Sant Jordi  

Dia Internacional del llibre

La Diada de Sant Jordi als Països Catalans és una festa que se celebra el 23 d'abril amb el Dia del Llibre i la Fira de les Roses, símbols de la cultura i l'amor. 

El 15 de novembre de 1995, la Conferència General de la UNESCO va decretar el 23 d'abril com a Dia Internacional del Llibre i del Dret d'Autor

Poesia combinatòria

Al bloc àtoms i lletres trobem una publicació que comença així:

En Lance Gilbert Yorke és un personatge que surt a la novel·la que estic escrivint. Es dedica, entre altres coses, a matar gent i a escriure poemes.

Hi ha un moment en el qual, per motius professionals, vol seduir la Sarah i fa servir un dels seus trucs de poeta. Li regala mitja dotzena de roses amb una cinta lligada a cada rosa que conté un vers. Els versos es poden ordenar de qualsevol manera i junts faran un poema. La gràcia del joc és que aquests sis versos, ordenats de totes les maneres possibles, produïen 720 poemes diferents, tots ells vàlids. Un d’ells és aquest:

El destí llegeix en els teus ulls

desfent els misteris de l'univers

sense ritme i sense cor

cristalls de foc esberlen el teixit del temps

els invisibles reciten poemes sense rima

en la distància, la nit es trenca en estrelles.

Aquest poema utilitza permutacions.

Però tenim altres joies relacionades amb la poesia combinatòria:

El Generador de poemes catalans: Es tracta d'un web amb un botó que diu "Genera". Cada cop que algú fa clic al botó es crea un poema nou. Un programa s'encarrega d'anar a buscar versos en una base de dades i disposar-los de forma aleatòria. Aquest poema utilitza variacions sense repetició.

Hundred Thousand Billion Poems: Es tracta d'un llibre de Raymond Queneau, publicat el 1961 que cosnta d’un sonet amb 10 possibilitats diferents per cada vers. La versió en paper és realment curiosa. Aquest poema utilitza variacions amb repetició.

10 millions de sonnets palindromes: en Robert Rapilly ha creat 

deu sonets palíndroms sencers que es poden combinar per crear 

10 milions de sonets palíndroms. Aquest poema utilitza variacions amb repetició.

E-poetry

Anipoemes

L’Ana María Uribe, que havia experimentat amb la poesia tipogràfica impresa en paper des de finals de la dècada del 1060, aprofita la tecnologia digital per crear, en els seus “Anipoemes”, animacions en què, per exemple, les lletres componen un circ, amb les seves desfilades, malabaristes, trapezistes i públic.

IP-Poetry

IP-Poetry és una plataforma de Gustavo Romano en què quatre robots s’encarreguen de recitar poemes a partir de la combinació de síl·labes pregravades.

La plataforma permet a l’usuari introduir cerques a Internet i frases fixes, i llavors combinar l’ordre en què seran recitades.

Roses de Sant Jordi

Roses impreses en 3D

El model de rosa dissenyat al Fab Lab Barcelona va estar l'escollit per apropar la impressió 3D a la ciutadania al Mobile World Center, amb motiu del dia de Sant Jordi de 2014.

Descarrega l'arxiu

Rosa "solar"

Aquest treball manual, amb molta física al darrera, té com a objectiu fer una rosa de Sant Jordi capaç de moure's sola!!! Per fer-ho necessita energia, i d'on surt?, doncs del sol!

En el vídeo veieu la rosa il·luminada amb una bombeta halògena de 500 watts, tan potent com la radiació solar, això sí, en una reduïda superfície. Els pètals, sèpals i fulles de la planta són fets d'un film plàstic que hem extret dels sobres de formatge ratllat, cafè, pinso per bestioles domèstiques, etc., etc.

Vídeo 1: l'objectiu - Vídeo 2: el procés - Vídeo 3: l'autòmat solar

Literatura en vídeo 

Poema del Numero Cero "0" - Cesar Brandon

Entrevista a Perejaume. Un llibre de boscos. La geologia com a floració.

Per saber-ne més

App per nenes i nens sobre la poesia de:

Programem Sant Jordi

L'Àrea de Cultura Digital del Departament d'Educació, a través del web de Programació i Robòtica Educatives, proposa una sèrie d'activitats que relacionen la tradició amb el maker i la programació creativa:

Amb App Inventor

Proposta i pautes per la creació d'un joc de preguntes i respostes que relacioni obres literàries amb els escriptors o escriptores corresponents.  

Accés al recurs

Amb micro:bit ...

Tria un personatge de Sant Jordi, encabeix al seu interior una placa micro:bit, programa-la per fer que el personatge cobri “vida”, mostrant diferents gestos, i comparteix la teva creació. 

Accés al recurs

i Scratch

Crea un videojoc amb el drac de Sant Jordi com a protagonista utilitzant Scratch i la placa micro:bit, i comparteix la teva creació.

Accés al recurs

Animació a la lectura amb Scratch

Scratch ens dóna la possibilitat de portar al món virtual els escenaris de grans obres de la literatura, simplificant-les i apropant-les al públic més jove.

Així, podrem introduir tants personatges i escenaris com vulguem, donar-los vida, donar-los veu, fer que interactuïn amb l'usuari i fins i tot proposar que siguin ells mateixos els qui facin aquesta traducció del llibre a la pantalla.

Accés al recurs. Programamos