Steam a la vistaaa!

1 de novembre - 500 anys de l’Estret de Magallanes

L'1 de novembre de 2020 se celebren els 500 anys del “descobriment” de l’Estret de Todos los Santos, conegut com estret de Magallanes, per part de l'expedició de Magallanes-Elcano.

El món no va tornar a ser el mateix després d'aquesta expedició. Dos-cents trenta-nou homes i cinc naus van partir de Sanlúcar de Barrameda el 20 de setembre de 1519, a la recerca d'una ruta per l'oest cap a l'Especiería. Tres anys després, van tornar divuit homes, entre els quals Elcano, i una nau, després d'haver fet la volta al món.

Web oficial de l’esdeveniment

Crònica de l’expedició. National Geographic

La plataforma Filmin ha estrenado el último trabajo centrado en esta asombrosa travesía: ‘El viaje más largo’. El documental, dirigido por Manuel H. Martín, combina animación, imágenes de archivo, rodajes en escenarios reales y entrevistas a historiadores.

Recursos en línia i píndoles sobre la Primera Volta al Món

L’Ajuntament de Sevilla ofereix al seu xeb un seguit de recursos culturals i didàctics relacionats amb l’expedició de Magallanes i Elcano.

Accés al recurs

Quadern de bitàcola

El quadern de bitàcola en marina mercant, és un document (llibreta, llibre...) en què els pilots, a les seves respectives guàrdies, anoten l'estat de l'atmosfera, els vents que bufen, els rumbs que es fan, la força de les màquines amb què es navega o el velam que utilitzen (en el cas dels vaixells de vela), la velocitat de la nau i els fets importants esdevinguts durant la navegació.[1] Antigament, quan els vaixells no tenien el pont cobert. Era costum guardar aquest quadern a l'interior de la bitàcola per a preservar-lo de les inclemències del temps, i d'aquí va agafar el nom. Del contingut del quadern de bitàcola, el capità n'extreu la informació que utilitza per complimentar el diari de navegació.

Font viquipèdia

El calendari de l'Institut Geogràfic Nacional per a 2021 està il·lustrat amb mapes corresponents a l'exposició titulada.

«Els mapes i la primera volta al món. L'expedició de Magallanes i Elcano», inaugurada l'abril de 2019 en commemoració del V centenari d'aquesta fita.

Meteorologia

Estacions. Xarxa automàtica · Xarxa observadors · Observacions fenològiques. Gràfics. Relacions entre variables · Comparació entre estacions

Converteix-te en un meteoròleg expert amb el Tomàs Molina!

Per què el cel és blau? Com podem saber si plourà? Com es forma l'arc de Sant Martí? De què estan fets els núvols? Per què els trons fan tant soroll?

Segur que moltes vegades has mirat al cel i has pensat que el temps està boig... Però no! La realitat és que cada fenomen meteorològic té una explicació científica.

Aquest llibre presenta un conjunt d'experiments sobre meteorologia que permetrà iniciar-te en el món de l'experimentació científica. Podràs demostrar i experimentar amb l'aire i en comprovaràs l'existència, el volum que ocupa i la força que exerceix; podràs visualitzar la formació d'altes i baixes pressions, fronts freds i fronts càlids i la creació de núvols, i construiràs alguns instruments de mesura meteorològics senzills. Cada experiment s'estructura d'una forma similar que respon a quatre preguntes: Què volem demostrar? Què necessitem? Com ho fem? Per què i què ha passat?, i requereixen material senzill i a l'abast de tothom. El llibre és una continuació d'Un submarí d'aire i altres experiments i Un cotxe a reacció i altres experiments, amb experiments sobre meteorologia aptes per a totes les edats, des de primària fins a secundària.

La caixa negra. Quadern de bitàcola dels avions

Les caixes negres són una de les eines més valuoses perquè els investigadors puguin esclarir les causes de qualsevol accident aeri. Registren diferents paràmetres del vol, igual que en el seu temps feia el capità del vaixell amb els paràmetres de la navegació.

Accés al recurs

Activitats educatives

Trieu una llavor inicial i, a continuació, pinteu muntanyes, valls i oceans al mapa. Simularà l’evaporació, el vent i les precipitacions per determinar biomes i rius.

Predicció del temps i la visualització de dades meteorològiques.

Temps de primavera

Què passa quan traiem el cap per la finestra, o sortim al balcó? Ens atrevim a mirar a l'exterior amb uns altres ulls?

Activitat pertanyent a la sèrie #ciència_confinada de Cesire

La terra des del zenit

Et proposem una visita als principals sistemes i tecnologies d’Observació de la Terra, les seves utilitats, avantatges, debilitats i complementarietat dels satèl·lits amb altres sistemes d’Observació de la Terra, com els avions, els avions no tripulats o les dades sobre el terreny. A través d’una col·lecció de plafons o eixos temàtics, continguts i activitats associades, sobre com transformar la informació sobre el territori (geo-informació) i de forma especial captades des de l’espai, per transformar aquesta informació en un millor coneixement.

Accés al recurs

Què és i com es forma un huracà

Descobreix aquest timelapse interactiu

El canvi climàtic

Els teus propis mapes de manera ràpida i fàcil

La brúixola, el magnetisme i l’electromagnetisme

La porta de la nevera

Recull d’activitats per conèixer les propietats i el funcionament dels imants. Accés al recurs. Cesire

La porta de la nevera. Cuina.pdf

Brúixola app inventor

Construïm una brúixola. Per a això cal comprendre el funcionament del sensor d'orientació del mòbil.

Accés al recurs

Brúixola simple amb micro:bit

Convertim micro:bit en una brúixola senzilla que mostri la seva orientació respecte al Nord magnètic de la Terra.

Accés al recurs

Altres projectes amb el magnetòmetre de micro:bit

Les constel·lacions, la imaginació al cel

Les constel·lacions representen una de les tradicions més antigues de la humanitat i també són part dels orígens de l’astronomia. Amb elles, mitologia, ciència i religió es combinen en el marc incomparable del cel. Avui dia tenen un interès principalment cultural, però no deixen de ser fascinants per la seva connexió amb les cultures més antigues del món i alhora amb el progrés de la ciència durant els primers segles de l’època moderna.

Aplicació que permet endinsar-se en el Sistema Solar i descobrir els cossos celestes a partir d'un planetari virtual

Planetari virtual per explorar estrelles i planetes

UNAWE. Activitats educatives relacionades amb l’astronomia. Per a Primària i 1r cicle d’ESO.

Cliqueu a les imatges per accedir als recursos.

Far Barcelona

Naveguem...

Per què floten els vaixells?

Per què sura un vaixell, si és de ferro? Tothom coneix el principi d'Arquimedes, però qui el sap explicar? El grec Arquimedes de Siracusa va fer nombroses aportacions al món de la ciència. Una de les més conegudes és el principi que porta el seu nom, que es pot experimentar, per exemple, en inflar els pulmons quan ens banyem en una piscina.

Accés al recurs. QueQuiCom

Com funciona un submarí

Com funciona el vàter dels submarins?

Construcció d’un submarí

Quan un cos se submergeix en un fluid

Activitats relacionades amb el principi d’Arquímedes. Edu365.cat




Construcció d’un ludió hidroestàtic

El ludió o diable de Descartes consisteix en un recipient obert per sota, contenint una cambra d’aire i ficat en un recipient tancat ple d’aigua. Quan augmenta la pressió sobre l’aigua del recipient el ludió s’enfonsa i quan es torna a disminuir la pressió, sura.

Recerca en Acció

Amb aquest experiment descobrim el Principi d’Arquimedes experimentalment. També treballem els conceptes de flotació, i la comparació del pes de l’aire i de l’aigua.


T’has fixat en el paisatge de l’oceà antàrtic? Què hi veiem a la superfície? En lloc de les muntanyes verdes que estem més acostumats a contemplar, allà hi trobem muntanyes de gel anomenades icebergs.

Les politges

Activitat ARC

Els aparells dels velers

Accés al recurs

Barcelona World Race. Propulsió amb el vent

Vendée Globe

La regata de la Vendée Globe –que consisteix a fer la volta al món en solitari i sense escales- és una de les més dures i exigents que existeixen. A partir d’aquesta regata el Museu Marítim de Barcelona (MMB) i la Fundació Navegació Oceànica Barcelona (FNOB) organitzen un projecte educatiu que permet fer un seguiment de la regata, en temps real, a partir d’una sèrie de propostes de treball a l’aula, que es poden complementar amb altres activitats a fer a diferents institucions i equipaments culturals.

Per a més informació consulteu el web de la regata. Museu marítim

Aliments liofilitzats

La liofilització és una tècnica de deshidratació per fred; un procés comú en la indústria alimentària que es coneix també com a deshidrocongelació (assecatge per congelació).

Per infantil: Vaixells al Rec!!!

Activitat de construcció de vaixells per comprovar la flotabilitat dels materials i la navegació dels vaixells segons el seu disseny constructiu pel que fa a materials, mida, forma, pes… tot aprofitant el rec d’aigua que passa a prop de l’escola.

Realitzada per l’Escola Camins, de Banyoles.

Accés al recurs:

https://issuu.com/escolacamins/docs/vaixells_al_rec

Vaixells amb Arduino

Nusos mariners

ELLEN MACARTHUR

FLORENCE ARTHAUD

DEE CAFFA

LAURA DEKKER

JOANNE SOCRATES

CAROLIJN BROUWER Y MARIE RIOU

WENDY TUCK i NIKKI HENDERSON

TRACY EDWARDS

Skippers importants de la història de la vela

Dídac costa

Dídac Costa és navegant oceànic. És el primer català i segon espanyol que ha completat la Vendée Globe, volta al món a vela en solitari i sense escales.

Anna Corbella

Anna Corbella i Jordi és una regatista catalana. El 2011 va esdevenir la primera navegant catalana i espanyola a fer la volta al món a vela sense escales amb la seva participació a la Barcelona World Race.

Bernard Moitessier

Navegant i divulgador francès que va descriure la vela oceànica en els seus llibres de viatges, als anys 60.

Eric Tabarly

Navegants Francès que va innovar en tots el camps científics i tecnològics de la vela oceànica als anys 70.

Estudis relacionats amb la navegació

Institut Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya. Ametlla de Mar

Zona multimèdia

10 millors pel·lícules de pirates

El pirata Barbanegra


Cartells marítims

Curiositats

La volta al món en 80 dies

Els terribles últims minuts del Titanic

Recursos fotogràfics

Fotos d’icebergs

Llums i ombres

Muntatges fotogràfics

La cambra fosca

Sebastiâo Salgado Gènesis

La música que escoltaven Magallanes, Elcano i la seva tripulació

Un repàs pel panorama musical del Renaixement espanyol. Accés al recurs

Petita playlist de música renaixentista espanyola:

AVE MARIA (a 8). Tomás Luis de Victoria

Vigilate et Orate. Cristóbal de Morales

Oy comamos y bevamos. Juan del Encina

¿Con qué la lavaré? Juan Vásquez

Pavana con su glosa. Antonio de Cabezón

Música del mar i els vaixells

La nostra playlist conté música de tots els estils i per a totes les edats:

El meu avi. Tradicional

El meu avi. Los Manolos

Pirates del Caribe. BSO

La del pirata cojo. Joaquín Sabina

Soldadito marinero. Fito y Fitipaldis

En el muelle de San Bas.Maná

Somos una marea de gente. Macaco

Som mar. Txarango

Sons de mar. Chillout

Café del mar. Canal oficial

Mediterráneo. Joan Manel Serrat

Message in a bottle. The Police

Yellow submarine. The Beatles

Eva Maria se fue … Fórmula V

Un velero llamado libertad. José Luis Perales

Una lágrima cayó en la arena. Peret

La vuelta al mundo en 80 dias. Mocedades

El barquito chiquitito. Los chiripitifláuticos

Un barquito de cáscara de nuez. Miliki

Per saber-ne més

Projecte patí científic

El projecte Patí Científic desenvolupa un programa de monitoratge de les aigües costaneres de Barcelona mitjançant la instrumentació del Patí Català. Aquest adquirirà variables oceanogràfiques al llarg del litoral Barceloní i fomentarà la implicació ciutadana.

Un planeta, un oceà

"Cada any s'han de desplegar prop de 2.000 instruments autònoms (com ara perfilar flotadors i boies a la deriva) per mantenir el sistema global d'observació oceànica. Normalment, el desplegament d’instruments d’observació oceànica es fa a través de vaixells oceanogràfics de recerca, que són molt costosos i no poden navegar per tot arreu de l’oceà independentment de la temporada. Els iots de carreres ens permeten arribar a zones remotes de l’oceà, que encara no estan ben mostrejades, omplint mancances d’observació crítiques, especialment durant aquest desafiant període de pandèmia”, afirma Mathieu Belbéoch, cap d’OceanOPS.



Exposició “Mares de plàstico”

Roca Barcelona Gallery pròrroga fins al 15 de gener de 2021 aquesta impactant exposició per conscienciar la societat del greu problema de les escombraries plàstica que inunda tots els oceans, causant que no hi hagi ni un sol quilòmetre quadrat d'aigua de mar que estigui lliure de partícules de plàstic.

Planetari municipal

Observatori Fabra

Llançament del nou satèl·lit Copernicus per controlar l'augment del nivell del mar.

Compromís de la NASA STEM: visió general