Endolla't a l'eficiència

El 5 de març se celebra el Dia Mundial de l'Eficiència Energètica, amb la finalitat de reflexionar, així com també crear consciència de la importància de l'ús racional de l'energia: consumir només el que és necessari per protegir el medi ambient.

http://icaen.gencat.cat/ca/l_icaen/campanyes/dia_eficiencia/

L’eficiència energètica està directament relacionada amb els Objectius de Desenvoupament Sostenible (ODS):

7. Energia neta i assequible.

13. Acció climàtica



Calcula i estalvia energia

Quanta energia consumeixes a casa teva?

Calcula-ho amb aquesta calculadora energètica

La calculadora energètica de l’Ajuntament de Barcelona és una eina que et permetrà conèixer quanta energia consumeixes i quins són els equips més consumidors de la teva llar. Per poder començar a estalviar, primer has de saber quanta electricitat consumeixes.

Accés al recurs

Calculadora d'emissions CO2

Calculadores d’emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle pertanyents al projecte CeroCO2.

Accés al recurs

Mesura el teu consum d’energia amb Arduino

L’e-Tarpunòmetre, dissenyat per la cooperativa Tarpuna, és un dispositiu de mesura del consum d’energia i qualitat ambiental per aprofundir en la descoberta energètica i optimitzar l’ús de l’energia.

Mesura consum elèctric, temperatura i humitat relativa. Proporciona també data i hora i guarda l’històric de dades per poder-les analitzar.

A més, disposa de WiFi per configurar-lo o connectar-lo online. Tarpuna ha desenvolupat també el mòdul d’anàlisi de dades a la intranet d’usuari del banc d’energia. D’aquesta manera, és molt fàcil fer el seguiment i obtenir els consells fonamentals per a l’estalvi en la factura energètica.

Aquest aparell de mesura ha estat dissenyat de manera que sigui fàcil i divertit construir-lo. Es pot construir de manera autodidacta o a través de tallers col·laboratius.

Consulta aquí tots els detalls de la versió 1.0 de l’e-Tarpunòmetre, que està alliberada segons llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.

Com sou d'eficients?

La motxilla bioclimàtica

La motxilla bioclimàtica és un programa educatiu que té com a finalitat apropar l’alumnat a l’aprenentatge de les ciències i la tecnologia en qüestions com la limitació de recursos fòssils, la seguretat energètica, el canvi climàtic i la salut, des d’una òptica experimental i vivencial.

La proposta didàctica basada en aquest recurs, ofereix la possibilitat d’aprendre a utilitzar un conjunt d’aparells de mesura que permeten fer una auditoria bioclimàtica d’una aula i/o centre educatiu, relacionades amb l’eficiència energètica i climàtica, la qualitat de l’aire i la salut.

Propostes d’activitats relacionades amb la motxilla bioclimàtica: http://motxilla.obagues.cat/

La motxilla es presta des dels CRPs i està constituïda per un conjunt d’aparells de mesura professionals que permeten la mesura de variables ambientals a partir de les quals es fonamenta el treball experimental i l’anàlisi de resultats.

Generació, consum i eficiència energètica. Suma’t al debat sobre els reptes del futur energètic

A través del visionat d’un vídeo, l’alumnat reconeixerà els efectes ambientals del model energètic actual de les nostres ciutats i veurà els avantatges de les energies renovables. També descobrirà les mesures que s’han pres per avançar cap a l’eficiència energètica i coneixerà projectes que pretenen millorar el model actual.

Finalment es demana a l’alumnat que investigui sobre les polítiques mediambientals i les accions que s’estan duent a terme al seu poble o la seva ciutat per millorar l’eficiència energètica.

Una vegada completada aquesta primera part de l’activitat, es planteja un debat a partir d’una sèrie de preguntes.

Actiwatt

ACTIWATT és un joc elaborat en el marc del projecte europeu Euronet 50/50 max que de manera molt divertida permet consolidar els conceptes relacionats amb l’eficiència i l’estalvi energètic que s’aprenen durant el desenvolupament del Projecte.

Actiwat és un joc de caselles de gran format. Hi poden participar un mínim aconsellat de 4 participants i un màxim de 16, en equips de 2 a 4 persones. El joc està pensat per nens i nens de 6 anys en endavant i contempla preguntes de diversa dificultat en funció de les edats dels participants.

El joc està a disposició de les escoles dels municipis de Barcelona. Els Ajuntaments que vulguin sol·licitar-los es poden posar en contacte a través del correu electrònic del Projecte: euronet@diba.cat

STEAM amb l’Estalvi energètic i Arduino

En aquesta web aprendrem programació i robòtica d'una forma fàcil i intuïtiva amb l'objectiu de realitzar projectes STEAM sota el paraigua de l'estalvi energètic.

Per això hem preparat una sèrie de programes bàsics que ens ajudaran a familiaritzar-nos tant amb els components electrònics com amb el llenguatge de programació d'ArduinoBlocks.

https://sites.google.com/a/xtec.cat/estalvi-energetic/

Reduir l’ús d’energia a la llar estalvia diners, augmenta la seguretat energètica i redueix la necessitat de cremar combustibles fòssils insostenibles. El primer pas per fer-ho és controlar la quantitat d’energia que s’utilitza cada dia.

En aquesta unitat d’aprenentatge, s’utilitza micro:bit per desenvolupar un prototip per a un sistema de monitorització d’ús d’energia a casa que informarà a les persones quant de temps deixen els llums i / o s’escalfen durant el dia.

Ponte en onda

Activitats educatives sobre energia

ClimaTicTac és un joc estratègic que fomenta la col•laboració, tot i que també es podria interpretar com una tragèdia. Hi ha una unitat de lloc: la Terra; una unitat de temps: el segle XXI; i una unitat d’acció: la lluita contra el canvi climàtic.

Per descomptat, aquí el dolent del joc és l’increment ineludible del CO2 i els perills que això comporta per al planeta i la seva població.

Prèstec del Joc contactant amb dtbaix@xtec.cat

Enllaç al Web del Joc

Enllaç a les Regles del Joc

ODS en acción app

Aplicació que permet crear i enregistrar les accions sobre els ODS que es vagin realitzant i explorar i treballar amb els alumnes l’objectiu escollit i contribuir a l'eficiència energètica de la comunitat educativa, local, mundial, etc.

Permet crear projectes nous o col·laborar en d’altres ja oberts i interactuar amb ciutadans de tot el món i conèixer les últimes notícies relacionades amb els ODS.

La proposta didàctica es basa en: Investigar, seleccionar, actuar, discutir, exposar i comunicar.

web: sdgsinaction.com

Endavant renovables!!

Les energies renovables. L’alternativa al col·lapse de les energies fòssils

Material didàctic per reflexionar sobre l'exhauriment dels combustibles no renovables (petroli, gas, carbó i urani), i les seves conseqüències sobre el sistema climàtic de la terra. Problema real que es planteja a les generacions actuals, i que tindrà una especial incidència sobre les generacions futures.

Es planteja una solució factible a aquesta situació, en base a la transició global a l'ús de les energies renovables (fotovoltaica, termosolar, eòlica, hidràulica, etc.) amb criteris d'eficiència energètica.

Està destinat preferentment al professorat de secundària per a què adapti els continguts i les activitats al seu alumnat.

El document està dividit en tres parts: 1.- Fonamentació cientificotecnològica; 2.- Activitats didàctiques; 3.- Guia didàctica

...in english!

Aplicació de Recursos al Currículum (ARC)

Activitats que es desenvolupen en llengua anglesa amb la metodologia AICLE/CLIL.

En aquesta activitat s’estudia el tema de les energies des d’un vessant molt participatiu i pràctic.

Es comença amb una introducció a les energies renovables i no renovables, passant per la generació d’electricitat a les centrals. Finalment es posa en pràctica tot el que s’ha après mitjançant un projecte en grups en el qual l'alumnat tracta diferents aspectes d'estalvi energètic al seu institut.


L’alumnat calcula el consum energètic de casa seva i aprèn maneres d'estalviar energia en la vida diària. També aprèn a interpretar les etiquetes amb l'eficiència energètica dels electrodomèstics i reflexiona sobre la importància de l'estalvi energètic reflexat en la factura de la llum.


Energy Challenge Badge. Repte per obtenir la Insignia de l’ODS 7. Energia neta i assequible

Activitat en anglès, on hi trobaràs un repte per aconseguir la insignia de l’ODS número 7, Energia neta i assequible, per a tothom. S’hi desenvolupen materials didàctics on s’expliquen la gran quantitat de formes d’obtenir energia, ja sigui no renovable, com renovable, estructurades a tres nivells:

de 5 a 10 anys,

de 11 a 15 anys

i de 16 anys en endavant.

Aquest programa o repte s'emmarca dins de les activitats que realitza per a la joventut l’Aliança Global de la Joventut i les Nacions Unides, i compta amb el suport d’Ambaixadors/es YUNGA, (YUNGA, per les seves inicials en anglès), amb la finalitat de fomentar l’esperit crític i crear un moviment de ciutadans globals per fer un món més sostenible i just.

Energy kids

Web de l’Administració d’informació energètica dels EUA, en anglès, que ens permet de forma clara i concisa explicar a xiquets i xiquetes:

  • Què és l'energia?
  • Quines son les fonts d'energia?
  • Com utilitzar-la
  • Com fomentar l'estalvi energètic
  • Resum històric històric de l'energia, a nivell de línia de temps i descobridors/es.
  • Jocs en línia
  • Activitats
  • Calculadores d'energia
  • Un complert glossari de termes en anglès.

Per saber-ne més

Energy Saver

Guía en castellà elaborada per U.S. Department of Energy's Office of Energy Efficiency and Renewable Energy (EERE) que presenta consells sobre com estalviar diners i energia a casa.

L'arquitectura bioclimàtica és una arquitectura adaptada al medi ambient en el disseny d'edificis, amb la finalitat d'optimitzar el consum de recursos naturals per tal d'estalviar un màxim energia i fer més saludables els edificis.

L’ecoempresa Pamies Vitae, amb el permís el seu autor, ha posat a disposició lliure les 15 làmines realitzades per l’arquitecte navarrès Iñaki Urkia que mostren els criteris i tècniques de l’arquitectura bioclimàtica al llibre Energia renovable práctica. Aquestes làmines formen part de l'exposició de recursos a la seva sala d'activitats a Balaguer

Prublicació de la Universitat Politècnica de Catalunya que recull els continguts principals del llibre homònim de Carles Riba i Romeva, que aporta dades i reflexiona sobre el consum mundial d’energia i quin és el paper dels recursos energètics en el present i en el futur.

Estudi sobre com s'ensenya l'energia a Catalunya als diferents nivells educatius, detecció de necessitats i buits que existeixen en allò relatiu a la producció i a l'ús de l'energia en l'actual temari curricular.