Geotermisk

Geotermisk


DNI ønsker å initiere etablering og bruk av grunn geotermisk varmeproduksjon i hele Norge. Dette gjelder næringsbygg, borettslag og private boliger. Alle bygg hvor mennesker og husdyr oppholder seg og som ikke kan varmes direkte fra produksjon/prosess skal varmes ved hjelp av grunn geotermikk. Vi vet at comfortoppvarming i bygg krever rundt 60 Twh fra vår vannkraft. Det utgjør nesten halvparten av vår elektrisitetsforsyning (135Twh i 2022). Ved bruk av Geotermisk energi til dette formålet er sparepotensialet rundt 40Twh (kilde GCE/NODE).

Grunn geotermisk energi:

1.         Krever ikke balansekraft

2.         Avlaster elektrisitetsnettet

3.         Avlaster/demper forbrukstopper

4.         Krever ikke arealinngrep

5.         Ingen visuell forsøpling

6.         Kjent velprøvd teknologi

7.         Gir ingen forurensning

8.         Lang levetid (50+år) og enkelt vedlikehold

9.         Resirkulerbare komponenter

10.   Kan installeres overalt der det er tilgang til strømnett

11.   Gjerne sammen solfangere (ikke solceller) for magasinering av energi til kalde perioder.

12.   Gir kjøling som bonus i de varme månedene

13.   Kan enkelt kobles sammen med andre varmekilder/spillvarme etc.

Videre er grunn geotermisk energi utmerket for landbruket når det gjelder drivhusoppvarming. Matvareproduksjon hele året er et sterkt bidrag til matvaresikkerheten her nord.

DNI vil derfor initiere bruk av denne enkle teknologien ved å subsidiere prosjekter i både bolighus og næringsbygg hvor det kan dokumenteres en kost/nytte som kommer samfunnet til gode i form av spart forbruk av vårt arvesølv.

DNI ønsker å kartlegge/tallfeste potensialet for dyp geotermisk kraftproduksjon. Dette gjelder først og fremst «tomme» oljebrønner ved sokkelen. Per i dag spriker tallene og det trengs nærmere undersøkelser for å se lønnsomheten i dette. Når det gjelder dyp geotermisk kraftproduksjon i fastlandsnorge er dette per i dag for dyrt. På grunn av lite gunstige temperaturgradienter i det Skandinaviske kontinent etter siste istid må en ned på rundt 3000meter for å nå temperaturer egnet for kraftproduksjon (unntatt Svalbard som er godt egnet).