Sessió 3 (19 de gener i 26 de gener)

Objectius:

  • Conèixer l'acreditació ACTIC com a eina per certificar el nivell de coneixement de les eines TIC.
  • Veure les possibilitats d'incorporar la programació al currículum de l'aula.
  • Treballar el projecte Mobile History Maps.

Continguts:

BLOC

1

2

3

DURADA

15’

15’

60’

60’

90’

90’

QUI

AA

CM+AA

CONTINGUT

Introducció

Informacions d'actualitat

  1. Intent de phishing HALO! i Documents...
  2. Novetats del bloc Mira què he trobat
  3. Afegim funcionalitats al Google Chrome
    1. SpeakIt!
  4. Ha acabat el període de pilotatge de la instal·lació del nou sistema d'impressió.

Eix temàtic

  • ACTIC 2

El professorat és el factor clau per aconseguir que l’alumnat assoleixi la competència digital. En aquest sentit professors i mestres han de tenir les competències digitals que garanteixin el coneixement instrumental de les eines TIC i el domini metodològic de la seva utilització en l’educació, és a dir, competències en tecnologies per a l’aprenentatge i el coneixement (TAC).

Actualment a Catalunya es pot acreditar el coneixement instrumental de les eines TIC mitjançant la superació de les proves per assolir algun dels tres nivells ACTIC (acreditació en competència TIC).

Característiques de l’ACTIC

acTIC
  • avalua la competència digital de la persona i no les habilitats en l’ús de productes informàtics concrets (dispositius, programari...). Incorpora el coneixement de conceptes essencials relatius a la societat de la informació, la cultura digital i les bones pràctiques (orientades a l’eficiència, l’ergonomia, el medi ambient i el respecte als drets i al treball de les altres persones).
  • considera les tecnologies de la informació i la comunicació no solament com a tecnologies, sinó en el vessant de comunicació, informació i societat en xarxa.
  • entén les competències digitals com unes capacitats genèriques a partir de les quals la persona pot aprendre constantment i adaptar-se de manera dinàmica a un entorn canviant.

Pàgina web oficial: http://acticweb.gencat.cat/ca

Vídeo de funcionament de la prova: https://www.youtube.com/watch?v=53-Wc5juB5M

L'aprenentatge de la programació a les aules va molt més enllà del sol fet de saber com funcionen i com es creen els programes. Fomenta moltes altres habilitats en els alumnes: la creativitat, el treball en equip, la col·laboració, la comunicació, la perseverança i la resolució de problemes; totes elles fonamentals per al desenvolupament professional en la societat actual.

Adreces:

Pàgina principal: http://code.org/

Fet per a profes: http://code.org/educate/k5 .

Descripció:

Code.org ha desenvolupat un currículum per a treballar la programació dins l'etapa d'escolarització obligatòria. Els cursos són en línia i les activitats estan pensades perquè l'alumne les pugui fer de manera autònoma, estan completament graduats i inclouen petits videotutorials i algunes activitats "sense connexió" que no requereixen cap equip en absolut. Cada curs consta de prop de 20 lliçons que es poden tractar com una unitat o distribuïts al llarg d'un trimestre o curs

Detall:

El Curs 1 està dissenyat per permetre als lectors novells crear programes informàtics que els ajudaran a aprendre a col·laborar amb els altres, desenvolupar habilitats de resolució de problemes, i persistir a través de tasques difícils. Al final del curs, els alumnes creen el seu propi joc o història que poden compartir. Recomanat per infantil i cicle inicial de primària.

El Curs 2 està dissenyat per a alumnes que saben llegir i no tenen experiència prèvia en programació. En aquest curs els alumnes crearan programes per resoldre problemes i desenvoluparan jocs interactius o històries que poden compartir. Recomanat per educació primària.

El Curs 3 està dissenyat per a alumnes que ja han fet el Curs 2. Els alumnes aprofundiran en els temes de programació introduïts en els cursos anteriors cap a solucions flexibles i problemes més complexos. Al final del curs, els alumnes creen històries interactives i jocs que poden compartir amb tothom. Recomanat per cicle superior de primària.

El Curs 4 està dissenyat per a alumnes que ja han fet els Cursos 2 i 3. Els alumnes aprofundiran en els temes de programació introduïts en els cursos anteriors cap a solucions flexibles i problemes més complexos. Al final del curs, els alumnes creen històries interactives i jocs que poden compartir amb tothom. Recomanat per cicle superior de primària i primer cicle d'ESO.

Al document Code.org's K-5 Curriculum Overview hi trobareu el currículum en anglès

de la proposta de cursos de code.org. Veureu que el Curs 4 no hi és, perquè encara es

troba en fase Beta; ja es pot utilitzar però està en procés de revisió i en conseqüència

s'hi faran canvis. Aprofundint a code.org, donar-se d’alta a “fet per profes”, generara el grup classe, afegir els alumnes i provar-ne el funcionament.

Concreció de tasques a desenvolupar

Tots

Cadascú

Treball presencial a la sessió

  • Provar les preguntes que es realitzen en una prova ACTIC 2
  • Entrar al Code.org com alumne i treballar diferents nivells, així com veure la seqüenciació de la proposta

Treball al centre