Voorbereiding

Gedurende 2017 zijn we serieus gestart met voorbereiden. Hieronder vind je een aantal van de meest in het oog springende zaken

2KW inverter geplaatst. Automatische wisselaar tussen walstroom en inverter, dus ook op de inverter alstijd 220V door alle stopcontacten. Als de walstroom aangesloten is dan neemt deze automatisch de voeding van het 220 systeem over. De boiler kan niet via de inverter gevoed worden.

Check mast, inspectie verstaging, vervangen mastblokken, nieuwe lazy jacks, stepjes op de mast, nieuwe VHF antenne

In de zomer van 2017 gaat de mast eraf. Tuned rigging heeft nieuwe blokken voor de masttop, de oude zijn deels gespleten en rollen erg zwaar waardoor het hijsen heen pretje is. Vester van Tuned komt nog langs voor een inspectie van de mast, het ziet er allemaal erg degelijk uit. Op zijn advies vervangen we nog enkele vallen.

Er komen nieuwe lazy jacks aan de mast. De masttop gaat uit elkaar, er is veel aluminium corrosie dus slijpen we alle bestaande popnagels los, halen alle beugels en psstukken er af en maken alles schoon. Dan monteren we alle noodzakelijke delen en beugels weer met een ruime lik lanocote.

Als laatste vernieuwen we de VHF antenne.

De stepjes erop poppen is zwaar werk

De masttop volledig ontdaan van alle beugels

Nieuwe lazyjacks aan het splitsen

Oude schijven uit de masttop naat de nieuwe

Nieuwe VHF antenne

In plaats van de oude accubak in het midden van de boot onder het dubbelbed achterin heb ik een nieuwe ruimte gecreëerd aan SB zijde onder het dubbelbed. De boot helde te veel naar BB en ik had meer ruimte nodig voor grotere accu;s, 2 X 180 AH AGM. Omdat de AGM's gesloten zijn is geen gas-afvoer noodzakelijk. Na het passen van een nieuwe vloerplaat in de romp is deze plaat ingelamineerd met west epoxy icm 403 verdikker. De romp en vloerplaat zijn eerst met de haakse slijper kaalgehaald en passend gemaakt. Hiernaast zie je de 2 180AH accu's samen met de Yellowtop startaccu. ook zie je de shunt van de Victron accumonitor.

Verlichting motorrruimte aanbrengen (je moet er ook snachts aan kunnen werken)

Swivels rolfok uit elkaar gehaald, lagers vervangen. Links het oude vet, rechts assembleren met nieuwe lagers, keerringen en vet. Dit alles gelukkig tegen normale prijzen beschikbaar bij het Industriehuis in Enkhuizen.

Als je de swivels weer in elkaar perst dan moet het vet er uit kunnen. Hiervoor heb ik een gaatje geboord waar later een inbus in gaat

Zonnepanelen (2 X 40Wp in serie) op garage zijn aangeslotenZonnepaneel op mastje (80WP) is ook aangesloten

Raspberry definitief geinstalleerd icn 4G modem en Ubiquity Bullet titanium (die uit ALuminium is...)

Gas en koolmonoxide alarm

3X MOB1 en 1X PLB1

Koelkast aansluiting via relais (om zoveel mogelijk Amps bij de koelkast te krijgen)

Lieren volledig uit elkaar gehaald en gereinigd

Verder nog veel reserve spullen aan boord, dus filters, olie, epoxy, kitten, gereedschappen, electrische gereedschappen, oa Powerfile).

Gereviseerde Maxprop ligt klaar om te monteren

Als we gaan varen hebben we 300L water, aangevuld met flessen water (~50L, ook als reserve). 150L (GTL) diesel in de tank en ~175L in jerrycans.

Qua zeilen nemen we mee:

- Grootzeil (3 reven, wellicht nog een 4e)

- HA (werkfok) op de roller

- Reefbaar zwaarweer fok op solent stay (voor-binnen stag)

- Lichtweergenua, aanslaan op solent stay die naar voren wordt gebracht. Icm HA/werkfok een soort van passaattuig

- SPinakker laten we thuis.

Gedurende de reis wil ik af en toe updates posten. In ieder geval wil ik graag onze voorbereidingen delen met jullie, bij deze.