Blog, continuare

Vasile S. to Iosif Ton (2015-02-16)

Buna ziua, dl Ton. V-am auzit vorbind la Centrul Crestin Caleb (14 decembrie 2014) si printre altele ati spus ceva de Vinerea Mare. Ce puteti spune?

Iosif Ton response (2015-02-16 9:01): Nu înteleg intrebarea, Iosif Ton​

Vasile S. to Iosif Ton (2015-02-16): Ce este vinerea mare? Ce reprezinta ea? Se vorbeste despre acest lucru in Biblie?

Iosif Ton response (2015-02-16 22:07): Toate cele patru Evanghelii acorda spatiu foarte mare evenimentelor​ din saptamana care culmineaza cu vinerea în care a fost rastignit Domnul Isus. Noi le numim Saptamana Mare si Vinerea Mare.

Semnificatia evenimentelor din aceasta saptamana si din aceasta zi de vineri,este subiectul celor mai multe tratate de teologie crestina.

Pe scurt, semnificatia este aceasta: "Fiul lui Dumnezeu m-a iubit si S-a dat pe Sine pentru mine" /Galateni 2:20) Iosif Ton

Vasile S. response (2015-02-17): Multumesc pentru raspuns! Dar in niciuna din cele patru Evanghelii nu este scris ca Domnul Isus a fost rastignit in ziua de vineri. Nu cumva acest lucru este o adaugare la cuvantul lui Dumnezeu, care spune sa nu se faca astfel?

Orice cuvânt al lui Dumnezeu este încercat. El este un scut pentru cei ce se încred în El. N-adăuga nimic la cuvintele Lui, ca să nu te pedepsească şi să fii găsit mincinos. (Prov 30:5-6, dar si Deut 4:2, Apoc 22:18)

Dupa cum nu scrie nimic nici despre "Saptamana Mare" si "Vinerea Mare", cu toate ca spunand acest lucru nu diminuam cu nimic semnificatia si nici importanta evenimentelor din acea saptamana, ci dimpotriva.

Slava Domnului pentru Galateni 2:20, ... Fiul lui Dumnezeu care m-a iubit şi S-a dat pe Sine însuşi pentru mine.

Iosif Ton response (2015-02-17): Dupa unele ​calcule, rastignirea a avut loc joia. Schimba aceasta esenta?

Vasile S. response (2015-02-18): Da, foarte mult. De fapt este viata sau moarte. Si voi explica ce vreau sa spun prin aceasta. Domnul Isus spune: Căci, după cum Iona a stat trei zile şi trei nopţi în pântecele chitului, tot aşa şi Fiul omului va sta trei zile şi trei nopţi în inima pământului (Matei 12:40; şi de asemeni, Luca 11:29-30)

Viata, Cine crede în Fiul are viaţa veşnică; (Ioan 3:36a)

Moartea, ... dar cine nu crede în Fiul nu va vedea viaţa, ci mânia lui Dumnezeu rămâne peste el.

De joi (ziua intaia) pana la sfarsitul zilei a 3-a, inceputul zilei a 4-a (a intaia a saptamanii, sau duminica, Matei 28:1) sunt exact trei zile si trei nopti asa cum spune Domnul Isus. Adevarul.

De vineri (ziua intaia) pana la sfarsitul zilei a 2-a si inceputul zilei a 3-a (ziua intaia a saptamanii) sunt doua zile si doua nopti. Aceasta este minciuna si necredinta (nu va vedea viata)

Dar, cât despre fricoşi, necredincioşi, scârboşi, ucigaşi, curvari, vrăjitori, închinătorii la idoli şi toţi mincinoşii, partea lor este în iazul care arde cu foc şi cu pucioasă, adică moartea a doua. (Apocalipsa 21:8)

Vasile S. response (21 februarie 2015):

Tot astfel credeti si dv? Sau lucrurile sunt diferite din punctul dv de vedere?

No response: - - -Fără răspuns ...!

Paul Morar, administrator al site-ului, VEGHEAZA.

http://vegheaza.com/2016/03/12/cum-vor-fi-rezolvate-problemele-municipiulul-arad-in-cazul-in-care-pastorul-samuel-caba-va-fi-ales-primar/

21/03/2016 at 12:47

Domnule Sanda, cu tot respectul… dar imi pare rau sa constat ca la varsta pe care o aveti, dupa ce ati fost pastor si misionar, sustineti un mod de gandire atat de simplist si naiv. Adica daca ceva scrie sau nu scrie in Biblia mea sau a dumneavoastra. Probabil sunteti constient de faptul ca atat Biblia in limba romana cat si cea in limba engleza (cu diferitele lor versiuni de traducere) nu sunt traduceri perfecte. Prin urmare ca sa interpretezi corect anumite pasaje ai nevoie sa sti atat limba ebraica cat si limba greaca, plus sa intelegi cultura si gandirea vremii respective (altfel studiezi ce spun cei care sunt calificati in acest domeniu). Nu poti sa scoti un verset din context si sa faci afirmatii de genul: “Isus omoara oameni”. Ce ar putea intelege cineva care nu cunoaste Biblia daca ar citi asa ceva? Ca Domnul Isus este un criminal sadic care isi gaseste placerea sa omoare oameni? Prin urmare trebuie inteles contextul in care se spune ca “Voi lovi cu moartea pe copiii ei…” si aceasta afirmatie trebuie explicata in acest context.

Din pacate sunt multi astazi care iau totul asa simplist si naiv, ajungand sa spuna tot felul de bazaconii. Plus ca nu e important doar sa ai boi si car, ci si sa pui corect boii in fata carului. Altfel ajungi sa pui carul in fata boilor si rezultatul se stie…

Rasp. Vasile S. 23/03/2016 at 23:28

Acuzațiile sunt nefondate și mult exagerate. Dacă cineva vede un om cu o învățătură greșită ar trebui confruntat fiecare lucru cu Scriptura.

De exemplu, s-a luat un lucru despre care ai spus că nu este in Biblie.

Eu am spus că Dumnezeu omoară oameni, iar tu ai negat lucrul acesta. Dar, cu toate că tu nu crezi ce spune Biblia, totuși acolo este scris:

Domnul omoară şi învie, El coboară în Locuinţa morţilor şi El scoate de acolo. (1 Samuel 2:6)

Este cât se poate de clar că Domnul omoară oameni. Iar la Apocalipsa 2:23, chiar El însuși spune: “Voi lovi cu moartea pe copiii ei. . .” este deci clar că Domnul face acest lucru, nimeni altcineva.

De asemeni la Deuteronom 32:39, este zis: Să ştiţi dar că Eu sunt Dumnezeu Şi că nu este alt dumnezeu afară de Mine; Eu dau viaţă şi Eu omor, Eu rănesc şi Eu tămăduiesc, Şi nimeni nu poate scoate pe cineva din mâna Mea.

Tu însă, pe Dumnezeu nu-L crezi cu toate că El însuși spune acest lucru.

Iar atunci când am citat Scriptura, ați spus că eu am “un mod de gandire atat de simplist si naiv”. Si ați scris ceva ce părea a fi un argument in apărarea acuzației aduse:

Probabil sunteti constient de faptul ca atat Biblia in limba romana cat si cea in limba engleza (cu diferitele lor versiuni de traducere) nu sunt traduceri perfecte. Prin urmare ca sa interpretezi corect anumite pasaje ai nevoie sa sti atat limba ebraica cat si limba greaca, plus sa intelegi cultura si gandirea vremii respective (altfel studiezi ce spun cei care sunt calificati in acest domeniu)…” (italic adăugat)

Domnule Paul M, mirarea mea este și mai mare să constat că, deșii in repetate rânduri am amintit despre avertismentele Domnului Isus din Matei 12:36-37, totuși le ignori și continui să scrii cuvinte nefolositoare.

Trebuie să știi că acest “mod de gandire atat de simplist si naiv” vine din Cuvântul lui Dumnezeu, el nicidecum nu vine de la oameni, căci ei au învățături și porunci omenești (Matei 15:9), și spun (poate) exact ce ati spus dv: “ca sa interpretezi corect anumite pasaje ai nevoie sa sti atat limba ebraica cat si limba greaca, plus sa intelegi cultura si gandirea vremii respective…”.

Dacă, astfel ar sta lucrurile, află domnule Paul M, că in aceste zile nimeni nu ar putea să știe exact care erau “cultura si gandirea vremii respective”, pentru că “nimeni” din zilele noastre nu a trăit in “vremurile respective” ca acum in aceste vremuri să ne spună nouă cum era “cultura si gandirea vremii respective”.

Vedeți bine, domnule Paul M, că spuneți cuvinte nefolositoare și că vă rătăciți, iar prin faptul că astfel de lucruri propovăduiți, duceți pe mulți in rătăcire, departe de ceea ce învață Scripturile.

Si, știți foarte bine că nu sunt puțini cei ce citesc pe acest blog. Tot astfel spuneți și despre învățăturile Domnului Isus? Că are un “mod de gandire simplist si naiv”, pentru că tot un mod literal a învățat și El la Ioan 10.

Atunci când Hristos se confrunta cu evreii, aceştia spuneau: „Nu pentru o lucrare bună aruncăm noi cu pietre în Tine, ci pentru o hulă, şi pentru că Tu, care eşti un om, Te faci Dumnezeu” în Ioan 10:33, răspunsul lui Isus este destul de profund.

Isus le-a răspuns: „Nu este scris în Legea voastră: „Eu am zis: Sunteţi dumnezei?” Dacă Legea a numit „dumnezei” pe aceia, cărora le-a vorbit Cuvântul lui Dumnezeu, şi Scriptura nu poate fi desființată, cum ziceţi voi că hulesc Eu pe care Tatăl M-a sfinţit şi M-a trimis în lume? Şi aceasta, pentru că am zis: „Sunt Fiul lui Dumnezeu!” (Ioan 10:34-36)

Care este punctul lui Isus când El le spune “şi Scriptura nu poate fi desființată”? Ce vrea El deci, să sublinieze? Aici, El subliniază că Scriptura înseamnă exact ceea ce spune. Cu alte cuvinte, atunci când Scriptura “i-a numit dumnezei” înseamnă într-adevăr ceea ce spune: “Sunteţi dumnezei”, deci aşa cum este scris. Aceasta este o abordare foarte literală a Scripturii. Puteţi vedea ceea ce Isus vroia să spună în ceea ce priveşte “Scriptura, că nu poate fi desființată” prin acest argument al Său. El susţine: “Nu este scris în legea voastră: „Eu am zis: Sunteţi dumnezei?”

Astfel, Isus combătea acuzaţiile lor de hulă, sau blasfemie, deoarece, El pretinde a fi Dumnezeu.

Deci, punctul lui Isus, ca răspuns la acuzaţiile evreilor, în principiu este: “în legea voastră este scris că oamenii sunt numiţi dumnezei”, aşa cum El a continuat, “Dacă ia numit dumnezei, pe acei cărora le-a vorbit cuvântul lui Dumnezeu ….

Astfel, Isus începe să dezumfle oarecum argumentul lor de blasfemie, subliniind faptul că Scriptura numeşte dumnezeii pe oameni, deci, El subliniază şi întăreşte ce este scris. Si, atunci când este zis că oamenii sunt dumnezei, înseamnă că ei sunt dumnezei.

Scriptura nu poate fi desfiinţată.” Aceasta este singura abordare onestă a Scripturii, care nu desfiinţează (Ioan 10:35) sau strică textul.

“Scriptura Lui Hristos nu poate fi desfiinţată”, în special în contextul în care El o spune, aici se dezvăluie opinia lui Hristos despre Cuvântul lui Dumnezeu. Aceasta este, imperios literal, căci de fapt este singura perspectivă care mântuieşte, ea nu este “un mod de gandire simplist si naiv”, cum spun oamenii.

Daţi cinste Fiului, ca să nu Se mânie şi să nu pieriţi pe calea voastră, căci mânia Lui este gata să se aprindă! Ferice de toţi câţi se încred în El! (Psalmii 2:12)

22/03/2016 Paul M.

Referitor la cele spuse in comentariu despre faptul ca “Scriptura numeste dumnezei pe oameni” va raspund prin ceea ce scrie pastorul Stancu Dragomir in vol. VI din “Studii asupra Evangheliilor”:...........

.............http://vegheaza.com/2016/03/17/studii-asupra-evangheliilor-vol-iv-cap-30-intre-doua-mari-alternative-pastor-stancu-dragomir/

Dupa cum vedeti lucrurile nu sunt chiar atat de simple cum credeti si nu toate lucrurile trebuie interpretate literal deoarece ajungem sa spunem bazaconii.

Rasp. Vasile S. 23/03/2016 at 13:54

Domnule Paul M, nu mă surprinde deloc răspunsul dat, și nici pledoaria cu “învățăturile oamenilor” pe care ați copiat-o, ci mă surprinde faptul că este atâta ușurință in a crede ce spune un om.

Cum se poate dle Paul M să aplecați urechea la ce spune un om (buza nelegiuită, Proverbe 17:4) și să ignorați Cuvântul lui Dumnezeu? Chiar nu pricepeți că acest om încearcă să desființeze Scriptura, iar Scriptura in niciun caz nu poate fi desfiinţată?

Aici, chiar Dumnezeu vorbește: „Nu este scris în Legea voastră: ‘Eu am zis: «Sunteţi dumnezei»’?

Dacă Legea a numit dumnezei pe aceia cărora le-a vorbit Cuvântul lui Dumnezeu, şi Scriptura nu poate fi desfiinţată, (Ioan 10:33-35)

Domnul sune aici că “dumnezei” sunt numiți de Lege, cei cărora “le-a vorbit Cuvântul lui Dumnezeu”, punct. Deci, Cuvântul “le-a vorbit” și așa este, dumnezei (Isaia 31:3; 44:6-8).

Iată ce mai spune Cuvântul: Căci el zice, şi se face; porunceşte, şi ce porunceşte ia fiinţă. (Psalmii 33:9)

Acest “om” pe care l-ati numit aici, “pastorul Stancu Dragomi” spune:

… Cărturarii care au trăit înainte de Cristos au pus întrebarea, dacă aceşti “dumnezei” erau fiinţe divine sau umane? Unii dintre ei opinau că erau fiinţe divine, iar alţii susţineau că erau fiinţe umane. Într-un mare document, găsit în Peştera 11 din Qumran, cuvântul ‘ēlōhîm’ de la începutul versetului întâi, se referea la Melchisedec, ca la o căpetenie divină asupra judecătorilor divini, care cerea acestora să exercite judecăţi drepte asupra oamenilor; iar în caz contrar, îi pedepsea cu moartea ca pe nişte pământeni 18. Dar, cei mai mulţi interpreţi creştini, susţin cu tărie că judecătorii din acest psalm nu erau alţii decât judecătorii umani ai lui Israel, pentru că Dumnezeu vorbea prin ei şi ei reprezentau Legea şi Justiţia divină. Aceştia erau numiţi “dumnezei” nu pentru că erau de natură divină, ci fiindcă Îl reprezentau pe Dumnezeu când judecau poporul…

Si, rezumă astfel: În concluzie, Domnul Isus a zis acuzatorilor Lui: Dacă Legea a numit pe judecători “dumnezei”, pentru că prin unii din ei a venit Cuvântul lui Dumnezeu şi Justiţia divină, … (italic adăugat).

Aceasta este o “minciună” sfruntată și dorință clară de desființare a Scripturii.

at 22:33 (aceiași zi)

Acest om pe care l-ați dat exemplu, pastorul Stancu Dragomir in vol. VI din “Studii asupra Evangheliilor”, spune că, ”În Psalmul 82:6-7 scrie: “Eu (Domnul) am zis: “Sunteţi dumnezei, toţi sunteţi fii ai Celui Preaînalt” (7). .. Acest argument pur evreiesc este greu pentru noi, …

O fi greu pentru el, și pentru toți cei ce asculta astfel de învățături false. El spune (ca și cei mai mulţi interpreţi creştini) că de fapt acolo nu se face referință la “dumnezei”, ci la “judecători”.

Am luat câteva exemple: Exodul 2:14 Şi omul acela a răspuns: „Cine te-a pus pe tine mai-mare şi judecător peste noi? În evreiește este: vai·yo·mer mi sa·me·cha sar ve·sho·fet a·lei·nu, o.

וַ֠יֹּאמֶר מִ֣י שָֽׂמְךָ֞ שַׂ֤ר וְשֹׁפֵט֙ עָלֵ֔ינוּ

Cuvântul “judecător” este “ve·sho·fet” (וְשֹׁפֵט֙)

Un alt ex, Deuteronomul 19:17 cei doi oameni cu pricina să se înfăţişeze înaintea Domnului, înaintea preoţilor şi judecătorilor care vor fi atunci în slujbă.

În evreiește este: she·nei-ha·’a·na·shim a·sher-ha·riv ve·’a·me·du lif·nei Yah·weh lif·nei hak·ko·ha·nim ve·ha·sho·fe·tim, a·sher la·hem bai·ya·mim. (שְׁנֵֽי־הָאֲנָשִׁ֛יםאֲשֶׁר־הָרִ֖יב וְעָמְד֧וּלִפְנֵ֣יְהוָ֑הלִפְנֵ֤יהַכֹּֽהֲנִים֙וְהַשֹּׁ֣פְטִ֔יםאֲשֶׁ֥רלָהֶ֥םבַּיָּמִ֥ים)

Iar, versetul următor: Deuteronomul 19:18 Judecătorii să facă cercetări amănunţite.

În evreiește este: ha·sho·fe·tim ve·da·re·shu hei·tev; ve·hin·neh ed-she·ker ha·’ed, a·nah a·nah she·ker. (הַשֹּׁפְטִ֖יםוְדָרְשׁ֥וּהֵיטֵ֑בוְהִנֵּ֤העֵֽד־שֶׁ֙קֶר֙הָעֵ֔דעָנָ֥הבְאָחִֽיו׃שֶׁ֖קֶר)

Am luat aceste 3 exemple și oricine cunoaște (citește) ebraica va înțelege clar că “judecător” este “șofet”, sau la plural pentru “judecători” avem in ebraica “sho·fe·tim” sau “șofetim” deci, שֹּׁפְטִ֖ים.

Iar la Psalmii 82:6, cuvântul “dumnezei” este “’ĕ-lō-hîm”, sau “elohim” (אֱלֹהִ֣ים), depinde de felul cum este pronunțat și de cine îl pronunță, dar este același cuvânt.

Toate acestea sunt pentru a spune, dle Paul M, că ceea ce susține "dl pastor Stancu Dragomir", este o minciună.

Si acesta mai spune că: Evreiescul elohim înseamnă etimologic “persoane dotate cu mare putere”, “persoane cu vază”, aşa cum erau judecătorii lui Israel.”

Aceasta este o altă minciună. Fiindcă, evreiescul “elohim”, înseamnă “Dumnezei”, sau “dumnezei”.

Paul M. 25/03/2016 at 01:13

Domnule Sanda, nu vi se pare ciudat ca nimeni nu pare sa va inteleaga? Nu vi se pare ciudat ca la anii dumneavoastra pretindeti ca nu ati mai intalnit crestini adevarati (cu exceptia celor de la “A True Church”)?

Orice invatator fals poate sa rastalmaceasca Scriptura apoi sa se compare cu Domnul Isus (!!!) si sa spuna ca nu este inteles precum nici Domnul Isus nu a fost inteles…

Chiar nu realizati impostura in care va aflati?

Rasp Vasile S. 24/03/2016 at 12:55

Nu dle Paul M, eu nu am spus așa ceva.

Paul M. 24/03/2016 at 15:13

Ba da, asa ati spus aici:

Si, atunci când este zis că oamenii sunt dumnezei, înseamnă că ei sunt dumnezei. “Scriptura nu poate fi desfiinţată.” Aceasta este singura abordare onestă a Scripturii, care nu desfiinţează (Ioan 10:35) sau strică textul.

Eventual ne puteti explica ce inseamna in opinia dumneavoastra “ei sunt dumnezei”.

Rasp Vasile S. 24/03/2016 at 23:40

Dle Paul M, ești de plâns. De fiecare dată cauți să răstălmăcești ceea ce scriu eu. Dar, cât de ușor ai crezut ceea ce a spus acel pastor (mincinos) pe care l-ai citat, iar pe el l-ai crezut pe cuvânt și nu i-ai pus așa de multe întrebări, cum faci cu mine.

Oare, chiar să fii atât de lesne crezător (Pro 14:15)?

Acolo am vorbit de ceea ce a spus “Cuvântul lui Dumnezeu”, nu m-am depărtat in nici-un fel de ceea ce spune Domnul. Am pornit de la Ioan 10:34-36, Isus le-a răspuns: „Nu este scris în Legea voastră: „Eu am zis: Sunteţi dumnezei?” Dacă Legea a numit „dumnezei” pe aceia, cărora le-a vorbit Cuvântul lui Dumnezeu, şi Scriptura nu poate fi desființată, cum ziceţi voi că hulesc Eu pe care Tatăl M-a sfinţit şi M-a trimis în lume? Şi aceasta, pentru că am zis: „Sunt Fiul lui Dumnezeu!”

Şi, am și explicat că: “dumnezei” sunt numiți de Lege, cei cărora “le-a vorbit Cuvântul lui Dumnezeu”, punct. Deci, Cuvântulle-a vorbit” și deci, așa este, ei sunt dumnezei (Isaia 31:3; 44:6-8).

Dar, nu am spus că toți oamenii, este clar?

Tu ai interpretat aceasta, deșii ar fi trebuit să fi citat și ceea ce am scris ca explicație, nu numai ceea ce ai vrut tu, ca să poți aduce învinuiri.

De aceea dle Paul M, am mai spus:

Si, atunci când este zis că oamenii sunt dumnezei, înseamnă că ei sunt dumnezei. “Scriptura nu poate fi desfiinţată.” Aceasta este singura abordare onestă a Scripturii, care nu desfiinţează (Ioan 10:35) sau strică textul.

Paul M 25/03/2016 at 00:53

Domnule Sanda, fratele pastor Stancu Dragomir este un teolog respectabil pe care il cunosc de mic copil si caruia i-am pus multe intrebari, asa ca nu mai faceti presupozitii despre lucruri pe care nu le cunoasteti.

Eu nu incerc sa rastalmacesc ceea ce spuneti doar incerc sa-mi clarific modul in care ganditi si interpretati Scriptura. La fel cum pretindeti ca altii sa fie atenti la detalii va rog sa fiti si dumneavoastra.

Prin urmare in afirmatia pe care ati facut-o trebuia sa o scrieti in modul urmator ca sa fie clar de la inceput:

“Si, atunci când este zis că oamenii carora le-a vorbit Cuvantul lui Dumnzeu sunt dumnezei, înseamnă că ei sunt dumnezei.”

Dumneavoastra insa ati scris: “atunci când este zis că oamenii sunt dumnezei, înseamnă că ei sunt dumnezei” si punct.

In fine discutam… discutii…

Acum ca m-am lamurit cat de cat cu privire la cele de mai sus, va rog sa-mi explicati si urmatoarea afirmatie din marturisirea de credinta a “crestinilor adevarati”:

– Noi credem ca Biblia nu condamna poligamia (Geneza 16:1-3)

“It’s a good thing to find a wife, and who’s to say it’s a bad thing to find more than one? God doesn’t say any such thing, and neither should we.” (Darwin Fish)

at 01:21 (aceiași zi)

Lasati, am gasit singur:

“Deşi Scriptura condamnă în mod clar poliandria (o femeie căsătorită cu mai mulţi bărbaţi în acelaşi timp, Romani 7:2-3), totuşi nu condamnă poligamia (un bărbat căsătorit cu mai multe neveste). Cu toate acestea, astăzi în cultura creştină falsă (2 Timotei 3:1-5; 4:3; 2 Petru 2:1-3) poligamia este de obicei privită ca ceva rău, chiar dacă Cuvântul lui Dumnezeu nu învaţă nicidecum un astfel de lucru (Proverbe 4:27).”

sau:

” Unii ar putea argumenta, cum că Hristos are o singură soţie, biserica; prin urmare nu se poate ca cineva să aibă mai mult de o soţie. Problema cu acest raţionament este că Hristos nu are doar o soţie. El are două. Într-adevăr, biserica este înfăţişată ca şi soţia lui (Efeseni 5:25-32; Apocalipsa 19:7-8), dar tot la fel este şi Noul Ierusalim care coboară din cer (Apocalipsa 21:9-27).

Acum, dacă legea ţării unde anumiţi credincioşi trăiesc dictează că poligamia nu este legală ei trebuie să se supună şi să asculte de acea lege, fiindcă este zis: “Fiţi supuşi oricărei stăpâniri omeneşti, pentru Domnul” (1 Petru 2:13; a se vedea, de asemenea, Romani 13:1-5). În aceste circumstanţe, poligamia, nu ar trebui să fie practicată. Dar, dacă un credincios ar trăi sub un guvern care ar permite poligamia, din punct de vedere biblic nimeni nu ar putea să condamne acel om că ar avea mai multe neveste. Scriptura nu-l condamnă şi nici noi nu ar trebui să-l condamnăm (Matei 7:1-2). Cu toate acestea, chiar dacă nu am putea judeca pe fratele nostru creştin de poligamie ca unul care face păcat, totuşi am putea şi ar trebui să-l judecăm dacă acesta ar vrea să fie diacon sau episcop, fiindcă el nu este calificat pentru a supraveghea biserica.

Adevărat este cuvântul acesta: „Dacă râvneşte cineva să fie episcop, doreşte un lucru bun.” Dar trebuie ca episcopul să fie fără prihană, bărbatul unei singure neveste, cumpătat…. Diaconii să fie bărbaţi ai unei singure neveste … (1 Timotei 3:1-2, 12; a se vedea, de asemenea, Tit 1:6)

Una din calificările pentru a fi episcop (literal “supraveghetor”) şi a unui diacon (literal “servitor”) este ca el să fie bărbatul unei singure neveste. Dacă el ar avea două sau mai multe neveste acest lucru l-ar descalifica, prin urmare acest om nu ar putea fi episcop sau diacon.

La început Domnul a creat într-adevăr, un bărbat şi o femeie şi cei doi au devenit un singur trup (Geneza 2:24; Geneza 1:31, Marcu 10:6-8). Fie că este într-o căsătorie monogamă sau o căsătorie poligamă cei doi devin totuşi un singur trup. Omul devine un singur trup cu fiecare dintre soţiile lui. Ştim acest lucru din Scriptură, prin faptul că chiar dacă un om are sex cu o prostituată, el devine totuşi un singur trup cu ea (1 Corinteni 6:16). Prin urmare, cei doi devin unul, deci se aplică la fiecare uniune într-o căsătorie poligamă.

Proverbe 18:22 spune, “Cine găseşte o nevastă bună găseşte fericirea; este un har pe care-l capătă de la Domnul.” O altă traducere ar spune: “Cine găseşte o nevastă găseşte un lucru bun, şi obţine favoare de la Domnul.” Cuvântul spune că este un lucru bun cine găseşte o nevastă şi cine poate spune că este un lucru rău dacă găseşte mai multe? Dumnezeu nu spune aşa ceva, prin urmare nici noi.”

Deci noaptea mintii!!! Si totul argumentat “teologic” cu multe versete din Biblie!

Rasp Vasile S. 24/03/2016 at 13:50

Paul M, tu spui: “Eu nu incerc sa rastalmacesc ceea ce spuneti . . .”

R. Nu este adevarat ceea ce spui. De la început ai răstălmăcit (strâmbat) tot ceea ce am scris eu, și chiar dacă nu am mai răspuns asta nu a însemnat că era așa cum ai pretins, ci in ascultare de Cuvânt, nu am mai continuat căci mie nu-mi place “cearta de vorbe” (1 Corinteni 11:16).

Si spui: “…incerc sa-mi clarific modul in care ganditi si interpretati Scriptura.”

R. Am mai spus care este modul meu de “interpretare”, adică . . . nu am așa ceva. Scriptura se interpretează pe Sine. Nu poate niciun om (cu minte omenească) să interpreteze ceea ce este “duhovnicesc” (1 Corinteni 2:14). Deci, cuvântul nu trebuie luat singur (izolat, aparte) ci prin cuvânt, deoarece cuvântul nu a venit de la om (adică prin voia lui), ci a venit prin Duhul Sfânt, de la Dumnezeu.

  • Fiindcă, mai întâi de toate, să ştiţi că nicio prorocie din Scriptură nu se tâlcuieşte singură.
  • Căci nicio prorocie n-a fost adusă prin voia omului; ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, mânaţi de Duhul Sfânt.

Așa că dacă am spus-o, de ce trebuie să mai repet?

Ba, și mai mult, am citit remarca pe care ai făcut-o despre cum ar fi trebuit să scriu și se înțelege, că de acum, înainte de a scrie ceva, ar trebui să vin cu întrebarea: “Cum trebuie scris aceasta?” . . .

27/03/2016 at 15:19

Am remarcat, deșii nu mă surprinde (Proverbe 21:2), că mai toți cei ce scriu la acest articol și par a fi prieteni sau binecunoscuți ai lui Paul M, niciunul nu-l ajută și nici nu-l îndeamnă să creadă Scriptura, ci dimpotrivă.

Dar, un adevărat “prieten”, care iubeşte oricând, (Prov. 17:17) și spune aproapelui sau adevărul (Efeseni 4:25). Astfel că, unul după altul i-ar fi scris, că trebuie ascultat mai mult de Scriptură (Dumnezeu), decât de oameni și de interpretările lor. Si ar fi intervenit atunci când eu am spus ceea ce spune Cuvântul, că Dumnezeu omoară oamenii, iar el (Paul M) a scris ca trebuie “interpretat” ceea ce scrie acolo și prin aceasta el a arătat necredința lui in Cuvântul lui Dumnezeu.

Ei ar fi trebuit să-i spună că Cel ce a spus: Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică. (Ioan 3:16)

A spus și: Domnul omoară şi învie, El coboară în Locuinţa morţilor şi El scoate de acolo. (1 Samuel 2:6)

Si, Cel ce a spus: Cine nu iubeşte n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este dragoste. (1 Ioan 4:8)

A spus și: Să ştiţi dar că Eu sunt Dumnezeu Şi că nu este alt dumnezeu afară de Mine; Eu dau viaţă şi Eu omor, Eu rănesc şi Eu tămăduiesc, Şi nimeni nu poate scoate pe cineva din mâna Mea. (Deut 32:39)

Căci, Domnul, Dumnezeul cerului (Geneza 24:7), da, Dumnezeul lui Avraam, lui Isaac şi lui Iacov (Exodul 3:16) este, singurul Dumnezeu adevărat, și El însuși a spus că omoară și da viată, nimeni nu este ca El.

Chiar niciunul nu se întreabă: “Cum de putem să credem că Dumnezeu este dragoste și că ne iubește, iar aceasta fără alte interpretări, și nu putem crede (ce spune El), că omoară”?

Ba, unii se ajută intre ei spre distrugere și spun că nu se poate fără interpretarea corectă (a lor). Astfel că, decât numai dacă asculți de interpretările oamenilor care spun: “ca sa interpretezi corect anumite pasaje ai nevoie sa sti atat limba ebraica cat si limba greaca, plus sa intelegi cultura si gandirea vremii respective”.

Adevărat este cuvântul de la 2 Timotei 3:1-5,

Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele. Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără evlavie, fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, neîmblânziţi, neiubitori de bine, vânzători, obraznici, îngâmfaţi, iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu, având doar o formă de evlavie, dar tăgăduindu-i puterea.

Iată că trăim aceste vremuri, iar eu, pentru că v-am spus adevărul mă tratați ca pe vrăjmaşul vostru (Galateni 4:16), când de fapt ar trebuii ca împreună să învățăm frica de Dumnezeu, pentru că: Frica Domnului este începutul înţelepciunii; toţi cei ce o păzesc au o minte sănătoasă şi slava Lui ţine în veci. (Psalmii 111:10; citiți și Proverbe 1:7; 9:10, Eclesiastul 12:13, etc.)