Oversteek naar Bermuda

Naar Bermuda, dag 1

Tuesday, May 13th, 2008

Zondag zijn we om 11:00 lokale tijd vertrokken. We maken goede voortgang en hebben een lopend windje schuin achter en stroom mee. De zee is rustig en we hebben lekker en ontspannen gegeten. Jippe is door George gevraagd om met hem mee te zeilen. We zijn erg trots op hem dat een ervaren zeeman als George Jippe mee vraagt. George en Jippe varen op de FLux, Loesje vaart ook in ons groepje. We zijn bij elkaar in de buurt en hebben onze gebruikelijke communicatie afspreken (ons “netje”).In Bermuda komen we de Dolfijn weer tegen. Zij zijn uit Cuba ook op weg naar Bermuda. We kijken er naar uit om hen weer te zien, vooral Max kan niet wachten om met zijn vriendje Auke te spelen!We houden het weer te Bermuda scherp in de gaten. We willen precies tussen twee depressies aankomen. Zoals het er nu naar uitziet gaat dat lukken. We liggen iets voor op schema, maar we krijgen ook nog wat windstilte dagen.—–At 5/11/2008 10:43 PM UTC our position was 19°12.49′N 064°40.64′WNaar Bermuda, dag 2Tuesday, May 13th, 2008De tweede dag op zee. We zijn inmiddels ingeslingerd en bewegen ons weer wat vrijer door en over het schip. We hebben nog steeds zuidelijke winden, windkracht 2-3. Dat wil zeggen dat de oceaandeining goed voelbaar is.Jippe zeilt met George mee op de Flux. Vanochtend hebben we George gesproken, alles is wel. Wij lezen en luieren een beetje. De fut komt er echter wel weer in. Vanmiddag drie en een half uur motor gedraaid ivm stroom. We proberen zoveel mogelijk te zeilen, zodat we ruim voldoende diesel hebben. Gezien de voortgang gaat dat zeker lukken.Bij Bermuda ligt de komende dagen een diepe depressie. Wij verwachten ruim na deze storing aan te lopen. Vrijdag/zaterdag wordt er weer een depressie-tje verwacht, als deze te zwaar blijkt te zijn, wachten we rustig af. We hebben geen haast en willen veilig varen. Het voordeel is wel dat de aanloop van Bermuda onder beschutting van de wal is (dus niet vanaf de kant waar de wind vandaan komt). We hebben uitstekende weerinfo en zullen handelen naar bevind.Loesje vaart een mijl of 5 aan bakboord, Flux een mijl of 10-12 ten zuiden. Dolfijn is ook op weg naar Bermuda vanuit Cuba. Wellicht kruisen onze koersen elkaar al voor de aanloop.Onze positie:Lat 21°43.33′NLon 065°29.06′WOnze koers 343TOnze snelheid 4.9Tijdstip 5/13/2008 12:00 UTCNog af te leggen 650 MijlCamelot op weg naar Bermuda, dag 3, FluxWednesday, May 14th, 2008Vandaag is de wind van het zuiden naar het westen gedraaid. De zee is wat warrig, en we hebben net een frontpassage gehad. We verwachten dat de wind naar het noordwesten door zal draaien. Dit betekent dat we iets krapper dan halve wind varen, met twee reven in het grootzeil, kotterfok en High-aspect. We hebben wat last gehad van de warrige zee, maar desalniettemin lekker gegeten en school gedaan.

Omdat er af en toe water overkomt, kunnen we niet alle luiken openhouden, wat af en toe voor wat warmte in het schip zorgt. We hebben echter voldoende schaduw en nemen af en toe een korte douche op het achterdek. Verder lezen we nog steeds veel. Morgenmiddag (jullie avond) denken we halverwege te zijn.

Jippe maakt het prima op de Flux. Zij zitten 35 Mijl achter ons, met gereefd grootzeil en genua en maken ook goede voortgang. Hoewel het rustig is zonder Jippe, is het een vreemd en onprettig idee dat hij niet bij ons aan boord is.

Camelot op weg naar Bermuda, dag 4

Thursday, May 15th, 2008

Vandaag is de wind doorgedraaid naar het noorden. Ook is de zee toegenomen. Dit alles heeft te maken met een stevig

e depressie bij Bermuda welke wat zwaarder uitpakt dan eerst voorzien. Geen probleem voor ons, maar wel iets minder comfort. We motorzeilen nu vrijwel recht tegen een redelijke oceaandeining in. We willen goede voortgang houden on tussen twee depressies aan te komen. Loesje en Camelot zijn nog redelijk dicht bij elkaar, Flux (met matroos Jippe) zeilt 95 Mijl zuidelijker. Omdat de wind bij hen nog niet naar het noorden is doorgedraait kunnen ze onder zeil goede voortgang maken. Volgens George is Jippe de perfecte opstapper, dus de sfeer zal ook wel goed zijn.Onze positie:Lat 26°21.78′NLon 066°08.84′WOnze koers 027TOnze snelheid 6.4Tijdstip 5/15/2008 12:00 UTCCamelot op weg naar Bermuda, dag 5Friday, May 16th, 2008Donderdag de 15e hebben we gedurende de dag steeds naar het noorden richting Bermuda gemotord. Gezien het feit dat de depressie vrijdag/zaterdag wat zwaarder uitpakt hebben we ’s avonds een wijziging van plan doorgevoerd.We zijn overstag gegaan naar het westen. Hier ligt een hogedrukgebied (geen wind en golven) waardoor we langzaam schuin omhoog naar het noordwesten zullen varen. We pikken dan het staartje van de depressie op om naar Bermuda te varen. Bij aankomst weten we dan zeker dat de omstandigheden goed te overzien zijn. Het is een omweg, het kost ons bijna een volle dag extra maar we denken dat het de moeite waard is om niet voor verrassingen (= veel wind tijdens de aanloop van Bermuda) te komen. We hebben tijdens de heenreis bij Kaap Finisterre 40+ knopen wind gehad (> windkracht 9) en dat is destijds goed gegaan. We weten dat zowel wij als onze Camelot het aan kan. Omdat we erop kunnen anticiperen en een goed alternatief voorhanden is, kiezen we voor veiligheid en zoeken de wind niet op.

Verder kwam vandaag weer het vertrouwde eigengebakken brood op tafel. De kinderen keken er al naar uit, waarschijnlijk ook omdat het een beetje naar thuis smaakt.

Onze positie:

Lat 27°56.88′N

Lon 065°35.54′W

Onze koers 318T

Onze snelheid 4

Camelot op weg naar Bermuda, dag 6

Sunday, May 18th, 2008

Vrijdag 16 Mei zijn we, eerst onder zeil en later op de motor, naar een denkbeeldig punt gegaan links onder Bermuda wat we als startpunt willen gebruiken voor onze laatste aanloop. Er komt morgen een flinke depressie over, en we kunnen ons optimaal positioneren. We hebben de wind schuin achterin het schip, daar waar we gedurende de oversteek heen ook steeds de harde wind opgevangen hebben. We voorzien dan ook geen problemen.

Omdat we iets ten westen van Bermuda liggen, is de meeste wind alweer voorbij als we het eiland zelf aanlopen. Bovendien is de wind dan wederom naar het noord-westen gedraaid, zodat de aanloop (en wij dus ook) in de luwte van het eiland ligt. Een eenvoudig plan, en we hebben er alle vertrouwen in.

De Nederlandse schepen achter ons (Flux en Zee van Tijd) kiezen voor dezelfde aanpak. Loesje was 20 Mijl voor ons en is doorgestoten in de hoop voor “de bui binnen te zijn”.

Het was een rustige dag, waarbij we alles aan dek nog eens nagelopen zijn, lekker gedouched hebben, brood gebakken en school gedaan hebben. Kortom, een prima oversteek-dag. Vanochtend hebben we Jippe uitgebreid gesproken over het “netje”, een vooraf geplande overleg-sessie met de SSB lange-afstand radio. Hij heeft het erg naar zijn zin. We vonden het erg leuk om hem te spreken, en te horen dat het goed gaat. We missen hem wel.

Onze positie: Lat 29°32.7′N

Onze positie: Lon 066°13.9′W

Onze koers 000T

Onze snelheid 6.5

Tijdstip 5/16/2008 24:00 UTCCamelot op weg naar Bermuda, en Aankomst, dag 7 & 8Sunday, May 18th, 2008Zaterdag zijn we, vanaf een positie ten zuid-westen van Bermuda, afgebogen naar Bermuda. Zoals verwacht kwamen het koudefront, de wind en de buien langs. We hebben vrij stabiel en snel kunnen varen op de manier die het beste bij ons schip past, “vlinderen”. Hierbij staat de fok op de boom, tegenover het grootzeil, en is het schip in balans. Gedurende een uurtje hebben we vrij forse golven gehad (4-5M) maar niets om je ongerust over te maken. Het leven ging gewoon zijn gang. Later in de middag draaide de wind naar het noordwesten. Aangezien de deining bleef doorzetten hebben we een aantal uren liggen schommelen. Gedurende de nacht is de wind totaal weggevallen, en nu varen we op de motor Bermuda aan.Zoals inmiddels gebruikelijk aan het einde van een oversteek zijn we lekker fris gewassen en geschoren. Irene heeft de nachtwacht voor haar rekening genomen. Sjoerd loopt ’s morgens wacht, gedurende de ochtenduren wordt iedereen langzaam wakker. Om zeven uur zondagochtend lopen we Bermuda binnen. We hebben er zin in om onze vrienden van de Dolfijn te zien. Max staat te trappelen omdat zijn vriendje Auke daar aan boord is. Loesje ligt sinds zaterdagmiddag in Bermuda. Zij zijn net voor/door de bui heen naar binnen gesprint.Bermuda, verblijf, wachten op het weer.Sunday, May 25th, 2008Inmiddels zijn we al weer een aantal dagen op Bermuda. Het eiland, of liever gezegd; de eilanden zijn de moeite waard. Een kruising tussen mediterraan en zuid-engelse bouwstijl, met veel kalksteen (dat wordt hier uit het koraal gezaagd) en weinig hout. De daken zijn ook uit een soort kalkstenen leien, met een witte verf erover om de zaak waterdicht te maken.We hebben inmiddels een nieuw fotoboek. Daarin vind je de foto’s van Bermuda en Azoren. Hierop zie je ook de plaatjes van de Bermuda NL vertrekkers barbeque met de bemanning van de Zee van Tijd, Loesje, FLux, Atlantis (Paul) en ons. We hebben een tijd voor anker gelegen, maar nu hebben we een knus hoekje gevonden voor de Zee, Loesje, Flux en ons. En nu maar hopen dat de wind naar het zuid-westen wil draaien!!Vertrek naar AzorenTuesday, May 27th, 2008

We gaan vertrekken! De weersystemen worden langzaam maar zeker goed; er is een hogedrukgebied over de Azoren wat enigzinds stabiel lijkt en er komen lagedrukgebieden vanuit America over ons heen. Deze lagedrukgebieden genereren de wind die ons naar de Azoren blaast.Het leek erop dat een hogedrukgebied ten noorden van ons roet in het eten zou gooien, maar een suggestie van onze “weather-whisperer” heeft tot nieuw inzicht geleid. We hebben onze weer-software anders ingesteld, zodat we een veel fijnmaziger inzicht krijgen in het weer. We zullen deze oversteek veel te maken krijgen met licht weer, subtiele drukverschillen en lichte wind.We hebben nu een plan, en gaan samen met Loesje, Flux en Zee van Tijd op pad. Ons “netje”, het regelmatige contact over de SSB radio, is met deze schepen en de Dolfijn die reeds een dag of drie onder weg is.We houden jullie zo goed als het gaat op de hoogte. Deze oversteek kan twee weken of meer in beslag nemen, en we verachten medio Juni in de Azoren aan te komen.