Sessió 1

Gamificació a l'aula

Objectius

Conèixer i discutir activitats fonamentades en la Gamificació - Ludificació.

Estudiar els espais web dels centres i analitzar-ne els continguts.

Continguts:

Podeu accedir als continguts de Serveis Centrals a través d'aquest enllaç.

A- Informacions

Programa mSchools

  • App Education: aplicada per primer cop el curs 2013-2104, la proposta va adreçada a l'assignatura de Tecnologia de 3r d'ESO, d'informàtica de 4t d'ESO i Cicles Formatius de grau mig i superior de les famílies d'informàtica, Arts Gràfiques i Administració-Comerç. Els materials de 3r i 4t han estat reorganitzats i revisats recentment amb una actualització important i són a la vostra disposició en forma de curs Moodle descarregable a alexandria.xtec.cat.
  • Scratch Challenge: aquesta proposta es va aplicar per primera vegada el curs 2017-2018 i va dirigida al Cicle Superior de Primària i als primers cursos de l’ESO. S’estructura en materials modulars, d'una durada de 12 sessions cada mòdul, on els alumnes han de resoldre reptes al voltant de la programació amb Scratch. Els materials (tant els dels alumnes com els dels professors) són a la vostra disposició en forma de web Nodes per al treball directe o descàrrega i instal·lació a l'espai Nodes de centre.
  • El Mobile History Map és un projecte de georeferenciació que permet treballar el territori amb tecnologia digital, basat en l’aprenentatge servei per donar a conèixer a la ciutadania el patrimoni natural i cultural de Catalunya. En aquest projecte hi pot participar tot l’alumnat de d’ensenyaments formals i no formals. En el web principal del MHM es troba, tant el registre per accedir a la plataforma, com la interfície i mapa per localitzar els punts ja creats, per crear-ne de nous, o crear escenaris. Com a novetat aquest curs podeu trobar els Jocs de Preguntes, els Jocs de Pistes, i finalment els CaçaTresors, que són jocs on es combinen els dos anteriors.

Per tal de poder donar-vos recolzament amb aquestes propostes i mantenir-vos al dia de totes les formacions i novetats, necessitaríem que ens féssiu arribar les vostres dades.

Hi ha tres qüestionaris, un referent a App Education, l’altre referent a Scratch Challenge i el darrer per el projecte Mobile History Map.

Us preguem que responeu els qüestionaris tant si hi participeu com si no, abans del 30 d'octubre (prorrogat?). Podeu fer-nos arribar qualsevol consulta a l'adreça de correu mschools@xtec.cat. És molt important per a nosaltres conèixer quina és la participació dels centres per poder organitzar les necessitats d'experts, formació i recolzament específic, així com detectar motius respecte de la no participació que es puguin solucionar.

Tallers que s'organitzen aquesta tardor:

  • Scratch: 20 de novembre de 17 a 20 hores al CESIRE (Avinguda Drassanes núm 10). Inscripcions aquí.
  • APP Inventor: 8 de novembre de 17 a 20 hores al CESIRE (Avinguda Drassanes núm 10). Inscripcions aquí.
  • Georeferenciació (MHM): Webinar el dia 15 de novembre a les 16 hores. El lloc per la videoconferència es comunicarà als inscrits en aquest enllaç.

Altres informacons d'interès:

  • S'ha activat pels usuaris XTEC l'aplicació Classroom de Google.
  • GEPSE vs REMEDY
  • Recordatori del Web de la Xtec programació i robòtica
  • #seminarisTAC. Si sou persones usuàries de Twitter, podeu emprar aquesta etiqueta per a difondre i compartir tot allò que cregueu interessant per al professorat, referent a l'ús de les tecnologies a l'educació.
  • Convocatòria dels Premis CAC a l'escola
  • Recordatori sobre la CDD (enllaç)
  • Mira què he trobat
  • Recordeu de fer aportació d'experiències educatives amb TAC a l'aula per aquesta via
  • mSchools Toolbox. Apps per a docents validades per docents. Et facilita l’accés a un contingut mòbil educatiu de qualitat. Es poden valorar les eines utilitzades, compartir experiències i propostes i també valorar-ne d'altres.
  • Programació i robòtica educativa a Xtec
  • Jclic en HTML5 https://clic.xtec.cat/repo/index.html Cada usuari té un espai de biblioteca propi per publicar els seus a treballs. S'edita en local, s'exporta a HTML5 i es publica a la biblioteca personal.

B- Eix temàtic de l'Àrea TAC

ULTIMÀTUM

Propostes per trobar l'antídot:

  • Cal fer grups per nivells, àmbits o el tipus d'agrupament que cada Seminari decideixi.
  • Cal triar una de les tres propostes, ja que la durada de cadascuna fa inviable fer-ne més d’una dins la sessió.
  1. Breakout Edu digital. Un exemple de com es pot crear un Breakout amb Moodle, en el nostre cas dins Odissea on trobareu un curs específic http://odissea.xtec.cat/course/view.php?id=56462 amb la proposta de joc. La clau d'inscripció és “semtac1”.
  2. Cursa Digital. Joc sobre la Competència Digital (Regles del joc i reptes al Genially, per jugar físicament cal el tauler per imprimir en pdf i per jugar en digital cal obrir l’arxiu en format Smart-Notebook.
  3. La Caixa Misteriosa. Resolució de reptes per àmbits fets amb Google Forms, seguint el guió de “La Caja Misteriosa” de Christian Negre. Materials: Els CRP disposen de les indicacions i materials necessaris al document “La Caixa Misteriosa”.

Gamificació a l'aula

CONCEPTES

La gamificació en àmbits educatius consisteix en fer viure experiències educatives interessants utilitzant elements de joc.

La gamificació és fer viure com a una experiència de joc una activitat que no ho és. Quan arriba al món educatiu aquesta premissa porta implícita dues conseqüències: per una banda els educadors han de transformar la seva mirada davant les activitats educatives pensant-les en clau d’experiències d’aprenentatge, i per l’altra han de pensar com dissenyen aquestes experiències agafant elements propis dels jocs.

En canvi, l'aprenentatge basat en jocs (ABJ o en anglès GBL) consisteix en utilitzar jocs per fer viure certs continguts d’aprenentatge.

Oriol Ripoll


Els 6 pilars de la gamificació (Accés)

Disposeu d'aquesta presentació sobre els conceptes que sustenten la gamificació creada per Pere Cornellà, de la UdG:

Teoria de la gamificació: https://prezi.com/zrbnixgu7vet/tothom-te-un-zero/


Exemple de canvas per una proposta didàctica gamificada

Tot seguit es mostra un model de plantilla per a construir una proposta didàctica gamificada.

A l'anvers podeu veure els conceptes per a crear una proposta i al revers disposeu les orientacions que fa Pere Cornellà (autor del canvas) per a completar les caselles de l'anvers.

Aquí només us facilitem un exemple de plantilla, per si els participants el volen emprar per a generar les seves propostes.

Anvers http://res.cloudinary.com/hrscywv4p/image/upload/c_limit,fl_lossy,h_9000,w_1200,f_auto,q_auto/v1/451109/PCornella-1_qzdypm.png

Revers http://res.cloudinary.com/hrscywv4p/image/upload/c_limit,fl_lossy,h_9000,w_1200,f_auto,q_auto/v1/451109/PCornella-2_dhfvcw.png


Rúbriques per avaluar la Competència Digital i la Gamificació

Enllaços interessants per descobrir com avaluar un procés gamificat. Us seran útils els enllaços si genereu propostes d'aquest tipus.


Pot ser interessant la platafoma https://www.socialwire.es/


El següent document, creat per Pere Cornellà de la UdG, exposa com unir dos potents projectes: Gamificació i Moodle. Sorgeix l'interès per unir-los posant la plataforma Moodle al servei de la gamificació de l'aprenentatge. Apareix, en conseqüència, el concepte de GaMoodlification. Aquesta comunicació explica com podem utilitzar Moodle a benefici de la gamificació a través d'una experiència duta a terme al Grau de Mestre de la Universitat de Girona:

Document: http://perecornella.cat/docs/GaModlification.pdf

Concreció de tasques a desenvolupar als centres

Us proposem que feu la transferència dels conceptes i activitats desenvolupades a la sessió presencial al professorat del vostre centre.

Per a disposar d’evidències del treball als centres, cal que ho compartiu via aquest FORMULARI

Podeu compartir-ho també amb imatges i text a xarxes socials, especialment a Twitter, amb el hashtag #SeminarisTAC


C. Continguts propis

  • Formulari TIC Renovació. Comentaris sobre la manera d'emplenar el full de càlcul que s'envia als centres per tal de realitzar la renovació TIC (normalment de l'àmbit administratiu). Presentació del projecte de renovació
  • La tasca del coordinador TAC al centre
  • El correu adreçat a les direccions dels centres inscrits en el seminari
  • Com passem la informació al Claustre? Estratègies. Elements organitzatius. Paper de l'equip directiu
  • Quin pes té la coordinació TAC dins el funcionament del centre? Comissió TAC. Pla TAC
  • Altres temes sorgits en la sessió