Van Bedelnap tot cultuurpaleis

een geschiedenis van het Minderbroederklooster in Kampen

INLEIDING

Kloosters en kerken waren in Europa eeuwenlang de centra van onderwijs en cultuur. Voor vrouwen was toetreden tot een klooster zelfs de enige mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen. Kampen kende rond 1300 tot aan de Reformatie een dergelijk klooster als kenniscentrum, gesticht door bedelmonniken van de orde van Sint Franciscus. Dit Minderbroederklooster, gelegen tussen (Buiten)Nieuwstraat en Burgwal, was het oudste klooster van Kampen. Vandaag is het kloostercomplex nog goed herkenbaar in de bebouwing van de binnenstad. Honderden jaren na het vertrek van de laatste bedelmonniken uit de stad, is het Minderbroederklooster nog steeds een centrum van cultuur in Kampen. De oude kloostergebouwen zijn nu in gebruik als (Hervormde) kerk, Ikonenmuseum, feestlocatie en appartementen. De Stadsgehoorzaal is gebouwd op de fundamenten van het gesloopte deel van de kloosterbebouwing. Deze website wil een levendig beeld oproepen van het Minderbroederklooster, de kloosterbewoners en andere gebruikers.

Op de foto de nu dichtgezette doorgang tussen Dormitorium en Kapittelhuis.

©cultuurZIEN, 2022

1207: Fransiscus van Assisi sticht de orde van de Minderbroeders

1219: de orde van de Minderbroeders wordt door de paus erkent

ca. 1226: Franciscus van Assisi overlijdt

1227: de naam Campen wordt voor het eerst in een oorkonde genoemd

1228: Franciscus van Assisi wordt heilig verklaard

1251: Kampen ontvangt handelsprivileges voor de Ommelandvaart van Koning Abel van Denemarken

Donker groen is hoofdtekst, afgesloten door een tijdbalk en daarna een anekdote. Lichtgroen zijn anekdotes over gebruikers van de kloostergebouwen door de eeuwen heen, onder de hoofdtekst of op een aparte pagina. Met de muis klikken op onderstreepte woorden brengt de lezer naar een volgende pagina en soms een film .

De website is een bewerking van het boekje ''Van Bedelnap tot Cultuurpaleis'', zoals dit in oorspronkelijk werd uitgegeven in 2004 en heruitgegeven in 2008.

© cultuurZIEN, 2022