Naar engeland en naar huis

Friday, July 11th, 2008

Het laatste fotoboek, wellicht. Camelot aan de terugreis bevat de foto’s vanaf ons vertrek Azoren tot aan nu. De upload faciliteiten laten wat te wensen over, dus er zullen er wellicht later nog wat bijkomen.

Posted in Uncategorized | 2 Comments »

Friday, July 11th, 2008

Na Cowes zijn we nu in Ramsgate. Donderdagochtend zijn we hier aangekomen na een pittige zeilnacht met windkracht 6-8. Gedurende de hele nacht hadden we het tij mee, en dat over de complete afstand. Een extra zetje in de goede richting. Ramsgate is een oude havenplaats met een mooi haven-front bestaande uit een serie van grote victoriaanse gemetselde bogen. We blijven tot zaterdagochtend vroeg. Dan vertrekken we met het tij mee naar Nederland. We zijn dan een dag en nacht aan het zeilen en komen om 13:0 uur door de sluis bij IJmuiden.

Posted in Uncategorized | 1 Comment »

Tuesday, July 8th, 2008

Na een rustige zeilnacht (zonder motor, he he eindelijk weer eens!) liggen we nu in Cowes, het zeilmekka van Engeland. Van dat laatste merken we weinig, behalve dat er heel veel zeilboten liggen. Misschien is dat het ook wel. Geen internet aan boord, is wel even slikken voor ons. We raken immers steeds geciviliceerder met het dichterbij huis komen.

Donderdagavond willen we van wal steken om naar Nederland te varen.

Posted in Uncategorized | No Comments »

Sunday, July 6th, 2008

Zondag 6 juli hebben we een bezoek gebracht aan Dartmouth kasteel. Gezellig met zijn vijven. Tussen alle regendagen in was het vandaag mooi weer. Het was een mooie wandeling van 1 mijl (maar liefst…) deels langs oude, gekleurde huisjes met zicht op de Dart en deels door een groen bos. Het was een mooi middeleeuws kasteel met veel kanonnen. Ook het winkeltje had ieders aandacht: Merlijn heeft een kruisboog als souvenier aangeschaft, Max een zwaard en Jippe een kogel als sleutelhanger. We kunnen dus met goed fatsoen thuis aankomen!

Donderdag 3 juli zijn we in Dartmouth aangekomen. We vinden een plaatsje aan de Town Jetty, de beste plek voor een boot in deze stad! We kunnen zomaar over de steiger de stad in lopen. En wat een mooie stad! We hadden het op de heenweg al gezien, en het komt nu helemaal uit. Zuid engeland op zijn best.

We genieten ervan om uitgebreid te kunnen rondneuzen voor een leuk tijdschrift, en door het mooie oude stadje te kunnen banjeren.

We zijn blij dat de overtocht erop zit. Het was niet de meest spannende rit die we gemaakt hebben, en het was bovendien ook de derde in sucessie (BVI-Bermuda, Bermuda-Azoren, Azoren-Engeland: 1 maand op de oceaan in 2 maanden tijd. Dat is wel even voldoende voor ons!). Voorlopig zijn we lekker aan de wal.

Posted in Uncategorized | No Comments »

Friday, July 4th, 2008

Zojuist zijn de laatste foto’s op ons fotoboek Bermuda en Azoren geladen. Kijk en geniet met ons mee van ons bezoek aan Angra.

Posted in Uncategorized | 1 Comment »

Friday, July 4th, 2008

Dag 9:

Aankomst.

Dag 8:

Vandaag is de wind verder afgenomen. Overdag hebben we nog wat kunnen zeilen. Met het aanbreken van de avond viel de wind weg, zodat wederom de motor erbij kon. We zijn blij dat we morgen aan kunnen lopen en genieten alvast van het zo typisch Hollandse zomerweer (druilregen en frisjes…).

s’Ochtends was er nog een schommelbeweging in het schip, gedurende de dag draaide de wind naar westelijke richting zodat de zeilen voor een constante helling zorgen, erg aangenaam! Gezien het weer hebben we de dag voornamelijk binnen doorgebracht. We zien uit naar de benen strekken op de wal. Voorlopig varen de gedurende de nacht langs een van de “snelwegen” van de zee, een TSS (Traffic Seperation Scheme) bij Ile d’Ouessant. Dit is een stelsel van zone’s waar grote schepen verplicht in bepaalde “wegvakken” zich voort dienen te bewegen. Wij gaan als het ware langs het fietspad omhoog naar Dartmouth.

De omstandigheden zullen de komende tijd zo blijven. Wat ons betreft is het nog even doorvaren (105 Mijl, ongeveer 200 Km). We verwachten gedurende de middag aan te komen. Apropos afstand: inmiddels hebben we gedurende de afgelopen 11 maanden ruim 20.000 Km afgelegd; de halve wereld dus.

Afgelegd 1149 Mijl

Afstand tot Dartmouth 105 Mijl

Dag 7:

Na een intensieve nacht volgde een goede zeildag. Met de wind in de rug hebben we goede voortgang gemaakt. We blijven snel zeilen om de zware zeegang voor te blijven. In de loop van de dag neemt de wind af naar kracht 5-6. Tijd om naar het Noorden te gaan, naar Engeland. We zijn lang genoeg zuidelijk gebleven en we hebben voldoende snelheid gemaakt om de grootste ellende (letterlijk) te omzeilen.

Met de wind achter is er niets om het van links naar rechts te slingeren te stabiliseren, behalve snelheid door het water. Een forse golfslag (nog steeds een meter of 4) levert de nodige beweging op. Iedereen blijft zo lang mogelijk in bed, we maken er een rustige dag van. Eenmaal wakker wordt er nog wel wat aan school gedaan. Tijdens het avondeten kiezen we tijdelijk een koers waar het schip prettig ligt zodat we kunnen koken en eten.

Als er zeegang is eten we niet van borden aan tafel, maar uit kommen. Links en rechts van de ingang hebben we twee grote vlakken met opstaande houten randen (een typisch Hallberg Rassy kenmerk) en hiervan maken we dankbaar gebruik. We scheppen er het eten op en eten uit een schaaltje op onze schoot.

Morgen is er minder wind, maar nog wel wat zeegang. We varen dan de laatste volle dag naar Dartmouth. In de loop van donderdag willen we aankomen.

Afgelegd 1032 Mijl

Afstand tot Dartmouth 229 Mijl

Dag 6:

Vandaag wind genoeg! We willen de grootste wind en golven voorblijven, dus hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de forse wind (windkracht 6-7) om flink op te schieten.

Aan het einde van de dag kwam er een koudefront over. Dit was een pittige overgang, met winddraaingen en verschillen in windsnelheid tussen 15 en 40 Knopen. Dat allemaal binnen 5 minuten.

Vandaag stond alles in het teken van “opschieten”: en dit doet wonderen voor de motivatie, een leuke dag samen dus.

Morgen wordt het zoeken naar een comfortabele en snelle koers. In ieder geval hopen we donderdag (of vrijdag) aan te komen in Dartmouth.

Afgelegd 854 Mijl

Afstand tot Dartmouth 400 Mijl

Dag 5:

Wederom een dag op de motor… het klinkt eentonig, en dat is het af en toe ook. In de loop van de middag is de wind aangetrokken, en kon de motor uit. We hopen nu, op enige afstand van de kern van de depressie, een goede lift richting Engeland te krijgen.

Aan boord was het ook rustig. s’Middags hebben we ons “half-way point” gevierd met een extra portie smarties!! We zijn inmiddels over de helft en het aftellen kan beginnen. Omdat de bewegingen erg rustig waren is er al wat vooruit gewerkt met school; we weten immers niet hoe de omstandigheden maandag (en eventueel dinsdag) zijn. Wellicht eindelijk weer eens spannende zeildagen, met wat minder rust voor school?

In het licht van het comfort voor de wachtlopers hebben we gevaren met het radar-alarm aan. Als zich binnen een straal van 8 mijl een schip voordoet, gaat een alarm af op de radar. De eerste indruk is dat dit goed werkt, en dat deze feature een aanvulling is op ons wachtlopen. We hebben het radaralarm namelijk nog nooit eerder gebruikt! Nu de motor uit is (dus moeten we zuinig zijn met stroom), hebben we de radar ingesteld op een automatische wachttijd van 10 minuten, waarna er 20 maal een rondje gedraaid wordt, wederom met het alarm aan. De techniek staat voor nets…. Echter, techniek heeft ook

zo zijn zwakke kanten; de navigatie-PC liet vandaag wat steekjes vallen mbt de koppelingen met de GPS en de SSB radio. Na een uur of wat hebben we alles weer aan de praat, zei het nog niet helemaal optimaal. Techniek kan mooi zijn, maar kan ook een last zijn..

Morgen verwachten we behoorlijk wat wind. Door slim te varen hopen we de hardste wind en de hoogste golven noordelijk van ons te laten liggen. De wind- en golfverwachting voor maandag en dinsdag zijn echter minder dan wat we in andere situaties mee hebben gemaakt, we hebben er dus alle vertrouwen in.

Afgelegd 686 Mijl

Afstand tot Dartmouth 586 Mijl

Dag 4:

Zoals verwacht ging zeer gedurende de nacht de motor weer bij. Bij het krieken van de dag nam de wind tijdelijk weer toe, waardoor we even rustig konden zeilen. In de loop van de ochtend moest wederom de motor aan. Gedurende de dag hebben we ge-motorzeild, in de loop van de avond is de wind dermate licht dat we het grootzeil gereefd hebben om beschadigingen door slaan te voorkomen.

Omdat ze zee zeer rustig was en er aan boord veel stroom en (warm) water in overvloed aanwezig zijn hebben we uitgebreid kunnen douchen en DVDtjes gekeken. Veel is er op een oversteek niet te doen. Om de lekkere trek te stillen hebben we cakes en brownies gebakken. Omdat we een onrustige maandag en dinsdag verwachten werken de kinderen vast wat vooruit voor school.

Zondag zal wederom rustig beginnen, om dan in de loop van de dag wat wind te brengen. De depressie trekt ruim boven ons langs. Maandagochtend zet de wind stevig door om in de loop van dinsdag weer wat af te nemen. Het ziet er naar uit dat dit weersysteem on heeft verlaten als we het Engelse kanaal naderen. Dit is prettig met betrekking tot het zicht op andere schepen.

Een aspect over het varen op de motor is nog de moeite waard om apart te vermelden: We varen constant met de radar bij. Dit zou zeilend te veel stroom vragen, onder motor hebben we genoeg stroom. Een practisch gevolg is dat dit de wachtloper (M/V) in staat stelt om aan de navigatietafel via de radar een oogje in het zeil te houden. Op gezette tijden voeren we nog steeds een bovendekse inspectie uit inclusief uitgebreid rondkijken, het grootste gedeelte van de tijd brengen we (in ieder geval s’nachts)

onderdeks door. Omdat het schip bovendien recht ligt en nauwelijks beweegt is onze eigen radar zeer betrouwbaar, bovendien hebben we een alarmzone van 8 mijl gedefinieerd (de radar piept als er zich iets binnen deze zone begeeft). Normaal zitten we permanent buiten omdat we in dat geval niet de radar aanhebben en dus beter moeten kijken. Ook is het zo dat indien we zeilen het ook beter is om buiten te zijn in verband met de stand en werking van de zeilen, eventueel klapperen of schavielen etc. Met

de motor aan is het leven ook voor de wachtlopers dus wat luxer.

In dit soort omstandigheden is het ook prettig om te weten dat we zelf erg zichtbaar zijn. Er is al sinds geruime tijd veel te doen over de zichtbaarheid van jachten; met een rustige zee (vrijwel altijd het geval als we de motor aanhebben) is de zichtbaarheid van Camelot op de radar tussen de 7 en 9 Mijl. We vragen namelijk altijd HOE een ander schip ons heeft waargenomen, en op welke afstand. Twee nachten geleden had een oplettende wachtloper ons visual gespot (gewoon ons mast-top lampje gezien

dus) op 16 Mijl (!!!). Wij weten reeds langere tijd dat ook ons (iets zwakkere) witte ankerlicht uitmuntend zichtbaar is (afstanden to 10 Mijl vanaf een ander zeilschip). Vanaf de brug van een grote vrachtvaarder komen er dus nog een aantal mijlen bij. We zijn echter ook reeel genoeg om dit niet als een garantie te zien, bij een sterk hellend schip, regen en woeste zee neemt de zichtbaarheid dramatisch af en komt het helemaal op ons aan. Onder de omstandigheden zoals vannacht (rechtopvarend, heldere

lucht, vrijwel geen golven) voelen we ons prettig met een goede zichtbaarheid.

Afgelegd 514 Mijl

Afstand tot Dartmouth 739 Mijl

Dag 3:

Vandaag hebben we gehele dag gezeild. De zee was redelijk warrig en dat zorgde in de ochtend voor wat onrust in het schip. s’Middags zijn we een andere koers gaan varen en hebben we goede voortgang gemaakt in redelijk lichte wind (windkracht 3).

Aan boord slaat de routine toe, en daarmee ook af en toe de verveling. Het varen op de oceaan is niet meer het grote avontuur wat het bijna een jaar geleden was, en gezien de omstandigheden is er tijd genoeg om een boek te lezen. Uiteindelijk hebben we met wat snacks samen in de kuip zitten keuvelen over onze terugkomst en de komende tijd, een steeds wer terugkerend thema. In ieder geval vliegt in dat soort omstandigheden ook de tijd!! Ook kletsen we af en toe over het volgende schip of een ander

project. We zijn er namelijk inmiddels wel uit, Camelot is een maatje te groot om door ons in Nederland te varen. Ze is nu helemaal tip-top, en we geven haar graag over aan mensen die wederom een avontuur aan willen gaan met een betrouwbaar, ruim, comfortabel en snel schip.

Inmiddels is duidelijk dat de door ons verwachtte zware depressie in het weekeinde lichter uitvalt. Dit betekent dat we wat meer noordwaarts gaan dan eerst gepland om voldoende wind op te pakken. We hopen op een mooie lift richting kanaal. De komende dag(en) is er zeer weinig wind. We verwachten wederom de motor bij te zetten.

Afgelegd 367 Mijl

Afstand tot Dartmouth 881 Mijl

Dag 2:

Hedenavond kon dan eindelijk de (trouwe) diesel uit. Met de boom in de fok gaan we vlinderend van de Azoren op pad naar Engeland. We zijn eerst naar het noorden gevaren om de wind die veroorzaakt wordt door de depressies over de atlantische Oceaan op te piken, en nu hebben we voldoende wind.

Het mag wat de wind betreft nog wel een onsje meer, en dat zit er dan ook aan te komen. Aan het einde van het weekend komt een zware stormdepressie overtrekken met wind tot kracht 10 (zoals het zich nu laat aanzien). We hebben deze echter vroeg gespot, en kunnen onze koers zo houden, dat we hier geen (of weinig) last van hebben.

Vandaag was weer een rustig dagje, met school, slapen en gamen. Omdat de motor aanstond was er stroom genoeg voor een DVD. Als gevolg van de wind en golven was het schip jammer genoeg niet erg rustig. Omdat we inmiddels alweer ruim ingeslingerd zijn, levert dat gelukkig niet echt een probleem op. Vanmiddag was werden we ook nog getracteerd op een uitgebreide dolfijnenshow, een uitgeleide uit het Azorenhoog??

Afgelegd 218 Mijl

Afstand tot Dartmouth 1024 Mijl

Dag 1:

Dinsdagochtend 0700 UTC is Camelot vertrokken uit Angra de Heroismo, met pijn in het hart de Azores achterlatend… Wat een mooie archipel!! Komt dat allen zien…

Onze eerste dag was zoals gebruikelijk rustig, hoewel er wel degelijk een rustige versie van “Camelot College” gedraaid is. Iedereen slaapt wat extra’s overdag en er wordt licht ge snacked. Hoewel: De pannenkoeken bij de lunch gingen er vlot in, en de spaghetti met bolognese saus was ook schoon op.

Er is vrijwel geen wind. Vanochtend was er een behoorlijke swell; lang en ook vrij hoog (enkele meters). Inmiddels is deze swell ook verdwenen en verwachten we een aantal rustige dagen. We willen graag meeliften op de westelijke winden die door depressies aangevoerd worden. Om in de baan van de depressies te komen varen we eerst redelijk noordwaarts, om over een dag of twee/drie rechts af te buigen naar het engelse kanaal. We zijn “bound for” Dartmouth, een plaats waar we op de heenreis veel te kort

gebleven zijn. Als het er nog inzit doen we Cowes aan de de Solent. Dit is het zeilers-Mekka van Europa (eigenlijk van de hele wereld) en de plaats waar vele beroemde zeilwedstrijden, waaronder de “Admirals Cup” gezeild worden.

Afgelegd 89 Mijl

Afstand tot Dartmouth 1154 Mijl