ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Ξενοφών Τζαβάρας γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Το 1998 αποφοίτησε από την Κλασική Κατεύθυνση του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου έλαβε και υποτροφία από το κληροδότημα Αράπογλου για τα ακαδημαϊκά έτη 1996-1998. Το 2004 αποφοίτησε από τον Α΄ Κύκλο Μεταπτυχιακών Σπουδών (Master) στην Γλωσσολογική Κατεύθυνση του Τμήματος Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου, όπου εισήλθε το 2001 κατόπιν εξετάσεων και ως υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών με τίτλο διπλωματικής εργασίας «Η μορφολογία του ρήματος στο ιμβριακό ιδίωμα» ενώ τον Ιούνιο του 2012 αναγορεύθηκε αριστούχος διδάκτωρ Γλωσσολογίας με θέμα διδακτορικής διατριβής «Το μορφολογικό σύστημα του ιμβριακού ιδιώματος». Τέλος, από τον Σεπτέμβριο του 2004, οπότε και διορίστηκε μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, υπηρετεί ως μόνιμος καθηγητής στην Μ.Ε.

Τα ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα του Ξενοφώντα Τζαβάρα – ο οποίος γνωρίζει 4 ξένες γλώσσες (Αγγλικά – Γαλλικά – Γερμανικά – Τουρκικά), είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών σωματείων, υπήρξε Γενικός Γραμματέας (2010-2013) και νυν Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας και έχει λάβει μέρος ως ομιλητής σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια – σχετίζονται κατά βάση με την Διαλεκτολογία, την Λεξικογραφία και την Ονοματολογία και δευτερευόντως με την Μορφολογία, την Κοινωνιογλωσσολογία και την Λαογραφία κυρίως στο σημείο που συναντώνται με τους 3 πρώτους τομείς. Ασχολείται σε βάθος με τα νεοελληνικά ιδιώματα και κυρίως (από 15ετίας) με το γλωσσικό ιδίωμα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ίμβρου, ενώ η (συνολική) συγγραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνει 2 βιβλία, 3 ακαδημαϊκές εργασίες (πτυχιακή, διπλωματική / master, διδακτορική διατριβή), δεκάδες πρωτότυπα-επιστημονικά άρθρα και ανακοινώσεις που βρίσκονται δημοσιευμένα ή τελούν υπό έκδοση σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, καθώς και σημαντικό αριθμό ανέκδοτων ακαδημαϊκών (πτυχιακών και μεταπτυχιακών) εργασιών

Εξάλλου, από το 2005 αρθρογραφεί εκλαϊκευμένα κείμενα λαογραφικού περιεχομένου στο τριμηνιαίο περιοδικό «Ίμβρος» του Συλλόγου Ιμβρίων με τον τίτλο «Ιμβρολαογραφικά» ενώ κατά την περίοδο 2005-2007 δημοσίευσε 19 ιδιωματικά κείμενα στην (δι)μηνιαία εφημερίδα «Ιμβριακός Παλμός» του Πνευματικού Κέντρου «Παναγία Ιμβριώτισσα» Σαλαμίνας. Τέλος, έχει κατευθύνει τους μαθητές του στην εκπόνηση αρκετών συνθετικών-δημιουργικών εκπαιδευτικών εργασιών διαλεκτολογικού, ονοματολογικού, λαογραφικού χαρακτήρα, το περιεχόμενο, η στοχοθεσία, η μεθοδολογία, κ.λπ. των οποίων έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα τοπικά και επιστημονικά έντυπα.

Στόχος του Ξ. Τζαβάρα είναι η διάσωση, καταγραφή, συγκέντρωση, ταξινόμηση, ανάδειξη, προβολή και μελέτη κάθε πτυχής του λαϊκού πολιτισμού της Ίμβρου και κυρίως του γλωσσικού της ιδιώματος. Αναλυτικά, οι (δημοσιευμένες ή υπό δημοσίευση) μελέτες του αναφορικά με το γλωσσικό ιδίωμα της Ίμβρου (αποκλειστικά) είναι οι εξής:

Βιβλία

  • Λεξικό του ιμβριακού ιδιώματος (ερμηνευτικό – ετυμολογικό) (Α΄ βραβείο Ακαδημίας Αθηνών)

Ακαδημαϊκές Διατριβές

  • Το φωνολογικό σύστημα του ιμβριακού ιδιώματος (πτυχιακή)

  • Η μορφολογία του ρήματος στο ιμβριακό ιδίωμα (διπλωματική / master)

    • Το μορφολογικό σύστημα του ιμβριακού ιδιώματος (διδακτορική διατριβή)

Άρθρα – Ανακοινώσεις

Γλωσσολογική Επιμέλεια

  • Εταιρεία Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου: Τοπωνυμικός χάρτης της Ίμβρου, Θεσσαλονίκη (υπό έκδοση).

  • Σύλλογος Ιμβρίων: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α΄ κοντά στους νέους της Ίμβρου, Αθήνα.