaatiikin siis kykyä suunnitella etukäteen liikkeitään ja käyttää kerätyt resurssit fiksusti. Vihollinen saattaa pelistä riippuen olla tietokone tai toinen pelaaja.

Esimerkkejä RTS-peleistä ovat Starcraft ja Warcraft -sarjat.


Fighterit

Fighterit eli taistelupelit. Taistelupeleissä ideana on yksinkertaisesti mätkiä vastustaja kanveesiin. Tyypillisessä taistelupelissä valittavana on useita eri hahmoja, joiden liikesarjat ovat erilaisia. Jokin hahmo saattaa toimia erityisen hyvin toista vastaan ja taasen olla heikko jollekin muulle hahmolle.

Taistelut ovat tyypillisesti lyhyitä ja niissä on useampia kierroksia. Fighter pelit vaativat pelaajaltaan sorminäppäryyttä ja nopeaa reaktiokykyä.

Esimerkkejä fighter peleistä ovat klassiset Street Fighter ja Tekken -sarjat sekä Soul Calibur -sarja.

Racing

Racing eli ajopelit pyörivät nimensä mukaisesti ajamisen ympärillä. Valittavana on useita erilaisia ratoja ja autoja, joiden ominaisuudet vaihtelevat. Pelissä menestyy kun osaa valita oikeanlaisen kaaran oikealle radalle. Ja kun ajaa kovaa.

Perinteisesti ajopelit ovat olleet hyvin realistisia, esimerkiksi klassiset rallipelit. Nykyään myös tässä genressä näkee hieman villimpiäkin sovelluksia.

Esimerkkejä ajopeleistä ovat Trackmania -sarja ja Rocket League.


Pelaajien suusta kuultua

Noobi, nyyppä

Juontaa juurensa englannin sanasta "newbie" ja alunperin termiä käytettiin kuvaamaan uusia pelaajia. Sittemmin termi on vakiintunut kuvaamaan pelaajaa, joka on osaamaton.

HUOM! Myös veteraanipelaajalla saattaa olla nyypät hetkensä.


Suolainen, suola

Suolaisella tarkoitetaan peliyhteisössä pelaajaa joka on joko hetkellisesti tai pysyvästi provosoituneessa tilassa. Suolaisen olon pelaajalle saattaa aiheuttaa lähes mikä vain: muiden pelaajien käytös, peliyhtiön edesottamukset suosikkipelin suhteen tai epäonnistunut pelikokemus.

Suolaisen pelaajan tunnistaa yleensä siitä, että hän keskittyy enempi pelin chätissä spämmäämiseen kuin itse pelin pelaamiseen.

HUOM! Termiä ei tule sekoittaa perinteisempään "suolaamiseen", jossa kyse on toisen sabotoimisesta.

Cyka, blyat, kurwa

Jokainen ylläoleva on ruma sana venäjäksi tai puolaksi. Nuorisotyöllisessä pelitoiminnassa kannattaa tietysti puuttua kiroiluun, mutta ylläolevien suhteen tilanne on vielä hieman monisyisempi.

Useimmin näitä pelissä käyttävät muut kuin venäläiset tai puolalaiset pelaajat. Niistä on tullut jopa hieman rasistisia termejä siinä mielessä, että varsinkin itä-eurooppalaisia pelaajia saatetaan puhutella yksinkertaisesti "kurwina" tai spämmätä "cykaa" ja "blyattia" kun ollaan eri mieltä tai vain huvikseen sivuuttaen toisen sanomiset.

Kys, kms


Kys ja kms ovat lyhenteinä ehkä valitettavan tuttuja muualtakin internetistä. Kys on lyhenne termistä "kill yourself" ja kms taasen tarkoittaa "kill myself". Yleensä molempia käytetään pelimaailmassa silloin, kun koetaan että joku on huono pelaamaan tai peli menee huonosti.

HUOM! Vaikkakin termit ovat loukkaavia ja niiden käyttöön kannattaa puuttua, niin harvemmin on syytä todelliseen huoleen itsetuhoisuudesta kun joku kirjoittaa chattiin "kms".


Plebi, kasuaali

Plebi ja kasuaali tarkoittavat jokseenkin samaa, mutta plebi on näistä kahdesta vähättelevämpi. Sanoina ne kuvaavat pelaajaa, joka ei pelaa peliä veren maku suussa. Kasuaalipelaaja saattaa pelailla hyvin satunnaisesti eri pelejä tai pelaa kyllä paljon, mutta ei mitenkään tavoitteellisesti.

Varsinkin vahvasti kilpailullisissa peleissä termiä saatetaan käyttää myös loukkauksena itseään huonompia pelaajia kohtaa. Ikään kuin ilmaistaan, että toinen pelaa niin huonosti ettei voi pelata tosissaan.


Cringe

Cringe sanalla kuvataan sitä fyysistä reaktiota, joka syntyy kun näet jotain myötähäpeää aiheuttavaa. Termi itsessään ei siis ole loukkaava, vaan yksinkertaisuudessaan se tarkoittaa noloa.

Nykyään vähän kaikki on cringeä ja YouTube on pullollaan ns. Cringe -videoita, joiden tavoitteena on aiheuttaa katsojille myötistä.

Cringe-reaktion pelissä saattavat aiheuttaa muiden pelaajien sanomiset tai edesottamukset, mutta myös peli itsessään.


Kkona/kona, contentti

Suomeksi "sisältö", jolla tässä yhteydessä tarkoitetaan nimenomaan jokin pelin pelattavaa sisältöä. Konasta puhuttaessa saatetaan kuvailla sitä huonoksi/hyväksi tai sitten kommentoida sen määrää.

Esimerkkejä:

"Ei jaksa pelaa ku ei oo konaa"

"Tää uus patchi on kyllä täynnä hyvää konaa."

"Loot boxit ei ole contenttia."


Stratti

Tulee sanasta strategia, joskus saatetaan käyttää myös sanaa "takut" eli taktiikat. Strateista puhuttaessa puhutaan siis strategioista esimerkiksi matsin voittamiseen tai vaikean vihollisen kaatamiseen.

Joissain peleissä (varsinkin kilpapelatessa) oletuksena on, että stratit ja takut ovat hallussa ennen kuin varsinaiseen peliin liitytään.

Joskus siis "Selittäiskö joku stratit?" voi olla paikallaan jos ei tiedä mitä tekee. Joskus on vain parasta esittää että takut tuli katsottua tubesta jo etukäteen.

MVP

Tulee sanoista "Most Valuable Player". Joissakin peleissä saatetaan matsin jälkeen pelin toimesta julistaa ns. pelin paras pelaaja.

Yleensä tämä MVP on ollut tiimilleen erityisen hyödyllinen tai muutoin matsin aikana pelannut hyvin. Termiä käytetään pelaajien toimesta samassa merkityksestä.

MVPllä voidaan kuvata myös sellaista pelaajaa, joka ei välttämättä ole teknisesti taitava, mutta auttaa muita pelissä ja on kaiken kaikkiaan mukava tyyppi.

HUOM! Joskus MVP:tä käytetään sarkastisesti kuvaamaan pelaajaa, joka on täysin "hyödytön" tiimilleen.


Teknistä termistöä

Bottaus, bottailu

Bottauksella ja bottailulla tarkoitetaan tietyn tyyppistä pelihuijaamista. Bottaus vaatii pelaajalta sen, että hän lataa koneelleen lisäohjelman tai botin, joka sitten pelaa peliä kokonaan tai osaksi hänen puolestaan.

Botit peleissä tunnistaa yleensä siitä, että ne ovat huonoja reagoimaan yllättäviin tilanteisiin ja tuppaavat toistamaan samoja kaavoja epäinhimillisen tarkasti ja pitkään.

Bottaaminen aiheuttaa yleensä turhautumista muissa pelaajissa, koska tiimilajeissa botti on lähes hyödytön ja pilaa muiden pelin. Joissain tapauksissa bottaus saattaa antaa huijarille epäreilun edun muihin nähden.

HUOM! Joskus termiä saatetaan käyttää loukkauksen kuvaamaan huonoa tai omituisesti pelaavaa pelaajaa.

Cheattaus, koodaus

Cheattaus tarkoittaa yksinkertaisesti huijausta. Kuten perinteisissäkin peleissä, niin digitaalisissakin peleissä huijauksen mahdollisuus houkuttelee joitain.

Yleisimpiä tapoja huijata digitaalisissa peleissä on ladata erityyppisiä ohjelmia, jotka tähtäävät epäreilun edun saamiseen pelissä. Esimerkkejä näistä ovat mm. räiskintäpeleissä 'aimbot', joka tähtää pelaajan puolesta tai 'wallhack', jonka avulla pelaaja näkee seinien läpi. Useimpiin peleihin ja peliservereihin on sisäänrakennettu mekaniikkoja, jotka tunnistavat tällaisten ulkopuolisten ohjelmien käytön ja pistävät bännivasaran laulamaan.

Joskus saattaa kuulla, että jollain on "koodit päällä" myös siksi, että kyseinen pelaaja on todella hyvä.

Bännit, banaanit

Bännit, eli estot, peleihin voi saada vaikkapa juuri bottailemalla tai koodaamalla. Muita syitä bänneihin voivat olla esimerkiksi muiden pelaajien häirintä, trollaus, griefaus ja yleisesti epäasiallinen käytös.

Jokaisella pelifirmalla on yleensä omat käytäntönsä siihen, mistä syistä pelaajia estetään pelaamasta peliä. Bännien kestotkin vaihtelevat pienistä näpäytyksistä (viikko) niin sanottuihin permabänneihin (loppuelämän kestoinen ip-bänni).

Bännivasaran uhka auttaa pitämään peliympäristön siistinä. Ketään ei kuitenkaan voida bännätä ilman todisteita, joten muistathan aina ilmoittaa pelin sisäisten kanavien kautta kaikenlaisesta häirinnästä!

Griefing eli griefaus

Griefauksella tarkoitetaan toimintaa, joka tähtää muiden pelaajien peli-ilon pilaamiseen ja mielen pahoittamiseen.

Keinoja griefaamiseen on useita ja ne riippuvat kunkin pelin tarjoamista mahdollisuuksista. Ryhmäpeleissä griefaaminen saattaa näyttäytyä esimerkiksi tarkoituksellisella huonosti pelaamisella tai niin sanotulla gänkkimisellä, jossa toisen pelaajan hahmoa tapetaan loputtomasti (käytännössä siis estäen kyseisellä hahmolla pelaamisen).

Jatkuessaan pitkään ja henkilöityessään griefaaminen saattaa mennä jopa stalkkaamisen puolelle, jolloin siitä kannattaa välittömästi ilmoittaa peliyhtiölle.

Läpipeluu

Englanniksi playthrough. Termillä voidaan kuvata esimerkiksi videota, jossa jokin peli pelataan kokonaan läpi.

Läpipeluut ovat suosittua YouTube ja striimaussisältöä. Läpipeluita saatetaan katsoa kun halutaan selvittää onko joku peli ostamisen arvoinen tai ihan vain viihdykkeeksi ilman aikomustakaan itse pelata kyseistä peliä. Läpipeluut voivat myös tarjota katsojille vinkkejä pelin selvittämiseen.


Mikrotransaktio

Mikrotransaktiolla tarkoitetaan pelin sisäisiä ostoja. Näitä löytyy runsaasti varsinkin mobiilipeleistä ja välillä ne on "piilotettu" peliin esimerkiksi erillisten loot boxien muodossa.

Näennäisesti ilmaisen pelin pelaamiseen saattaakin siis tarvita oikeaa rahaa - ja paljon. Sisäisiä ostoja on kritisoitu vahvasti mm. seuraavista näkökulmista:

  • Lapset tehtailevat useiden tuhansien eurojen luottokorttilaskuja, kun eivät ymmärrä käyttävänsä pelin sisällä oikeata rahaa
  • Sisäiset ostot ovat pakollisia jos peliä haluaa pelata tehokkaasti ja hyvin
  • Sisäisillä ostoilla hankitut tavarat antavat epäreilun edun rikkaille pelaajille, jolloin syntyy ns. Pay2Win -tilanne. Peli siis voitetaan maksamalla.

Striimaus, striimaaja

Striimauksella tarkoitetaan livesisällön lähettämistä erilaisten kanavien kautta. Pelistriimejä voi katsoa halutessaan esimerkiksi Twitchistä (peleihin erikoistunut striimipalvelu), YouTubesta tai Facebookista.

Striimaaja on henkilö joka striimaa. Jos striimaaja striimaa pelaamistaan YouTube -liven kautta, on hän samalla myös tubettaja.

Pelistriimeissä siis lähetetään videokuvaa omasta pelaamista striimin katsojille. Kuten yllä mainittiin, on tämä sisältö striimatessa yleensä livenä, mutta monilla kanavilla vanhaa sisältöä on katsottavissa jälkeenpäin taltioinakin.



Patchi, patchaaminen

Patchit, eli paketit, ovat koodipakkauksia, joilla voidaan parantaa peliä tai lisätä siihen sisältöä. Kun pelaaja lataa patchia, käytetään toiminnasta termiä patchaaminen.

Jos patchilla yritetään korjata jotain nopeasti ja se tulee melkeinpä suoraan tuotantolinjalta ladattavaksi, on kyseessä hot fix.

Jos patchilla lisätään peliin sisältöä, on kyseessä content patch.

Jos uutta sisältöä tulee paljon kerralla, voi kyseessä olla patchin sijaan lisäosa eli expansion pack. Yleensä lisäosista joutuu myös maksamaan erikseen.

RP, roleplay

RP eli roolipelaaminen on tietenkin isossa roolissa peleissä, joissa se on itse peliin rakennettu ominaisuus. Roolipelaamiseen liittyy läheisesti termi "immersio", jolla tarkoitetaan pelin ympäristöön ja maailmaan uppoutumista. Parhaimmat roolipelit ovatkin yleensä sellaisia, joiden immersiota pelaajat kehuvat.

Kuitenkaan ns. roolipelin pelaaminen ei tarkoita sitä, että pelaaja varsinaisesti roolipelaa. Vastakkaisesti monissa peleissä, joissa RP ei ole peliin sisäänrakennettu ominaisuus, saattaa olla pelaajien toimesta järjestettyä roolipelisisältöä, kuten pelaajien omia RP-palvelimia.

Roolipelaaminen on pohjimmiltaan mielikuvittelua ja siinä mielessä kätevää, että se voi operoida vahvasti pelin mekaniikkojen ja rajoitteiden ulkopuolella.

Swattaus, swatting

Swattaus terminä tarkoittaa sitä, että toisen kimppuun usutetaan valheellisin perustein SWAT-joukko oikeassa elämässä.

Swattaus on yksi internetkulttuurin ikävimmistä lieveilmiöistä. Swattaus on johtanu loukkaantumisiin ja järkytyksiin, lisäksi se kuluttaa turhaan virkavallan resursseja.

Swattaus on erittäin vakava häirinnän muoto ja sen lisäksi rikollista. Syyllisiä voi kuitenkin olla hankala saada kiinni, jos valheellinen ilmianto on tehty anonyymin nettivinkin kautta.

Harmittomampia inkarnaatioita samalla idealla ovat "hauskat" jekut, joissa toisen osoitteeseen tilataan esimerkiksi 200 pizzaa.

HUOM! On äärimmäisen tärkeää pitää huolta nuorten yksityisyydensuojasta. Oman osoitteen tai nimen paljastaminen pelissä voi johtaa joko siihen, että sinulla on sylin täydeltä pizzaa tai Karhuryhmä niskassa.

Doxaus, doxxing

Doxauksella tarkoitetaan toimintaa, joka tähtää jonkin pelaajan henkilötietojen selvittämiseen. Kun henkilötiedot on selvitetty, voidaan niitä käyttää hyödykseen uhkailussa, kiristämisessä tai konkreettisemmissa häirinnän muodoissa, kuten swattaus.

Yksi internetin tärkeimmistä periaatteista on anonymiteetti, joka toimii suojana nuorelle pelaajalle. Kannattaa olla tarkka siitä, mitä tietoja itsestään paljastaa. Joskus tosin tekniikka saattaa pettää ja pelaajien henkilötietoja tai tilitietoja voi vuotaa ulkopuolisille tahoille.

Yleisimmin doxauksella vain uhkaillaan: tyypillisesti uhkailija väittää pystyvänsä selvittämään henkilötietoja IP-osoitteen perusteella. Käytännössä IP-osoitteet eivät kuitenkaan toimi näin.

Tapauksissa, joissa doxaus on onnistunut ja henkilötietoja saadaan selville on yleensä kyse seuraavista:

  • Henkilö on itse ollut huolimaton yksityisyytensä suhteen
  • Pelintekijä on ollut huolimaton sen suhteen, miten pelin tekniikka suojaa pelaajien yksityisyyttä
  • Maailman paras hakkeri on jostain syystä suuttunut juuri sinulle