Ρωμανία

Romaniae  ή  Ρωμανία, η φιλόχριστος Aυτοκρατορία

3ος αι

4ος αι

5ος αι

i. τις κτήσεις των Ιρανών κυβερνητών ΚουσάναΣαχ στην ευρύτερη Βακτριανή (Σιστάν <-- Σάκασταν), 

ii. τις κτήσεις  του χιονιτικού οίκου των Κιδαριτών στην ευρύτερη Γανδάρα, αλλά

iii. κι αυτές των Σκυθών σατραπών (Σάκας ξατράπας, απόγονοι Ινδοσκυθών αρχόντων, νοτιότερα, με την επικράτειά τους ν'αναφέρεται ως "Αριακή", στον "Περίπλου της Ερυθράς Θαλάσσης").

6ος αι

7ος αι

Επιπλέον από τις προϋπάρχουσες μορφές σταυροσχήμων φλαμπούρων με κυριότερες τους Σταυρούς του Αγίου Γεωργίου και της Αναστάσεως, εμφανίζεται και η κατεξοχήν σημαία της Ρωμανίας, η οποία είναι ένας χρυσοκεντημένος σταυρός σε κόκκινο πεδίο, περιστοιχισμένος από 4 μικρούς, επιβιώνει στη σημαία των Γεωργιανών με άλλα χρώματα, αλλά και στα εθνόσημα των Σέρβων, όπου προτιμάται η εκδοχή με τα πυρέκβολα. 

8ος αι

9ος αι

Δημοφιλής εκδοχή της αυτοκρατορικής σημαίας, όπου οι 4 περιφερειακοί σταυρίσκοι έχουν αντικατασταθεί από 4 πυρέκβολα (πυρόλιθοι), που συμβολίζουν την ισχύ που χαρίζει -κυρίως στο ναυτικό- το υγρόν πυρ. Την εκδοχή αυτήν την υιοθετούν και οι Σέρβοι, αν και συνήθως σε ερυθρόλευκο, και με "C" ή "Β". 

Η πιο διάσημη cημαία της Ρωμανίας:

Αποτελεί αρχέγονο μικρασιατικό σύμβολο, που κατέστη οικόσημο των Κομνηνών, και που θα κληρονομηθεί και από τους Μεγαλο- Κομνηνούς. Με το πέρασμα των αιώνων θ'αντιγραφεί και από τους Σελτζουκίδες, τους Αγγέλους Δούκες Κομνηνούς, τους Δούκες - Λασκάρηδες, τους Παλαιολόγους, τους Ορσίνι, τους Βογισλαύλιεβιτς ή Νέμανιιτς (και κλάδους τους, όπως π.χ οι Λαζάρεβιτς), τους Καστριώτες & τους Αριανίτες, τους Ρουρικίδες και τους Ρομανόφ. Κατά καιρούς αποτελεί το κατεξοχήν -αν και ανεπίσημο- λάβαρο της Ρωμανίας.

Η Ρωμανία αρχίζει πάλι να παρακμάζει..

..έφη σχετικώς ο Λέων Στ' ο Σοφός, ήδη από τον 10ο αι:

                παρά την καταστολή του αμιράτου της Κρήτης και της A' αυτοκρατορίας της Βουλγαρίας,

                εμφανίζονται δύο δυναμικότερα ανταγωνιστικά κράτη: το σουλτανάτο της Ρωμανίας και το ρηγάτο της Σικελίας

Ο Φεουδαλισμός της Δυτικής Ευρώπης αναπτύσσεται και τυποποιείται με Οικόσημα / Coat-of-Arms, με Heraldry, και με Blazon (ήτοι η τυποποιημένη περιγραφή των οικοσήμων αυτών), κατόπιν της επαφής των βαρώνων της Δύσεως με τ'αυτοκρατορικά μεγαλεία των Κομνηνών, οι οποίοι όμως επίσης εξελίσσουν τα διακριτικά τους για να ταιριάζουν με την νομενκλατούρα των Εσπέριων φίλων τους. Μάλιστα η Εραλδική αποτύπωση των αριστοκρατικών οίκων εμφανίζεται πολύ συγκεκριμένα κατά την διάρκεια του 12ου αι, ανάμεσα στην Πρώτη και την Τρίτη Σταυροφορία, και ακριβώς λόγω της επαφής των Φράγκων βασιλέων και των βαρώνων τους, με τους Κομνηνούς αυτοκράτορες και την οικογενειακή τους ευνοιοκρατία (με το ευρύτερο φαγανό σόι των Κομνηνών ν'αποτελεί έναν αστερισμό από π.χ Δούκες, Αγγέλους, Δαλασσηνούς, Βρυέννιους, Δοκειανούς, Μελισσηνούς, Παλαιολόγους, Αργυρούς, Βοτανειάτες, Μπαγρατιόνι, Ανζού/Σαντωτάν, Πουατιέ/Ραμνουλφίδες, Άλταβιλλα/Χωτβίλ, κλπ).

λάβαρο συμφιλίωσης, που καθίσταται μία από τις σημαίες της Ρωμανίας προς το τέλος της βασιλείας του Καλογιάννη Γ' (Ιωάννης Γ' Δούκας Βατάτζης), κατόπιν ρωμιο-γερμανικής προσέγγισης