Klussen

Ombouw bestaande lampjes naar LED

De bestaande VETUS leeslampjes (spotjes) zijn enigzinds verweerd maar werken nog prima. Op dit moment willen we wel LED verlichting aan boord gebruiken, maar hebben we niet de behoefte om de bestaande spotjes te vervangen. Daarom heb ik geprobeerd om met behulp van wat algemeen verkrijgbare componenten de bestaande spotjes om te bouwen. De besis hiervan is het lamineren van een LED compatible fitting in het bestaande lampje. Een LED fitting is goedkoper dan een fitting-adapter en mijn ervaring is dat iedere extra component weer extra storing oplevert.

De gebruikte werkwijze is in feite erg eenvoudig en gaat uit van het lamineren van een LED fittingkje in de bestaande fittinghouder. Uiteraard moet eea nog electrisch aangesloten worden, maar ook dit is erg eenvoudig. In bovenstaande serie fotos zie je hoe ik de LED fitting lamineer op een standaard carosseriering en deze ring vervolgens op de fittinghouder lamineer. Ik gebruik hierbij eenvoudige epoxy (Bison twee componenten glaslijm) die ik in extreem kleine hoeveelheden kan mengen. De fittingen worden vooorzien van een 2,4W LED lampje (backpin) 10-20V. Dit lampje vervangt een 20W gloeilamp en levert prima licht om bij te lezen.

Onderhoud buitenboormotor

Onderhoud lieren

Een buitenboormotor heeft het zwaar te verduren. Een koude start gevolgd door kort warmdraaien en vervolgens veel vermogen leveren. Onze motor (8PK Johnson) is een tweetakt dus erg eenvoudig en weinig onderhoudsgevoelig. Toch moet in ieder geval de olie uit het staartstuk vervrnagen worden (dit is in feite de versnellingsbak) en op gezette tijden ook de impeller van de waterpomp. Vooral dat laatste is niet altijd een eenvoudige klus. Omdat onze motor vele mijlen op zout water heeft gemaakt was de verwachting dat loshalen wel eens lastig zou kunnen zijn, Gelukkig bleek na de nodige vorobereiding (inspuiten van tevoren) de zaak relatief eenvoudig lost te halen. Opvallend: de metrische maten passen niet super, uiteindelijk werd met withworth maten ring/steeksleutels de zaak losgehaald.

Begin 2011 zijn de liertrommels eraf geweest en zijn de lagers gesmeerd.Inmiddels was het wel zaak om ook de tandwielen en ratels/pallen eens grondig te reinigen en opnieuw te smeren. Samen met Wouter van de Callista eea aangepakt. Wouter heeft ervaring met Enkes lieren, hij heeft er al de ereld mee rond gevaren. Na een avond rustig doorklussen draaien de lieren weer soepel.

Vervangen urentellen Volvo Penta.

En

In de toerenteller display van de motor (Volvo penta) zit een urenteller ingebouwd. Deze urenteller is belangrijk om het aantal motrouren bij te houden ivm onderhoud, maar ook om een idee te krijgen van de verstookte diesel en dus de resterende actieradius. Er is een niveuamater voor de dieseltank aan boord, maar deze is verre van naukeurig en geeft slechts een globale indicatie.De urenteller kan niet als onderdeel bij Volvo Penta besteld worden. Wel is het mogelijk om los een LCD urenteller te bestellen (~30 Euro) en deze handmatig in te bouwen (met enige aanpassingen). De toerenteller is uitgebouwd, de urenteller() zijn besteld en er is iemand gevonden die de ombouw wil doen. Op die manier kunnen we in 2013 weer met een werkende urenteller varen.

Pasmaken wintertent

In de winter van 2012-2013 gaat de wintertent er voor het eerst op. De steun voor oa spinakkerboom moet op maat gemaakt worden, Uiteindelijk is de tent niet superstrak maar heeft wel windkracht 9 doorstaan. Volgend jaar kan het allemaal wat strakker, ook moeten er nog wat details veranderd worden. Belangrijk is dat eerst de achterste hoeken en de preekstoel afgespannen worden voordat de zijden vastgezet worden.

Lakwerk binnen

De traptreden binnen waren niet netjes. De enige remedie was volledig kaalschuren en opnieuw laklagen opbouwen. Na 5 laklagen zijn de traptreden weer als nieuw!

Aanbrengen 12V stopcontacten bij de navigatietafel

Aanpassen verbindingslang naar watergesmeerde schroefas.

In de achterwond bij de navigatietafel aanvullende 12V stokcontacten gemaakt vor oa mob telefoonladers, bluetooth GPS etc. Deze stopcontacten zijn aangesloten op de 12V groep van het hoofdpaneel.

De schroefas van Camelot is watergesmeerd. De binnenste lagers zijn via een slang verbonden met een afsluiter waardoor er altijd voldoende water beschikbaar is. In deze slang een T-stuk gemaakt met slang en afsluiter waardoor het geheel als voorbereiding voor de winter leeggeblazen kan worden. Op die manier kan er geen ijsvorming in de afsluiters/slangen ontstaan met vorstschade of in het ergste geval waterschade/zinken tot gevolg.

Bijgaande foto spreekt voor zich. De zwemtrap gedemonteerd, de houten treden stuk voor stuk kaalgeschuurd en meerdere malen gelakt met jachtlak (7 lagen). vervolgens weer gemonteerd. Het zelfde recept voor de kuiptafel en de teak bekerhouder.

Lakwerk buiten

Inbouw lader/inverter.Om door de hele boor 230V te kunnen gebruiken is een inverter noodzakelijk. Om eea door te meten en aan te sluiten ligt de inverter op de achterbedden, de accus zijn namelijk onder de bedden geplaatst.