Puterea aparenta

Puterea reala, reactiva si aparenta

Intr-un circuit elementele reactive ca inductantele si condensatorii nu disipa putere chiar daca caderea de tensiune si curentul lasa aceasta impresie. Acest tip de putere se numeste putere reactiva si se masoara in Volt Amper Reactiv(VAR) iar simbolul pentru acest tip de putere este litera Q.

Cantitatea de puterea disipata in circuit se numeste puterea reala sau puterea activa se masoara in watti(W) si este generata in general de elementele rezistive. Combinatia intre puterea reactiva si puterea activa din circuit se numeste puterea aparenta se masoara in volt-amper (VA) si reprezinta puterea disponibila la bornele circuitului.

Sa luam circuitul din imaginea de mai jos cu elementele din figura si sa calculam puterea aparenta(reala)R=60Ω, L=160mH, U=120V 60Hz:

Pentru analiza trasam triunghiurile tensiunii, impedantei si puterii, elementul comun pentru toate elementele circuitului serie este curentul I:

Dupa cum observam in figura de mai sus in triunghiul puterii c), S este ipotenuza triunghiului dreptunghic format din puterea reactiva Q si puterea reala P:

S=Puterea aparenta

Q=Puterea reactiva

P=Puterea reala

Aplicand terorema lui Pitagora pentru triunghi:

S²=Q²+P²=> S=√Q²+P²

Q=Ux*I unde Ux=XL*I, inlocuim in formula si rezulta Q=I*XL*I=> Q=I²*XL

P=UR*I unde UR=R*I, inlocuim in formula si rezulta P=I*R*I=> P=I²*R

Trebuie sa aflam valoarea curentului total in circuit, o facem analizand triunghiul impedantelor din fig.c), cunoastem ca formula de aflare a curentului total in circuit este I=U/Z, trebuie sa aflam impedanta circuitului Z:

Z²=XL²+R²; Z=√XL²+R²

XL=ωL=2πfL=2π*60Hz*0.16H=60Ω

XL=60Ω

R=60Ω

Z=√60²+60²=85Ω

Curentul total este:

I=U/Z=> I=120/85=1.41A

Puterea reactiva:

Q=I²*XL=>1.41²*60=119VAR

Puterea reala:

P=I²*R=>1.41²*60=119W

Puterea aparenta:

S=√Q²+P²=>√119²+119²=√28322=168VA

Abordarea din punct de vedere trigonometric este cea mai usoara cale de rezolvare a problemelor!