Peştera Huda lui Papară, explorări subacvatice în anul 2015, Munţii Trascău

From: "adresa_cd@yahoo.com [SPEONET]" <SPEONET@yahoogroups.com>
To: SPEONET@yahoogroups.com
Sent: Monday, September 7, 2015 3:12 PM

Subject: [speo.Net]

Comunicat Huda lui Papară

Sifonul din galeria Balogh a pesterii Huda lui Papara este cunoscut de zeci de ani ca fiind locul prin care apare in zona cunoscuta un afluent al activului.

In anul 1988, Gyurka Zsolt si Vincze Zoltan fac o tentativa de explorare a sifonului, insa constata ca galeria acestuia este puternic colmatata, fiind posibila avansarea doar pe o distanta de 2-3 metri.

Mai recent, pe baza acestei informatii, Cristina Stika, Alex Rora, ajutati de Claudiu Rusu, au la randul lor o tentativa de explorare, lovindu-se de acelasi obstacol, in data de 12 august 2012.

Incepand cu 23 august 2013 am preluat initiativa, incepand degajarea sifonului alaturi de Coca Spencer si Cristi Irimies. Au urmat in anii ce au urmat 8 ture de decolmatare, galeria scufundata a fost facuta accesibila pe o distanta de 14 metri, pana la adancimea de 8.4, pornind de la o stare initiala cu o lungime de 4 metri si adancime 4. La capatul acestei galerii se gaseste o restrictie (de altfel intreaga galerie e o restrictie, atingand in urma sapaturilor noastre o inaltime de circa 50 cm), depasita in premiera de Cristi Irimies si Liviu Retegan in 29-30 septembrie a.c. In 5-6 septembrie 2015, cei doi reusesc sa parcurga galeria scufundata de dupa restrictie pe o lungime de 100 m, cu adancimea maxima de 30 m. Punctul de -30 m este marcat de o alta restrictie majora. Explorarea a fost intrerupta la adancimea de -16 m.

In total, la activitatile submerse au participat de-a lungul timpului 4 scafandri (in ordine alfabetica: Calin Dragan, Cristi Irimies, Liviu Retegan, Spencer Coca), fiind sustinuti la suprafata de un numar cumulat de 23 de persoane (de asemena in ordine alfabetica: Alexandru Lascăr, Alina Rusu, Anca Irimieş, Andreea Peter, Beni Chiorean, Bogdan Petraşcu, Călin Şuteu, Cătalin Rus-Herdea, Claudiu Rusu, Cosmin Berghean, Cosmin Oşorhean, Daniela Cristescu, Felician Chirilă, Flaviu Zapca, Gabriela Cocean, Ilie Bocşe, Laura Giurgea, Magdalena Drăgan, Mihai Corovei, Mihai Lungu, Rareş Maier, Titus Olea, Vlad Blaga).

Activitatile de explorare vor continua.

Tin sa multumesc tuturor celor care s-au inhamat la lungile corvezi necesare transportului de echipament si ne-au dat o inestimabila mana de ajutor la saparea santului de acces prin sifon. Si la urma, dar nu celui din urma, calde multumiri lui Claudiu Rusu, fara a carui aport logistic si mai ales uman (a facut multa naveta Bucuresti - Sub Piatra doar ca sa fie alaturi de noi) toata munca noastra ar fi fost incomparabil mai grea.

Fiindca au fost precedente, simt nevoia sa si invoc Carta Speo si sa va rog sa ne respectati munca in derulare si sa evitati scufundarile in acest sifon. Zona in care am facut lucrari de decolmatare se afla intr-un echilibru precar, si munca noastra de 3 ani se poate anula in 3 secunde.

Călin Drăgan 

vezi şi:

Peştera Huda lui Papară, hărţi, imagini
Huda lui Papară, hartă 5200 metri dezvoltare