3. Undersökning/kartläggning

För att kunna skriva i mallarna måste ni ta en egen kopia på dokumentet av mallen.

Undersökningen/Kartläggningen visar var och när det finns risk för diskriminering, trakasserier, kränkande behandling och repressalier i er verksamhet. Den kunskapen ligger sedan till grund för förskolans/skolenhetens förebyggande åtgärder.

Gör exempelvis så här:

  1. Leta fram en karta över inom- och utomhus miljön på er förskola/skolenhet, markera ut de platser där det finns risk för diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Utgå från varje diskrimineringsgrund 7 st., sexuella trakasserier och kränkande behandling.

  2. Gå igenom era regler, rutiner, intagning, inskolning, gruppindelningar, mat, böcker, jargong, social gemenskap, attityder, miljön, normer, strukturer, vuxentäthet ute/inne, m.m.

  3. Titta även på hur behovet av fortbildning ser ut för personalen

  4. Barn och personal ska vara delaktiga i undersökningen/kartläggningsarbetet

  5. Se även under förslag på undersökning/kartläggningsmetoder nedan

Beskriv hur ni gör er undersökning/kartläggning, vilka som deltar, och hur ni analyserat orsakerna till de risker och hinder som ni har upptäckt i detta steg:

Ytterligare förslag på undersökning/kartläggningsmetoder:

  • Planerade samtal med barnen/eleverna både enskilt och i grupp utifrån manual

  • Enkäter till både barn/elever och vårdnadshavare

  • Statistik över incidenter

  • Karusellen*

  • Trygghetsvandringar**

  • Observationer

  • Etc.

*Karusellen är en metod att använda med både personal och elever (elevråd). Inte samtidigt utan vid olika tillfällen.

Alla 7 diskrimineringsgrunderna, kränkande behandling och sexuella trakasserier skrivs upp på var sitt A3 papper under rubrikerna Främjande och Förebyggande arbete.

Dessa A3 papper (9 stycken) sätts upp på väggen och personalen får gå runt och skriva upp vad de gör för främjande arbete på varje papper. När alla gjort det sätter man sig 3 och 3 under 15 minuter och diskuterar/analyserar hur det kommer sig att det görs mer inom vissa diskrimineringsområden och mindre på vissa, kanske till och med inget alls under en del.

Utifrån de diskussionerna går alla en runda till och skriver in vad som behöver göras, kom ihåg att skriva det som en aktiv åtgärd eftersom det är ett riskområde.

Sen samlas alla papper in och några, exempelvis trygghetsteamet sammanställer materialet som en del i kartläggningen/undersökningen

Exempel på hur det kan se ut:

Främjande arbete
Funktionsnedsättning
Här nedanför skriver alla vad de gör
Om det inte står något här under är det ett riskområde, eller att ni ska upphöra med det som ni gjorde under föregående år

Förebyggande arbete
Funktionsnedsättning
Aktiv åtgärd:
Ansvarig:
När ska det göras:

**Trygghetsvandring är en viktig del av planen mot diskriminering och kränkande behandling. Vandringen genomförs i små grupper (2-3 barn) det hjälper pedagogerna att se och förstå ute- och innemiljön ur barnets perspektiv. Otrygga miljöer kan upptäckas och åtgärdas och på så sätt ökar tryggheten för barnen. Här får barn och elever chansen att berätta hur de upplever olika platser i inne- och utemiljön. Grönt kort: det känns bra. Rött kort: det känns inte bra. Trygghetsvandringen är ett konkret sätt att se miljön ur barnens perspektiv.


Dokumentation av undersökningen/kartläggningen; Vem? När? Hur?