FM / AM…se sent?

Dia mundial de la ràdio

En relació amb altres mitjans de comunicació, la ràdio genera una situació comunicativa molt particular, en la qual emissor i receptor es veuen sense ser vistos. La capacitat de generar imatges mentals en els oïdors és una de les principals característiques de la ràdio com a mitjà de comunicació.

Tanmateix, la ràdio té la virtut d'arribar a tots els públics, perquè, entre altres coses, els seus missatges són senzills i fàcils d'entendre, perquè la seva escolta és compatible amb el desenvolupament d'altres activitats, perquè entreté, perquè és gratuïta, perquè, a diferència d’altres mitjans de comunicació, no interposa barreres per a la majoria de persones discapacitades i funciona sense fils ni necessitat de connexió a la xarxa elèctrica.

En resposta a una proposta de l'Acadèmia Espanyola de Ràdio, en 2012 l'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el Dia Mundial de la Ràdio el 13 de febrer, dia en què es va establir la Ràdio de les Nacions Unides en 1946.


Fem ràdio als centres educatius

Kit XTEC Radio

Material en préstec des dels Centres de Recursos Pedagògics, pensada per un treball global del so als centres docents: un treball específic amb la ràdio escolar per Internet, o bé un treball de teatre, un treball oral de llengües, i fins i tot de dinamització de l'activitat del centre i el seu entorn, etc.

Es tracta d’un equipament professional compost per una maleta amb rodes per facilitar el transport dins el centre i tancada per a facilitar la seguretat, i dos altaveus autoamplificats per a poder sonoritzar una sala d'actes o un pati d'escola.

Conegueu el recurs: http://xtec.gencat.cat/ca/recursos/media/radio/suport/kit/

Recursos relacionats amb aquest material (accessibles des dels webs dels CRPs):

Taller de Radio digital


Col·lecció de videotutorials que forma part del taller virtual de ràdio digital que educ.ar (portal educativo del Ministerio de Educación de Argentina) ofereix a docents i estudiants com a guia en activitats relacionades amb la creació d’un programa de ràdio i la seva difusió a Internet.

Accés al recurs

La tecnologia de la ràdio

La ràdio és una tecnologia que possibilita la transmissió de senyals mitjançant la modulació d'ones electromagnètiques. Aquestes ones poden propagar-se tant a través de l'aire com de l'espai buit.

El significat i l'ús de la paraula ràdio es va desenvolupar en paral·lel als progressos en el camp de les comunicacions. El seu desenvolupament el van influenciar dos invents: el telègraf i el telèfon, que són tecnologies que estan estrictament relacionades.

Actualment, la ràdio pren moltes altres formes, incloent-hi xarxes sense fils, comunicacions mòbils de tota mena, així com la radiodifusió.

MNACTEC - Mira't la ràdio

Material interaciu (Flash) elaborat pel MNACTEC (Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya) com a suport de l’exposición “80 anys de disseny i técnica de receptors” que presenta un completísim recorregut cronològic i interactiu pel mitjà radiofònic.

Activitats de Radiocomunicació

La radiocomunicació és una forma de telecomunicació que es realitza a través d'un tipus concret d’ones electromagnètiques, les ones de ràdio.

La comunicació via ràdio es realitza a través de l'espectre radioelèctric, les propietats del qual són diverses depenent de les seves bandes de freqüència. Així tenim bandes conegudes com a baixa freqüència, mitja freqüència, alta freqüència, molt alta freqüència, ultra alta freqüència, etc. En cadascuna d'elles, el comportament de les ones és diferent.

​Les transmissions de televisió, ràdio, radar i telefonia mòbil estan incloses en aquesta classe d'emissions de radiofreqüència.

Radiocomunicació a l’espai.

Hay alguien a la escucha?

Activitat en que l’alumnat recrearà diversos sistemes per enviar missatges a distància, incloent el recorregut de les ones de ràdio per l’espai, enviar mensajes a distancia, utilitzarà el mètode científic per aprendre sobre els telèfons de cordes, i escoltarà els sons naturals de la Terra, per d’entendre que les ones electromagnètiques viatgen per l’espai, que aquestes ones es capten mitjançant radiotelescopis i que es tradueixen a sons o imatges.

Aquesta activitat forma part de la guia Detección de exoplanetas de ESERO Spain (ESERO: projecte educatiu de l’agència espacial europea). El material associat està disponible en prèstec al CESIRE.

https://agora.xtec.cat/cesire/cesire/servei-de-prestec-i-cambra-de-cria/formulari-de-sol-licitud-de-material/

Esero_Primaria.pdf

Radiocomunicació amb micro:bit

Micro: bit és un projecte que té com a objectiu l’empoderament digital dels nens/es i joves de tot el món, fent que aprendre a programar sigui fàcil, divertit i a l'abast de tots. Tant el maquinari com el programari del projecte són de codi obert.

La placa micro:bit incorpora entre d’altres la funció de ràdio, que permet comunicar i enviar missatges entre diverses plaques, utilitzant l’entorn de programació gràfica MakeCode o textual Python

Per generar controvèrsia …

al voltant de les Fake News

La ràdio, malgrat els avenços que han experimentat altres mitjans gràcies a la incorporació de les noves tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC), continua sent, en l'actualitat, el més ràpid i el més instantani, sobretot a l'hora de transmetre esdeveniments noticiosos d'última hora. De la mateixa manera, la ràdio no ha perdut la virtut d'arribar a tots els públics, però …

El cas de War of the Worlds

Recordado como uno de los momentos más importantes de la historia de la radio.

Todo comenzó cuando un desconocido llamado Orson Welles emitió por la radio su versión de la novela ‘La Guerra de los Mundos’, con un resultado que nadie podía imaginar. Miles de americanos pensaron que lo que contaba aquella emisora era rea y entraron en estado de pánico, al creer que los extraterrestres estaban invadiendo la Tierra. Las comisarías se llenaron de gente, las carreteras se colapsaron; Estados Unidos se tambaleaba por una emisión de radio.

Per saber-ne més

XTEC Mèdia. Ràdio

Espai que pretén crear i difondre coneixement, reflexionar sobre les possibilitats i continguts d’aquest mitjà audiovisual, relacionar materials per al treball a les aules i compartir experiències dels centres educatius.

Proyecto Media. Radio

Projecte del Ministerio de Educación que pretén dotar al professorat i a l’alumnat de material en línia per a abordar l'univers dels mitjans de comunicació de masses, presentant els aspectes més significatius de la ràdio, a més de la televisió, el cinema, la premsa i la publicitat.

Cadascun d'aquests mitjans es desenvolupa a través de set apartats: Blocs temàtics, Glossari, Autoavaluador, Simuladors, Bibliografia, Galeria multimèdia i Material de suport docent.