Munţii Ceahlău, hărţi şi marcaje

În anul 1936, Touring-Clubul României (Asociație de turism și pentru protecția naturei) a publicat (la Editura Institutului Cartografic „Unirea” Brașov) Harta turistică a Masivului Ceahlăul cu Cheile Bicazului și Lacul Roșu, corectată și pusă în acord cu terenul de ing. prof. (la Politechnica din Timișoara) Ion Protopopescu (președintele Touring Clubului României, Secția Banat) și prof. N. Macarovici (membru al Touring Clubului României).

Poate că este cea mai amănunțită hartă a regiunii, acum și sursă pentru toponimia din vremea aceea, la fel pentru circulația turistică de atunci. Relieful montan nu s-a schimbat, chiar dacă a fost creat Lacul Bicaz. Planul mai cuprinde porțiuni din Munții Bistriței, Stânișoarei și Hășmaș, perimetre care, amănunțit redate și ele nu fac decât să sporească valoarea lucrării. (descărcați de mai jos fișierul ceahlau_hasmas_nord_stanisoarei_60x87cm.pdf)

În anul 1985 a apărut, la București, volumul Asaltul Carpaților, cuprinzând proiectul de marcare turistică a zonelor montane din România (tom din care atașăm harta cu semnele turistice pentru Munții Ceahlău). A fost un proiect frumos, cu multe realizări utile pe teren; din păcate el nu a fost pus în practică decât în proporție de 50-60%. De atunci, s-au făcut și alte marcaje în munții noștri, care nu erau trecute în proiect.