~ מסמך היסוד ~

רקע

מכינת מיצר היא מכינה קדם צבאית השוכנת בדרום רמת הגולן ביישוב מיצר ופועלת כאחת התוכניות החינוכיות שמפעילה המדרשה למנהיגות ואחריות חברתית מיצר. זוהי מכינה ליברלית, חילונית וציונית שהוקמה בשנת 1998 וכיום, מחזור כ"ה מונה 80 חניכות וחניכים שדחו את שירותם הצבאי בשנה. בחלוקה ל-4 קבוצות מעורבות החניכות והחניכים לומדים ומרחיבים את העושר הרוחני והתרבותי שלהם, מתנדבים ועושים למען הקהילה, מטיילים ומכירים את הארץ, חיים חיי קבוצה ומתכוננים לקראת שירותם הצבאי על מנת להיות מעורבים ומשפיעים בחברה ובסביבה בצה"ל ואחריו. במהלך השירות הצבאי צוות המכינה מלווה את בוגרי המכינה.

המכינה פועלת מתוקף חוק המכינות הקד"צ (2008) המגדיר ”מכינה קדם־צבאית“ כמסגרת חינוכית המיועדת בעיקרה למיועדים לשירות ביטחון, ליוצאי צבא ולמיועדים להתנדבות לשירות ביטחון, ושמטרותיה הכנת החניכים לשירות מלא בצבא הגנה לישראל וחינוך למעורבות חברתית ואזרחית. מכינת מיצר חברה במועצת המכינות הקדם צבאיות הציוניות הישראליות ומקיימת שותפות עם מגוון המכינות השנתיות הפועלות כיום בארץ.

ערכים הומניסטים הם ליבת התכנית והסגנון החינוכי במכינה ומתוך כך ישנו לימוד והתנסות לפיתוח האישיות הדמוקרטית של החניכות והחניכים. חברנו צוות המכון לחינוך מתקדם במכללת סמינר הקיבוצים על מנת לדייק את התכנית וביומרה מסויימת לנסות להגדיר את 'שרירי-הנפש' של האישיות הדמוקרטית כדי שנוכל לעמול על פיתוחם במהלך שנת המכינה ואחריה. אנו רואים באתגרי המאה ה-21 המרכזיים את הקיימות הדמוקרטית ואת הקיימות הסביבתית ולכן בחרנו לאמץ ולנסות לקדם השקפת עולם אקו-הומניסטית: "אקו-הומניזם היא תפיסה של קיימות המשלבת את המחויבות ההומניסטית לכבוד האדם, צדק חברתי ודמוקרטיה עם המחויבות האקולוגית ליציבות אקלימית, למגוון הביולוגי ולקיימות סביבתית". 

החלוציות שלנו היא פיתוח הכישורים להתמודד בהצלחה עם אתגרי המאה ה-21 והבוערים שבהם: קיימות דמוקרטית וקיימות סביבתית (קיימות דמוקרטית, בהשראת קיימות סביבתית, היא התנהלות פוליטית שקולה ואחראית המקיימת תפקוד מיטבי וארוך טווח של מערכות ממשל והתנהגויות חברתיות בעלות תרומה מוכחת לשגשוגה של תרבות דמוקרטית).

הליבה הערכית והחינוכית שלנו

המדרשה למנהיגות ואחריות חברתית מיצר שברמת הגולן, הנה ארגון חינוכי, הומניסטי וציוני אשר יקדם את הבאים בשעריו למיטבם (1) ולמצוינות ב"בנאדמיות" (2) תוך זיקה לערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית-דמוקרטית וליברלית, ומתוך תחושת אחריות על עתידה של החברה הישראלית  והסביבה הטבעית.

לחברה הישראלית נחוץ עוגן רוחני וערכי (3) כדי לפתח עמידות בפני השסעים התרבותיים, הפילוג הרווח בשנים האחרונות בעם ואתגרי המאה ה-21 (4) זאת משום שהולך ומתעמעם המכנה המשותף וכך עולה הדומיננטיות של ההמוני תוך ויתור על השקפת עולם ותובענות עצמית, וצומחת "שבטיות" מפלגת. לכן מטרתנו היא פיתוח דפוסי התייחסות נאותים, אינטלקטואליים ורגשיים, כלפי אדם וטבע - זה הרצון לבנות את השלום שבתוכנו, עם זולתנו ועם עולמנו.

המשבר האקולוגי, ובכלל זה שינוי האקלים, הכחדת המגוון הביולוגי והרס משאבי כדור הארץ.

המשבר הדמוקרטי, ובכלל זה התדרדרות למשטרים פופוליסטים, תוקפנות כלפי מיעוטים ושיח ציבורי רדוד. 

המשבר החברתי, ובכלל זה הרחבת פערים ופגיעה בשוויון הזדמנויות בין בני אדם, קיום על חשבון אחרים, הקצנה, הדרה ומלחמת זהויות. 

המשבר הבריאותי, ובכלל זה  השמנה, ניכור חברתי, דיכאון, אובדן העצבות, אובדנות, התמכרויות.

המשבר התרבותי, ובכלל זה השתלטות הבידור הממוסחר, הרשתות החברתיות, הטכנולוגיה הדיגיטלית, פייק ניוז, והבוז למצוינות השכלתית-מוסרית – לחם ושעשועים לחיים סתמיים, מרכזיות המוחצנות, יחצנות ושיווקיות. 

(מתוך: אקו-הומניזם עכשיו כדי שיהיה מחר - נייר עמדה על מנהיגות חינוכית-ערכית לעת הזאת, פרופ' נמרוד אלוני וצוות כתיבה). 

מושגי יסוד ועקרונות מנחים

בגישה ההומניסטית אדם מגבש יחסים חברתיים ופוליטיים על בסיס מחויבות ערכית לכבוד האדם, לשוויון ולהזדמנות הוגנת לכל אחד ואחת לחיים של התפתחות, הגשמה עצמית ושותפות משמעותית בחברה. 

בגישה האקולוגית משתמש האדם במשאבי הטבע ועוסק בפיתוח כלכלי מתוך ראייה כוללת של הוקרת מערכות הטבע והגנת הקיימות הסביבתית. זאת תפיסת עולם המתמקדת ביחסי הגומלין בין האדם לבין הסביבה מתוך אכפתיות ואחריות ליחסים הרמוניים בין המין האנושי לסביבה הטבעית. 

גישת הקיימּות מגלמת את המחויבות לקיום ארוך-טווח ומיטבי של מערכות חברה וטבע שתרומתן לשגשוג הטבע והאנושות משמעותית ומוכחת. גישה זו נותנת את הדעת על פתרונות ארוכי-טווח – הן כדי למנוע קטסטרופות והן על מנת להימנע מהשקעות חוזרות ונשנות בתשתיות שמלכתחילה לא נבנו כהלכה. 

איכות חיים היא הרבה יותר ממה שמלמדים מדדי התל"ג, הצמיחה הכלכלית ורמת החיים החומרית. החלופה היא התייחסות הוליסטית למיקסום הרווחה של אדם בעולמו (well being). בגישה זו עלינו להעריך את איכות החיים במדדים רבים ומגוונים של תוחלת חיים ותמותת תינוקות, ביטחון תזונתי ותעסוקה משמעותית, חינוך והשכלה, פנאי איכותי ואיכות הסביבה, שוויון הזדמנויות ושוויון בפני החוק, זכויות האדם ומעורבות דמוקרטית, שוויון מגדרי ונגישות למשאבי נחלת הכלל, שקיפות שלטונית ואמון במשרתי הציבור, קהילה תומכת, תחושת ביטחון אישי והגשמה עצמית. 

בריאות מציינת את התפקוד המיטבי והמלא של אורגניזם, של ארגון חברתי ושל מערכת טבע – על פי טבעם או תכליתם. באקו-הומניזם הגישה היא הוליסטית ומתכוונת לנפש בריאה בגוף בריא, חברה בריאה בטבע בריא – בריאות לאנשים, לקהילה ולאימא אדמה. 

הקשבה פעילה מכבדת, סקרנית, מתרשמת, חשה, מרגישה ומפרשת, וברוח העשייה האומנותית מתבוננת לפני שמשנה, מביטה לפני שממציאה, מקשיבה לפני שמוסיפה את קולה. זו הקשבה הפתוחה אל הדברים כפי שהם מנכיחים את עצמם על פי טבעם וייחודם והנמנעת מלכפות עליהם מבט מחפיץ, שפה זרה ושימושיות מניפולטיבית. 

תרבות דיאלוגית מחליפה את הגישה של הכנעה והצלחה על חשבון אחרים בגישה של הסכמה וחיים עם אחרים – כך ביחסים בין אקולוגיה להומניזם, וכך ביחסים הבין-אישיים והבין-תרבותיים. הדיאלוג בנוי על תשתיות של דרך ארץ, רצון טוב, כבוד הדדי, אמון, אמפתיה והקשבה. הוא דוחה את דרכי השרירות, הכוחנות והשליטה שכה רווחות בהתנהגות האנושית וכלפי הסביבה הטבעית, ובמקומן מניח תשתיות ובונה הסכמות באמצעות שיח של היגיון, הומניות, הגינות והרמוניה. 

גישה מניעתית קודמת לגישה מתקנת ומשקמת. הן מן הבחינה המוסרית של מניעת סבל ועוול והן מן הגישה התועלתנית-כלכלית עדיף להשקיע במניעת הזנחה, חולי, עוני ובורות מאשר בכוחות אכיפה, כליאה, ריפוי ושיקום. אכילה נכונה ואורח חיים בריא הרבה יותר הגיוניים מדיאטות אינסופיות ושימוש יומיומי בתרופות. הגיונית גם הסתפקות בצריכה מועטה כדי לתחזק כהלכה את משאבי הטבע מאשר להתמודד עם התוצאות הנוראות של התפוצצות האוכלוסייה, זיהום האוויר, דלדול הקרקע, המתת האוקיינוסים והכחדת מגוון המינים. כיום אנו נמצאים קרוב מאוד לנקודת האל-חזור, משמע נזקים בלתי הפיכים ואסונות קטסטרופליים. עובדה זו מחייבת העדפה מיידית ומוחלטת של דוקטרינת המניעה על פני זו של השיקום והתיקון. 

פטריוטיות גלוקלית היא האכפתיות, האחריות והמעורבות הפעילה שלנו לטובת הרווחה האקו-הומניסטית במרחב המקומי והגלובלי כאחד. היא מאפשרת לנו לחרוג מצירי ההתנגשות המסורתיים של שמאל וימין, דתיים וחילונים, לאומיות מול אוניברסליות, קבוצה אתנית אחת מול אחרת. היא מאפשרת בקלות יחסית לאחד כוחות בהתמודדות עם אתגרים אקולוגיים, חברתיים ופוליטיים – כי במציאות ימינו לתופעות השונות יש השלכות מעבר לגבולות מקום וזמן, ושיתופי הפעולה מקדמים את הטוב המשותף הלוקלי והגלובלי.

שיח אקדמי וציבורי, הגותי-מדעי-יישומי, אינו מסתגר בתחומי דעת החוקרים את רזי הבריאה, ואינו משועבד להיגיון התועלתני של השגת שליטה בטבע והגדלת רווחים. שיח כזה הוא בראש ובראשונה שיח חוכמה – הוא מחויב לידע תאורטי ומעשי מונחה השקפת עולם ערכית אקו-הומניסטית. 

במתינות ובאיטיות מרוויחים המון ומזיקים מעט. כבר שנו חכמים ש"אוהב כסף לא ישבע כסף" ו"איזהו עשיר השמח בחלקו". אותו היגיון המסביר את נזקי האובססיה הצרכנית חל גם על האובססיה למהירות, להשתעבדות לעבודה, למיקסום התועלת ולאתגרי ריבוי המשימות. כשמעמיסים יותר מדי – מתעוותים ונשברים. לעומת זאת, כשלומדים לעצור, להשתהות, להתמסר, להקשיב ולהתבונן, אזי נפתחים ומתגלים לעינינו עולמות חדשים ונפלאים: הנה אדם עם עיניים עמוקות וסיפור חיים מרגש, ועצים יפי צמרת וציפור מקננת בהם, ושמיים זרועי כוכבים, ושיר שקוראים בקול המפעים את גופנו ואת נפשנו, וארכיטקטורה שובת עיניים, ומוזיקה שלוקחת אל הנשגב. והנה גם בני המשפחה שלי בשהות נינוחה, ואף את עצמי סוף סוף יוצא לי לפגוש. בעצירה יוצרים מרחב לשלווה, לבהירות, לפשטות, להשתאות תמה, להקשבה לקולות הפנימיים, לאנשים אחרים, למראות הטבע ולאומנות. הורים טובים, כתב רוסו, "יודעים לבזבז זמן"; והמטייל בטבע אינו מסתפק בתועלת שהדבר מביא לכושר הגופני אלא כנראה יודע, כמו נתן זך, ש"רַק בַּיָּרֹק מוֹצְאוֹת כָּל הַדְּרָכִים אֶת תִּקּוּנָן". 

חוסן אישי וקהילתי והתמודדות מושכלת לנוכח מורכבויות החיים והטכנולוגיה הדיגיטלית. כידוע, רעיון הקידמה הניב את פאר הישגי האדם במדע, בטכנולוגיה, ברפואה, בהארכת תוחלת החיים, בזכויות האדם ובצמיחת המשטרים הדמוקרטיים. בה בעת, השימוש בכוחות העצומים של המדע והטכנולוגיה, בשירות אידאולוגיות טוטליטריות וחמדנות כלכלית השית על האנושות מעשי רצח המוניים וזוועות חסרות תקדים, הרס הסביבה הטבעית וניכור נורא. כל אלה מסלימים מגמות אובדניות ופוגעים באינטימיות של בני אדם עם הטבע, עם זולתם ועם עצמם. בימים אלה של המאה ה-21 איננו דוגלים בטהרנות בנוסח "הכול או לא כלום". האתגר הראשון במעלה הוא לקיים שיח ציבורי תמידי – אמפתי, מושכל, רפלקטיבי וביקורתי – שיעצים את החוסן הנפשי ואת שיקול הדעת, שכן לנוכח הזהויות המורכבות של המאה ה-21 נחוצות פוליטיקה שפויה והתנהלות מידתית. לנו בישראל, חוסן הוא משאב חיוני מבחינות רבות. אנו מאמינים שהגישה האקו-הומניסטית לרבות הדגשים שהוצגו לעיל של תרבות דיאלוגית ושל גישה בריאותית ומניעתית יוצרים תשתיות רעיוניות וערכיות לביסוסו ולהכרה ש"לַּכֹל זְמָן וְעֵת לְכָל חֵפֶץ ּתַחַת הַשָמַיִם". 

מטרות פיתוח בר-קיימא (כפי שנוסחו על ידי עצרת האומות המאוחדות): 1. מיגור העוני, 2. חיסול הרעב, 3. בריאות טובה ואיכות חיים, 4. חינוך איכותי, 5. שוויון מגדרי, 6. מים נקיים ותשתיות תברואה, 7. אנרגיה ירוקה בעלות סבירה, 8. תעסוקה הולמת וצמיחה כלכלית, 9. תעשייה, חדשנות ותשתיות, 10. צמצום האי-שוויון, 11.  ערים וקהילות בני-קיימא, 12. צריכה וייצור בתבונה, 13. התמודדות עם שינויי האקלים, 14. החיים במים, 15.  החיים ביבשה, 16. שלום, צדק ומוסדות חזקים, 17. שיתופי פעולה למימוש היעדים.

לשם כך, אנו סבורים, טוב יהיה להרחיב את הדעת, להתנסות ולהשתלם בתחומים ובתכנים הבאים: 

מדדי הצלחה

המגמות הראויות לטיפוח שרירי הנפש דמוקרטיים בהצבעה על שישה צירים שבהם הקוטב האחד מסמל הגשמה ראויה של דמוקרטיה הומניסטית והאחר מסמל את שלילתה (פרופ' נמרוד אלוני):

חוק המכינות הקד"צ

”יוצא צבא“ – כהגדרתו בחוק שירות ביטחון [נוסח משולב], התשמ״ו–1986 (בחוק זה – חוק שירות ביטחון);

”מיועד להתנדבות לשירות ביטחון“ – אזרח ישראלי או תושב ישראל שוועדה רפואית קבעה כי הוא נמצא בלתי כשיר לשירות או בלתי כשר ארעית לשירות לפי חוק שירות ביטחון ורשאי להתנדב לשירות ביטחון לפי אותו חוק";

”מיועד לשירות ביטחון“ – מיועד לשירות ביטחון, כהגדרתו בחוק שירות ביטחון, ששירותו הסדיר נדחה, לפי אותו חוק, עקב לימודיו במכינה קדם־צבאית;

”מכינה קדם־צבאית“ – מסגרת חינוכית המיועדת בעיקרה למיועדים לשירות ביטחון, ליוצאי צבא ולמיועדים להתנדבות לשירות ביטחון, ושמטרותיה הכנת החניכים לשירות מלא בצבא הגנה לישראל וחינוך למעורבות חברתית ואזרחית;

”מכינה קדם־צבאית מוכרת“ – מכינה קדם־צבאית שהוכרה לפי הוראות חוק זה.

2. הכרה במכינה קדם־צבאית

(א) המנהל הכללי של משרד החינוך או מי שהוא הסמיך לעניין זה יכיר במכינה קדם־צבאית לפי הוראות שקבע שר החינוך, באישור ועדת החינוך התרבות והספורט של הכנסת, לעניין דרך ההכרה במכינה קדם־צבאית ולעניין התנאים להכרה כאמור.

(ב) הוראות כאמור בסעיף קטן (א) יכול שיתייחסו, בין השאר, לאופן ההתאגדות של המכינה הקדם־צבאית, ליכולתה הכספית והארגונית, לבעלי התפקידים בה, לתכנית החינוכית–לימודית שתונהג בה ולתנאים הפיזיים והבטיחותיים הנדרשים לפעילותה.

3. תקציב [תיקון: [י״פ הודעות], תשע״ח]

(א) השתתפות אוצר המדינה, בכל שנה, בתקציבה של מכינה קדם־צבאית מוכרת תהיה מכפלת הסכום של 23,500 שקלים חדשים (לשנת 2020, 25,779 ש״ח) במספר החניכים באותה מכינה; הסכום האמור יעודכן באופן ובמועדים שיקבע שר החינוך.

(ב) תקציב שנתי להשתתפות אוצר המדינה בתקציבן של כלל המכינות הקדם־צבאיות המוכרות לפי סעיף קטן (א), ייקבע בתחומי פעולה נפרדים, מחציתו בסעיף תקציב משרד החינוך ומחציתו בסעיף תקציב משרד הביטחון, בחוק התקציב השנתי, ובלבד שהתקציב השנתי כאמור לא יפחת מ־33 מיליון שקלים חדשים; לעניין זה, ”תחום פעולה“ ו”סעיף תקציב“ – כהגדרתם בחוק תקציב שנתי כמשמעותו בחוק יסודות התקציב, התשמ״ה–1985; מספר החניכים בכלל המכינות הקדם־צבאיות המוכרות שיובא בחשבון לעניין השתתפות אוצר המדינה כאמור לא יעלה ביותר מ־15% מדי שנה לעומת השנה שקדמה לה.

(ג) לעניין סעיף זה, ”חניך“ – יוצא צבא, מיועד לשירות ביטחון או מיועד להתנדבות לשירות ביטחון הלומדים במכינה קדם־צבאית.

4. תחילה

תחילתו של חוק זה בשנת הכספים 2009.

אמנות