L'STEAM mou muntanyes

11 de desembre. Dia internacional de les muntanyes

Les muntanyes alberguen el 15% de la població mundial i aproximadament la meitat de la reserva de la diversitat biològica del món. A més, subministren aigua dolça per a més de la meitat de la humanitat. La seva conservació és clau, tal qual especifica l'Objectiu 15 dels ODS.

No obstant això, es troben fortament amenaçades pel canvi climàtic i la sobreexplotació. A mesura que les glaceres de les muntanyes es fonen, els habitants de les altures -entre els més pobres del món- afronten més dificultats per sobreviure a causa dels desastres naturals.

A tot això cal sumar el fet que aquest desglaç a una velocitat sense precedents amenaça el subministrament d'aigua dolça de milions de persones.

Aquest problema és cosa de tots. + info

A la conquesta de les muntanyes

El vincle de les persones amb les muntanyes existeix des de sempre i l’atracció que ha suposat per a molts conquerir els seus cims forma part de la nostra història.

Les muntanyes als Camps i Entorns d'Aprenentatge

Camp d’Aprenentatge de la Vall de Boí

El massís del Bessiberri

Camp d’Aprenentatge d’Empúries

El massís de Cap de Creus

Entorn d’Aprenentatge de Tuixent

Serralada del Cadí

Camp d’Aprenentatge Alt Berguedà

El Pedraforca

Entorn d’Aprenentatge del Canigó

El Canigó

Entorn d’Aprenentatge de Tremp

Lo Montsent de Pallars

Camp d’Aprenentatge Delta de l’Ebre

Mont Caro

Camp d'Aprenentatge Valls d'Àneu

Els Encantats

Fomentar connexions amb la natura.

El projecte NANOL té l'objectiu de fomentar les activitats a l’aire lliure i el contacte amb la natura de les escoles de l’educació primària en espais naturals protegits.

El projecte ha apropat educadores i educadors de diferents àmbits, bàsicament d’escoles de natura o centres d’educació ambiental, d’escoles d’educació primària i d’universitats que treballen en la formació inicial i permanent del professorat.

+ info

La missió principal de la Fundació Kilian Jornet és la preservació de la muntanya i el seu entorn. Vol informar i sensibilitzar en els àmbits educatius i a la ciutadania en general de la importància de la preservació dels entorns de muntanya.

Projectes inspiradors

+ info

Aprenem biodiversitat de les muntanyes + info

Accions per conscicienciar sobre la natura. + info

Campanya 11 de desembre

+ info


Phénoclim és un programa científic i pedagògic que invita al públic a contribuir en la valoració de l'impacte del canvi climàtic en la fauna i la flora de les muntanyes. Es basa en dues disciplines científiques: la FENologia i la CLIMatologia per evidenciar els ritmes de la natura. Les dades recopilades en les diferents serralades de muntanya permeten als investigadors comprendre millor el funcionament dels ecosistemes en cada estació de l'any, per així poder estudiar els efectes de les variacions del clima en el medi ambient. + info

Dones de muntanya

La presència de dones a la muntanya ha estat minoritària com en altres àmbits o sectors, però això no implica que al llarg de la història no hi hagi hagut referents femenins empoderadors i, alguns, molt propers i importants.

Tecnologia i muntanya

La tecnologia ha estat molt present al món de la muntanya des dels seus inicis. L’evolució i els avenços tecnològics han suposat millores en el material tècnic fent-lo més lleuger i amb millors aplicacions. Les noves tecnologies de geolocalització també són molt importants a les muntanyes, les aportacions dels i les meteoròlogues són fonamentals en algunes ascensions. Les modificacions que s’han fet als helicòpters perquè puguin volar de nit... En definitiva, la tecnologia minimitza riscos.

Tecnologia i muntanya

La tecnologia revoluciona els rescats de muntanya + info

La tecnologia digital, també ha possibilitat l'estudi del nostre entorn, capturant imatges, sons, georeferenciant-les, crear mapes interactius, en temps real...i ens ha facilitat la seva comprensió, l'anàlisi i fins i tot fer prediccions.

PROJECTE NOAH. Ciència Ciutadana. Comunitat global d'entusiastes de la natura i de fotografiar i aprendre sobre la vida salvatge + info

STELLARIUM es un programa gratuït de codi obert. Representa un cel realista en 3D, tal com es veuria amb l'ull nu, amb binoculars o amb telescopi. + info

INSTAMAPS. Visualitza i analitza la teva informació sobre el mapa + info

Georeferenciació; potencial didàctic + info

EDUMET. Xarxa meteorològica Educativa de Catalunya

Amb tecnologia programable i sensors, podem crear projectes que poden ser de gran utilitat a la muntanya. Podeu veure uns quants exemples amb micro:bit

Sensors de proximitat + info

Dispositiu de seguiment d'animals + info

Brúixoles. + info

Brossa als cims més alts del món

Vols formar part de PLASTICØPYR? Vols ajudar a recollir i analitzar dades científiques? Vols proposar models econòmics alternatius i sostenibles que contribueixin a minimitzar el nostre impacte a la natura? Col·labora amb nosaltres en la investigació de la contaminació per plàstics a les muntanyes! A aquesta pàgina podràs descarregar-te una Guia Didàctica completa on trobaràs tota la informació necessària sobre els mostrejos que realitzaràs. També disposem d’un Quadern de Camp que podràs imprimir per prendre anotacions a la teva sortida de camp.+ info

Per saber-ne més...

Boscos.pdf

El model geològic . CESIRE + info

Quin temps fa ara mateix? ARC + info

Podem preveure la caiguda dels arbres a causa del vent? ARC + info

Mesurem el temps atmosfèric que fa. ARC + info

Seguiment meteorològic. ARC + info

Educar a casa 37: Fem de meteoròlegs + info

La pressió atmosfèrica. Taller. + info

Quina pressió! Experiments de ciència... + info

El pes de l'aire. Experimentem amb la física + info

Experimentem amb l'aire a Infantil + info

Com podem saber la història d’una roca? ARC + info

Clima d'alta muntanya. ARC + info

Què en podem dir de les roques?. ARC + info

Arqueologia i muntanyes: Conjunt d'art Rupestre de les Muntanyes de Prades + info; Assentaments a la muntanya d'Olèrdola + info