10. EL SEGLE XIX

La burgesia

La moda de bellesa la continua marcant França, encara que les tendències ja no les imposa la cort sinó la burgesia.

Arriba el Romanticisme i amb ell la llangor, els aires desvalguts, els cossatges cenyits i les minúscules cintures. Les perruques desapareixen temporalment per donar pas a bucles realitzats a les perruqueries parisenques.

És en aquest moment de refinada feminitat que sorgeix una nova dona. Una dona que gosa vestir-se com un home, que fuma cigarrets purs i que fa les mateixes coses que un home; és el temps de George Sand. Però no serà més que una moda passatgera, com un avís.

Cosmètics

En els inicis del segle XIX, sorgeix el primer intent d'eliminar les arrugues a base d'un invent mortificador que anomenaven l'"esmaltat de la cara" que consistia a rentar primer la cara amb un líquid alcalí, després s'estenia una pasta per omplir les arrugues i a sobre es col·locava una capa d'esmalt feta amb arsènic i plom, la qual durava aproximadament un any.

Si la màscara era molt gruixuda es clivellava al menor moviment i sens dubte, era del més insà i incòmode de portar.

Al llarg del segle XIX els diversos avenços científics en tots els camps, tenen aplicació al món dels cosmètics i comença a sorgir el negoci de les cremes i perfums a Paris. Alicia Olmo reprèn algunes de les empreses que han perdurat al llarg de la història: "Roger et Gallet (1806), Pinaud (1820), Guerlain (1828), Bourjois (1854).

En aquesta època la importància a la dona i el seu arranjament|reparació personal comencen a ser molt evidents; i és per això que sorgeixen alguns mitjans|medis especialitzats en l'àmbit de la bellesa femenina, com el Journal of Ladies and Fashion, per esmentar-ne algun.

El 1880 es cregui l'ull per als llavis, que consistia en una pomada composta per mantega fresca, cera d'abella, arrels vermelles i raïms negres sense polpa, que acoloria, sense produir efectes secundaris.

A finals del segle XIX, el coloret, les pols facials i el llapis de llavis, elements de què durant sis mil anys havien gaudit homes i dones, havien desaparegut gairebé del tot a Europa. Els cosmètics utilitzats per les actrius de teatre eren d'elaboració casolana, com ho havien estat durant segles. Tanmateix, en acabar aquest mateix segle es va registrar un renaixement total en l'ús dels cosmètics, especialment activat per les franceses.

L'aportació més revolucionària d'aquesta època va ser entorn del color, l'aparició de l'aigua oxigenada com a producte decolorant davant les anteriors receptes abrasives i, a finals del segle, els colorants sintètics amb l'ús de la p-fenilendiamina Para el pentinat es continua utilitzant com a fixador les pols de midó d'arròs.

Maquillatge

Es continua emportant la cara pàl·lida però de manera exagerada, l'ideal és semblar malalt i ja no és suficient empolvorar amb pols d'arròs. Es posa de moda ingerir vinagre i llimones per aclarir la pell, fins i tot s'ingereixen substàncies que contenien plom o arsènic amb el consegüent risc d'en alguns casos arribar a provocar la mort. La ullera es marca de blau igual com les venes. La idea és mostrar la sensibilitat cutània. Els pòmuls s’acoloreixen lleument amb un rosa pal i els llavis es maquillen en color carmesí en forma de cor.

El cànon de bellesa no sol marca una pell extremadament translúcida sinó que també exigeix una cintura molt estreta. Per a això utilitzen cotilles ajustades fins als extrems suposant també un risc per la deformació d'òrgans interns i fins i tot problemes intestinals i malalties.

Retornen la pal·lidesa, les pols emblanquinant el rostre i les espatlles, els cossos petits i les faldilles de gran mida. Però aquesta moda de la pell de porcellana es contradiu amb l'estil de vida de les dones de l'alta societat. Els copiosos dinars deixaran senyals inequívocs d'una mala alimentació; pell que es vol blanca fins a l'increïble però que es maltracta a diari. Les cremes no seran remei suficient però es redescobreix un remei antiquíssim: els balnearis. El mar, font de salut segons els metges de l'època, era també lloc de visita obligada.

El maquillatge modern, per denominar-lo d'alguna manera, sorgeix a mitjan el segle XIX. El 1880 es pot apreciar per primera vegada el que avui és un clàssic en la bellesa: el color vermell als llavis d'una dona, però es pot esmentar que encara estava constituït per components naturals com a mantega fresca, cera d'abella, arrels d'orcaneta i raïms negres sense polpa, per acolorir més uniformement.

Noms propis

A finals de segle un químic francès Eugene Rimmel, compon el primer producte per a pestanyes, era una pasta a base de sabó negre barrejat amb cera i acolorit amb rovello de carboni, que es corria i no hi havia manera de treure'l, però així i tot va tenir un gran èxit.

Va ser un perfumista, Alejandro Napoleon Bourjois, que cregui un maquillatge i 217 productes més que avui porten el seu nom.


ANEU A LA PÀGINA SEGÜENT: 10. EL SEGLE XIX: PRESENTACIONS >>>>