Frågeställningsdagbok

Syfte

Frågeställningsdagbok är ett redskap för att synliggöra arbetet med att justera och anpassa en frågeställning till en sökstrategi. Övningen har som utgångspunkt tröskelbegreppet Research Process med särskilt fokus på aspekten question formulation.

Mål

Efter övningen ska studenten kunna:

  • omarbeta sin frågeställning och justera sina sökstrategier.

Planering och förberedelser

Du kan använda frågeställningsdagboken för att jämföra olika sökverktyg som till exempel Cinahl och Pubmed, eller för att dokumentera vilka skillnader i sökstrategi som används när du vill hitta olika studier med specifika ansatser.

Beskrivning

  1. Dela ut frågeställningsdagboken.

  2. Be studenten fylla i formuläret med sin frågeställning och låt dem testsöka.

  3. Be studenterna presentera ett urval av träffarna och reflektera över det.

  4. Återkoppla kring hur de kan utveckla sökstrategin – kanske genom att hitta söktermer och synonymer.

  5. Börja på formuläret ”Ny sökfråga” och be studenterna anteckna vilka ändringar de gör.

  6. Be studenter presentera hur frågeställningen och sökord anpassades.

Tröskelbegrepp

Övningen passar till tröskelbegreppet Research Process (s.151–174), framför allt aspekten question formulation (IKEA research) (s. 168).

”IKEA research” syftar på att det finns en förväntan på ett slags facit på hur en sökfråga ska utvecklas, samt att det finns en linjär forskningsprocessmodell (Hofer, 2019, s. 153; Sinnott, 2022). Verkligheten är dock sällan så enkel, utan den som söker behöver slippa och justera sin frågeställning och sökstrategi tills man hittar en kombination som fungerar. Ibland kan det även innebära att en frågeställning förvandlas till flera frågeställningar.

Genom att be studenterna anteckna hur de bearbetar frågeställningen blir det tydligare att forskningsprocessen kräver en viss flexibilitet, är en socialprocess[HSB1] och kan se olika ut av flera olika anledningar.

Referenser

Hofer, A. R. (2019). Transforming information literacy instruction: Threshold concepts in theory and practice. Libraries Unlimited.

Sinnott, B. (2022). Intentional failure and Rhianna’s tattoo as pedagogy. The Journal of Academic Librarianship, 102569. https://doi.org/10.1016/j.acalib.2022.102569