Na ruim een week wachten gaan we op pad. Er staat nog een noordwester 5Bft en deze zal langzaam ruimen tot een noordooster. We verwachten bij de aanloop nog een Beaufort erbij. Wachten is niet echt een optie, omdat het er naar uitziet dat we dan nog minimaal een week moeten blijven voordat het volgende "weather window" zich aandient. De watertanks worden opgetopt, de laatste boodschappen gedaan en we vertrekken.
Vrijwel meteen kan de fok op de boom en halen we mooie snelheden. Wel moeten we nog even inslingeren. Het is de eerste keer dat we voor de wind varen, en we zoeken naar de beste zeilvoering. Later zullen we leren dat een kotterfok strak doorgehaald extra stabiliteit geeft en het schip ook stabieler op koers houdt.
Over de helft van onze Biskaje oversteek, op weg naar Ria de Muro. Stevige wind en een zware deining maakten inslingeren nodig. Inmiddels is het zeil-ritme opgepakt. We hebben een schitterende dolfijnen show gehad en maken goed voortgang. In de Ria de Muros wacht de Callista, een ander Nederlands vertrekkersschip op ons en vooral op de kinderen. Aankomst is gepland voor zaterdag in de loop van de dag.
De laatste nacht laat Kaap Finisterre zien wat ze in haar macht heeft. Terwijl we tegen de richting in de TSS (traffic Seperation Scheme, de grote weg voor zeeschepen) oversteken krijgen we windkracht 9 met golven van 7-8 meter, brekend en wel. We hebben de stormfok opstaan en het grootzeil gereduceerd tot een puntje. In de golfdalen hebben we te weinig wind in de zeilen. Do motor gaat bij om tijdens de oversteek van de TSS snelheid en druk in de zeilen te houden.Als we binnen de TSS zijn is het inmiddels 25 Augustus geworden. De zon komt op. We moeten we een beslissing nemen. Naar binnen of buiten blijven?? We willen naar binnen, naar de rust van de natuurlijke haven van de Ria, waar onze vrienden op ons wachten. Echter, ongelukken op zee gebeuren niet in het midden, maar aan de randjes, aan de kust dus. Bovendien zijn we moe. We roepen de Spaanse kustwacht op voor een inshore weatherforcast. Onder de luwte van de kaap is het 5-6 en zee moderate to rough, een eitje dus, vergeleken met de afgelopen nacht. Tijdens ons gesprek krijgen we nog een forse klets water over ons heen, en de hoorn wordt nat. Even schudden en hij doet het weer. Wel zit er een vreemde kraak in.We bedanken de kustwacht en besluiten om naar binnen te steken. Weer horen we de vreemde kraak. Het is een patroon, twee kleine kraakjes achter elkaar. Het klinkt bekend, waar hebben we dat eerder gehoord??? het is een ATIS-kraak!!! Is het de Loesje???
Een van de meest vreemde en leukste marifoon "gesprekken" uit onze zeilcarriere ontstaat:Loesje, Loesje. Hier Camelot, Camelot, Camelot, kun je mij verstaan??krrrrk, krrkIk hoor een ATIS-signaal. Loesje, zijn jullie dat??krrrk, krrkKun je twee keer zenden voor Ja, een keer voor Nee??
krrrk, krrk, krrrk, krrk
Loesje, hier Camelot. We hebben jullie luid en duidelijk. Onze positie is aan de zuidoost-zijde van de binnenste TSS, we gaan naar binnen. Bij jullie alles wel??
krrrk, krrk, krrrk, krrk
Ik neem aan dat jullie minder dan 20 Mijl achter ons zitten, gaan jullie ook naar binnen??
lrrrk, krrk, krrrk, krrk
Goed, super!!! Geweldig om jullie te horen. Tot snel, Camelot standby op 16
krrrk, krrk
Dan lopen we binnen in de voormiddag van 25 Augustus. Na drie dagen en nachten bikkelen worden we met een dolfijnenshow de Ria de Muros binnengeloodst.We laten het anker vallen bij de Callista. We worden welkom geheten met vers brood en een fles wijn. Die avond eten we samen op de wal. De ontberingen van de nacht worden verpakt in de mooiste verhalen, en de kinderen zijn blij elkaar weer te zien. Met uitzicht op de baai en onze schepen proeven we de lokale lekkernijen. Na een natte rit terug in de dinghy slapen we als rozen.==== 1 en 2 September ====
Verblijf in de Ria de Arousa. Een uitgebreid gebied met veel mooie anker plaatsen en dorpjes. Een plek om nog wat klusjes te doen, en ook de school te starten! 3 September opent het "Camelot College" haar deuren.
==== 4 tot 6 September, Rianxo ====
Een leuk plaatsje met een zeer oude havenkom inmiddels buiten gebruik, een sprookjesachtig landhuis wat op ons neerkijkt en een strandje. Het plaatsje is gemoedelijk, met oude kerk en plaza, een supermarktje en leuke straatjes.
==== 6 tot en met 10 September, Paradijselijke Islas de Cies ====
Isla Cies behoort samen met een aantal naburige Spaanse Atlantische eilanden tot beschermd natuurgebied. Isla Cies is zonder meer een wonderschoon eiland met mooie zandstranden, een idyllisch binnenmeer en een rotsachtig binnenland dat veel weg heeft van een berglandschap met als hoogste punt op 175 meter een vuurtoren. Samen met de bemanning van Loesje en Callista hebben we hier zondagmiddag 9 september naar toe gelopen: Faro de Cies. Al ankerend wanen we ons reeds in het Caribisch gebied. Inmiddels is het vaste ritme: 's morgens school en 's middags strand- en zwemplezier. Om half een wordt angstvallig de marifoon in de gaten gehouden om geen strandafspraak te missen!
==== 12 September, Onze laatste dag in Bayona ====
We liggen nog steeds voor anker naast de haven in Bayona. Op een rustige plek, uit de wind en de Callista en Loesje naast ons. s'ochtends school, s'middags de stad in of spelen met de "buurkinderen", bijvoorbeeld samen naar het strand of een watergevecht in de dingies.