SSB set en electronica

Afgelopen weekend de beugels voor de M710 opgehangen. Er is geen ruimte bij de navigatietafel en weinig ruimte in de kastjes achter de banken. Zie

Op die manier kan ik het modem wel bij de navigatietafel plaatsen. Dit is vooral belangrijk omdat je de LEDjes van het modem wilt zien als je verbinding maakt. Op die manier kun je de verbinding monitoren en heb je ook visueel terugkoppeling over de snelheid van de verbinding. Een "netje" doe ik dan niet vanaf de navigatietafel maar van de bank.

In een eerder stadium heb ik de stroomvoorziening geregeld. Belangrijk is dat er in ruime mate stroom voorhanden is. Omdat het flinke vermogens zijn is de kans op "lekstromen" reëel, bijvoorbeeld als je PC en radio op verschillende plaatsen op het systeem zijn aangesloten en afwijkende voltages krijgen. Deze stromen zijn ook gevaarlijk voor je spulletjes (pv PC of modem).

Om dit zo goed mogelijk te ondervangen pak ik de stroom van de radio van het verdeelpunt achter het schakelpaneel en schakel via een relais. Op die manier komt de stroom niet via mijn schakelpaneel maar direct van een dikkere kabel (30mm2). Voor mijn PC heb ik een geïsoleerde DC-DC omvormer geïnstalleerd om te voorkomen dat de lekstromen rond gaan.

Het vermogen van een SSB set wordt niet geleverd door de radio zelf maar door de antennetuner. Voor de antennetuner is het belangrijk dat deze vlak bij de antwnne (vaak de achterstag) zit, goede stroom heeft en vooral goede aarde. Op een polyester boot betekent dit een aardplaat. De aardplaat moet goed onder de waterlijn zitten en verbonden worden via speciale band ofwel aarde lytse.

Afgelopen weekend heb ik de antennetuner opgehangen in de bakskist BB achter. Op die manier is de verbinding met de achterstag en ook de verbinding met de aardplaat zo kort mogelijk. De antenneturen moet dan natuurlijk wel bekabeld worden. De antenneturen heeft dus een aansluiting naar de achterstag, naar de aardplaat en twee verbindingen met de SSB set.

Voor de complete SSB set zijn veel verschillende kabels nodig. Mijn antennetuner maakt gelukkig gebruik van een "standaard" Icom aansluiting. ook de M710 is welliswaar allang niet meer actueel maar nog wel redelijk standaard qua bekabeling. Ook mijn Pactor II modem heef redelijk standaard kabels, met uitzondering van de control kabel. Voor de koppeling met de PC gebruik ik een standaard serieel-USB kabel.

De bekabeling van de SSB set naar de antennetuner bestaat uit een standaard coax verbinding en een control kanel. De control kabel regelt de voeding en de besturing van de antennetuner. De controlkabel heb ik aangeschaft. Ik gebruik H155 coax met hoogwaardige connectors voor het signaal. De coax connector moet in situ aangebracht worden.

Omdat de kabels in mijn boor niet fatsoenlijk geleid worden heb ik meteen meerdere eiken plankjes (gezaagd uit oud parketdeel) met Sikaflex tegen de romp bevestigd. Hier komt later een kabelgoot zodat de bekabeling netjes en stabiel weggewerkt is en niet zoals nu bungelt aan wat toevallige bouten en slangen.