hedersproblematik

Hedersproblematik

Jämställdhetsmyndigheten definierar hedersrelaterat våld och förtryck genom följande beskrivning: ”Hedersrelaterat våld och förtryck bygger på starkt patriarkala och heteronormativa föreställningar. Centralt för hedersrelaterat våld och förtryck är främst dess kollektiva uttryck. Hedersrelaterat våld och förtryck kännetecknas bland annat av att individens rättigheter och intressen anses vara underordnade familjens. Individens handlingar anses påverka hela familjens och kollektivets anseende och individens sexualitet är en angelägenhet för hela familjen. Kontrollen kan sträcka sig från vardagliga former av begränsningar som berör exempelvis klädval, socialt umgänge och rörelsefrihet till livsval som utbildning, jobb, oskuldsnorm, giftermål och skilsmässa. I sin yttersta form resulterar hederstänkandet i hot om våld och våld, inklusive dödligt våld. Våldet och förtrycket drabbar dock inte endast flickor och kvinnor utan även pojkar och män, och både män och kvinnor kan vara förövare. Hbtq-personer kan bli utsatta på grund av att deras sexuella läggning inte accepteras"

Så här beskriver regeringen hedersrelaterat våld och förtryck:
"Hedersrelaterat våld och förtryck, liksom mäns våld mot kvinnor generellt, har sin grund i kön, makt, sexualitet och kulturella föreställningar om dessa. När det gäller hedersrelaterat våld och förtryck är kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet central och starkt knuten till kollektivet. I hederstänkandet står föreställningar om oskuld och kyskhet i fokus och familjens rykte och anseende ses som avhängigt flickors och kvinnors faktiska eller påstådda beteende. Detta förhållande kan vara mer eller mindre uttalat och kontrollen kan sträcka sig från vardagliga former av begränsningar i flickors och kvinnors liv som berör exempelvis klädval, socialt umgänge och rörelsefrihet till livsval som utbildning, jobb och giftermål och skilsmässa. I sin mest extrema form resulterar hederstänkandet i hot om våld, våld och dödligt våld."

Arbetsmaterial

Pedagoger

Förskolan och anpassad grundskola

Förskoleklass, fritids, låg, mellan och anpassad grundskola

Högstadiet och anpassad grundskola

Litteratur

I hederns skugga. De unga männens perspektiv.  (2009)  Baladiz, Dilek, Gothia: Stockholm

Stjärnlösa nätter  (2012) Asaad, Arkan, Norstedts: Stockholm

Ung och fri  är ett studiematerial som är kopplat till Stjärnlösa nätter. det är framtaget på initiativ av Anette Franzén, lärare på Hagagymnasiet i Norrköping som har använt sig av Arkan Asaads bok i sin undervisning. För att komma till materialet Hämta här

Vem har sagt något om kärlek?, Att bryta sig fri från hederförtryck, Elaf Ali, 2021

Blod rödare än rätt, Arkan Asaad, 2014

Bortom solens strålar, Arkan Asaad, 2018

Dödstvätterskan, Sara Omar, 2018

Länkar