Madeira en Canarische eilanden

==== 8 Oktober. Vertrek richting Madeira ====

Op pad naar Madeira. Een grote oversteek, en we hebben alle vertrouwen in ons schip. Gedurende de oversteek zullen we qua weer minder gunstige omstandigheden tegenkomen, maar langer uitstel levert geen verbeteringen op, en we hebben inmiddels de Algarve wel gezien. Ook willen we voor Irene's verjaardag in Funchal zijn, en dat houdt in dat we onszelf ruim de tijd willen gunnen.

==== 10 Oktober. Op weg naar Madeira ====

Het is bijna zeven uur 10 Oktober, en de eerste 24 uur zit er ruim op (vertrek was twee maandag). We gaan snel, maar met een lastige wind en verwarde zee. Iedereen is katterig, maar we hebben toch ook vandaag gewoon een warme maaltijd op tafel gezet. Op dit moment vlinderen we (zeilen aan beide kanten van het schip). Ons schip voelt zich hier prettig bij en de bemanning ook.

We hebben contact met Loesje en Callista via ons netje (afspraken over gebruik en tijdstippen SSB radio) en we zeilen stug door. We hebben van de 485 mijl reeds 200 afgelegd, dus de snelheid zit erin. We zouden donderdag aan kunnen komen, maar er bestaat een kans dat de wind wegvalt. We houden jullie op de hoogte.

==== 11 Oktober. Aankomst in Madeira ====

We zijn in Porto Santo (een van de Madeira-eilanden) aangekomen. Het is donderdag namiddag 11 oktober. Het was een enerverende overtocht vanaf Alhao in de Algarve (Portugal). Allerlei verschillende soorten wind, wind- en golfrichtingen hebben we gehad. Al met al een warrige en hobbelige zee en wind: niet altijd even comfortabel. Iedereen is katterig geweest. Gelukkig niet de hele tijd, maar lang genoeg om even stil te staan bij hoe we dat straks gaan aanpakken tijdens de lange oversteken.

Zo hebben de jongens weinig aan school gedaan, daar was de zee te onrustig voor. Op de laatste dag hebben ze wel iets opgepakt van hun schoolwerk, maar niet conform het normale leerschema. Nu is dit ook niet het allerbelangrijkste, we zijn veilig en goed aangekomen en daar gaat het om. Het ligt wel voor de hand dat Camelotcollege tijdens de Nederlandse herfstvakantie open is, om schooldagen bij te sprokkelen. Het dagritme van 's morgens school en 's middags zwemmen, luieren e.d., pakken we morgen weer vrolijk op!

De aankomst in Porto Santo is schitterend. Het is een speciaal gevoel om te midden van het blauw van de oceaan vulkaantoppen te zien verschijnen en zelf de haven binnen te varen. We liggen voor anker in de haven van Porto Santo, samen met Loesje en te midden van andere Nederlandse vertrekkers schepen die we al eerder hier en daar hebben ontmoet.

==== 14 Oktober. Verblijf in Porto Santo ==== We liggen voor anker in de havenkom van Porto Santo, samen met Loesje en andere Nederlandse vertrekkers schepen (Present, Zee van tijd, Luigi presto). Het is een gezellige drukte, met ook een boel buitenlandse schepen, en iedere dag komen of gaan er wel vertrekkers, of in het engels: cruisers. Aan de kade en in de kuip worden verhalen uitgewisseld. We krijgen echt het gevoel in de internationale vertrekkerswereld te zijn. Over het strand lopen we voor onze boodschappen naar het dorpje aan de zuidkant, Vila Baleira, vlakbij. Hier is een supermarkt en wat winkels en ook WIFI. We proberen deze week nieuwe foto's te op de site te zetten. Vandaag hebben we een wandeling gemaakt naar de vulkaantop die het eiland domineert. Ongeveer 450 meter omhoog, een tocht van een uur of vijf. Gelukkig was het niet al te warm. Jippe en Merlijn hebben ondanks hun grondige tegenzin deze missie ook volbracht; na afloop waren ze samen met Max bijzonder blij om weer in de oceaan te kunnen zwemmen. De golven zijn geweldig hoog en je wordt lekker hard op de kust geworpen. Meer is er hier niet nodig om plezier te hebben. Ze zwemmen dan ook veel en Jippe surft aardig wat af in de havenkom.

We blijven hier nog even. De achterstand met school is inmiddels ingehaald. Komende week besteden we ook ruim tijd aan school en wat klussen aan de boot. Eind deze week gaan we naar het hoofd eiland van Madeira, waar we Irene's ouders zien. Voor het einde van de maand willen we op de Canarische eilanden zijn. Na onze ervaringen van de laatste overtocht is het de bedoeling de herfstvakantie van Camelot College verplaatsen zodat deze samenvalt met een oversteek. Op die manier is de oversteek voor de kinderen eenvoudiger en lopen ze minder achterstand op in schoolwerk. Loesje vertrekt snel naar Funchal (Madeira). De komende twee weken zijn we daarom op ons zelf. We hopen Callista en Loesje aan het eind van de maand weer te zien. Daar hopen we ook Dolfijn te treffen, voor een samenzijn van alle boten met kinderen en een gezamenlijke overtocht naar de Kaapverden (november) en Suriname (december).

==== 18 tot 20 Oktober. Voor anker in Machico. ====

Machico is een klein stadje. Eens de belangrijkste stad van Madeira, is het nu ingeslapen en rustig met charmante pleintjes en een oud fort. We liggen voor anker in de piepkleine havenkom. We willen naar de haven van Funchal, maar deze is overvol in verband met een regatta. Woensdag de 24ste kunnen we daar terecht. We hebben een auto gehuurd en gaan op stap. We rijden naar de top van het eiland en verkennen de tropische regenwouden aan de noorkant van het eiland. Irene gaat maandagochtend naar het vliegveld om haar ouders af te halen.

===== 23 tot 28 Oktober. In de haven van Funchal ====

We liggen in de haven. Als we langs de muur liggen zijn Irene's ouders meteen van de partij. Later kunnen we een box in en hebben we voor het eerst sinds Lissabon weer vers water en walstroom. We verkennen samen met irene's ouders het eiland, slaan ruim in en vieren Irene's verjaardag

==== 29 Oktober. Op weg naar La Gomera, Canarische eilanden. ====

28 Oktober zijn we uit Funchal vertrokken. Inmiddels, het is nu 36 uur later, zijn we nog 80 Mijl verwijderd van de haven van San Sebastian op het Eiland La Gomera. Alles is wel aan boord. Nog een laatste nacht op zee en morgenochtend ankeren we. We hebben een noord-oostenwind, met een redelijk lopende zee. Afgelopen nacht hebben we de zeilen aan beide kanten kunnen zetten (vlinderen), hetgeen bij ons schip een bijzonder rustige zeegang oplevert. Vannacht zit dat er jammer genoeg niet in. In ieder geval is de snelheid goed, we hebben inmiddels een etmaal met 172 Mijl op de klok gezet, een nieuw snelheidsrecord voor ons.

==== 1 November. ==== Vandaag vaart Camelot naar de Vale Gran Rey, een mooie vallei aan de westzijde van La Gomera. Over een paar dagen zijn we weer terug in San Sebastian. We ontmoeten dan hopelijk Callista, Dolfijn en Loesje, voor een gezamenlijke oversteek vaan Kaap Verden.