plan mot kränkande behandling och aktiva åtgärder mot diskriminering och trakasserier

Stödmaterial

Inledning

Alla barn och elever i Umeå kommuns för- och grundskolor ska bli sedda, lyssnade på och inspirerade till lärande och utveckling. Barn och elever ska uppleva en trygg skolmiljö med god studiero. Barn och elever ska bli positivt uppmärksammade och inkluderade i verksamheternas sociala gemenskap. Nolltolerans ska råda mot diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande behandling och repressalier. Alla inom för- och grundskolans verksamheter, barn, elever, personal, ska respektera varandra utifrån varje barn och elevs unika person. Varje verksamhet inom för- och grundskolan ska upprätta en plan mot diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande behandling.

Rektor ska i sitt arbete med plan mot kränkande behandling och aktiva åtgärder mot diskriminering och trakasserier samverka med dem som deltar i utbildningen och med anställda i verksamheten, från undersökning och analys till eventuella åtgärder som behöver genomföras samt uppföljning och utvärdering. Även arbetet med riktlinjer och rutiner ska ske i samverkan.

Samverkan bör ske med representanter för olika grupper, exempelvis, elevrådet, trygghetsteamet, en från varje arbetslag etc.

Utformningen och omfattningen av barnens eller elevernas deltagande ska anpassas efter deras ålder och mognad.

Syfte

Syftet med arbetet är att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande behandling och repressalier. Utifrån de delarna ska planen beskriva verksamhetens främjande och förebyggande arbetet så att inte ovan nämnda förekommer samt beskriva konkreta insatser och tydliga rutiner. Planen är en dokumentation av det arbete som bedrivs löpande samt utgångspunkt för uppföljning, utvärdering och utveckling. Planen är därmed en del i det systematiska kvalitetsarbetet.

Planen är också ett verktyg att använda sig av då diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande behandling uppstår i verksamheten genom att den beskriver vilka rutiner som ska följas i sådana situationer, hur utredningar och åtgärder ska dokumenteras och hur insatser ska följas upp etc.