“Be water, my friend”

Dia Mundial dels oceans

El 8 de juny de 2020, el Dia Mundial dels Oceans. Està creixent el moviment mundial per demanar als líders mundials que protegeixin el 30% del nostre planeta blau per al 2030. Aquesta necessitat crítica s’anomena 30x30. Salvaguardant almenys el 30% del nostre oceà mitjançant una xarxa d’àrees molt protegides, podem ajudar a garantir una casa sana per a tots!

El Dia Mundial dels Oceans, les persones del nostre planeta blau celebren i honren el nostre oceà, que ens connecta a tots. Uniu-vos amb la vostra família, amics, comunitat i milions d’altres persones al voltant del nostre planeta blau per començar a crear un futur millor.

Treballant junts, podrem - i volem - protegir i restaurar el nostre oceà compartit. Uniu-vos a aquesta creixent celebració global del 8 de juny amb compromís continu durant tot l'any.



Els oceans - Curiositats

Save Posidonia

Saps quins és l'ecosistema més divers i productiu de la mediterrània? Les praderies de posidònia, que es troben en perill de retrocés en moltes zones de la nostra costa.

Taurons al Mediterrani

A la Mediterrània es poden trobar fins a 45 espècies diferents de taurons, des del temible tauró blanc fins al més abundant de tots ells: el gat, un petit tauronet de dos pams de llargada. A més, els taurons estan en perill a les nostres aigües a causa de la sobrepesca i a la creixent degradació de l’hàbitat.

Sexe al mar

Al mar tot és possible... hi ha molts peixos que són hermafrodites: són mascles i femelles alhora, o primer són mascles i després es converteixen en femelles... com és el cas del peix pallasso (el famós Nemo) o la dorada. El cas del peix pallasso és força curiós: quan un grup viuen junts, el peix pallasso més gran es transforma en femella, el següent major és el mascle i tots els altres són alevins sense el sexe desenvolupat. Si la femella mor, el mascle es transformarà en femella i un dels alevins en mascle... També és prou conegut l'exemple de les dorades, que són mascles a partir del primer o segon any de vida i es transformen en femelles a partir del tercer any, així que gairebé totes les dorades que mengem de piscifactoria són mascles.

Junts podem protegir la nostra llar


El Consell Assessor per a la Joventut del Dia Mundial dels Oceans es va crear el 2016 per ajudar a desenvolupar el Dia Mundial dels Oceans en una manera única de connectar i unir els joves de tot el món per a un futur millor amb un oceà més saludable que ens mantingui a tots, independentment d’on vivim.



Inspirar-vos per planificar una celebració del Dia Mundial dels Oceans. Aquí podeu consultar tot d’idees.

Observadors del mar

Mircoplastic watchers és una proposta educativa de ciència ciutadana del Museu Marítim de Barcelona en col·laboració amb l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), en la que l'alumnat es transforma en científics i científiques, amb l'objectiu d’analitzar la sorra de la platja i recollir dades sobre la presència de microplàstics i mesoplàstics.



Entrem als oceans

L’Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d’Investigacions Científiques (ICM-CSIC) us fa una invitació especial: comencem un viatge per un món bastant desconegut, l’Oceà. Ens acompanyes? Cada dia aprendràs un munt de coses sorprenents i viuràs experiències úniques inoblidables.

En ICMDivulga trobareu informació sobre la recerca que es desenvolupa a l’Institut de Ciències del Mar, les campanyes oceanogràfiques en les quals participen els nostres investigadors i altres activitats i projectes organitzats pel centre dirigits al món educatiu i al públic general (esdeveniments, tallers, cursos, exposicions, portes obertes, ciència participativa).

Us proposem diferents materials didàctics.

Són una sèrie de centres educatius que incorporen continguts marins al seu programa educatiu, i treballen les ciències marines com un eix transversal al centre, fent èmfasi en comunicar el patrimoni marí i costaner de les Terres de l’Ebre.



Embarcant-nos en una regata de llarga distància, els alumnes aprendran com els vaixells de vela aprofiten el vent per desplaçar-se en la direcció desitjada i com es situen i orienten els navegants al mig de l'oceà.

La finalitat de tota l'activitat de l’FNOB rau en convertir la ciutat de Barcelona en un referent internacional de la vela d'alta competició, tant des del punt de vista esportiu, com l'educatiu, l'empresarial i el científic.

A nivell educatiu, desenvolupa un projecte vinculat amb la Barcelona World Race, amb tot un material vinculat amb el mar que es pot treballar de manera transversal des de diferents àmbits: l’ésser humà, navegació o planeta mar.

Material didàctic

Hacking STEM

Exploring shark movement

Obteniu més informació sobre el sistema de coordenades 3D utilitzant models físics i digitals de tauró per comprendre el moviment en els 3 eixos de l’espai: yaw, pitch, and roll.



Exploring Ocean Currents

Descobriu l'impacte de la salinitat i la temperatura sobre els corrents oceànics realitzant experiments, construint un sensor de conductivitat elèctrica i analitzant dades globals.



Exploring Ocean Depths

Els estudiants exploren terrenys remots modelant i graficant el fons oceànic amb un sensor d’ultrasons per visualitzar organismes que viuen en diferents capes oceàniques.

Micro:bit Educational Fundation

Un repte de Micro:bit Educational Foundation per a nens i adolescents per combinar creativitat i tecnologia en solucions per als objectius globals.

L’ARC és un espai al servei dels mestres i del professorat per compartir propostes docents de qualitat associades a les competències bàsiques i al currículum. En aquest enllaç trobareu propostes relacionades amb els oceans.

L'Oceà i l’art

Fotografia i escultura

Durant aquests últims anys s'han fet un munt d'exposicions sobre la brossa marina, i en moltes d'elles hi havia art fet amb aquests objectes trobats al mar. Alguns exemples:

Literatura

Llibres per a adults:

100 secrets dels oceans

Oceà d'Alessandro Baricco

Guia identificació d'espècies: Flora i fauna de la mar Mediterrània

Llibres infantils:

Anem a l'oceà

De l'autor Oliver Jeffers: àlbums il·lustrats de temàtica marina: Perdut i trobat, La balena, Som aquí

Lota la catxalota

VIII Edició del concurs de microrelats marítims. Un rescat al mar

El Museu Marítim de Barcelona convoca el VIII Concurs de Microrelats Marítims, amb la voluntat de contribuir al coneixement de la cultura marítima. Amb la col·laboració de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana, el patrocini de Casa del Libro, i la col·laboració de Seix Barral, Espasa, Destino Infantil Juvenil, Planeta, la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona i el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.



Cinema

Series i pel·lícules infantils:

Documentals:

El Viatge de l'Emperador

Propostes que es poden fer amb el documental

El viatge de l’Emperador

L’Antàrtida, records glaçats

El film ens porta la vida de Josefina Castellví, una gran dona i científica. Els records de gel és, a més, la història d'un retrobament i d'un comiat. La pel·lícula mostra com Josefina torna al seu paradís gelat, l'Antàrtida, després de 25 anys sense haver estat allà per veure-ho per última vegada. Allà, Josefina es va convertir en la primera dona a dirigir una base científica a l'Antàrtida, treball que va realitzar durant un total de 6 anys.

El documental és el retrat d'una dona excepcional i de la seva gran aventura. Ella, a més, mostra més de 30 hores de filmació gravades per ella mateixa durant el seu treball, i deixa que la nostàlgia i els records l'acompanyin en aquest viatge. De la mateixa manera, els records de gel també mostra un increïble lloc al món amenaçat tant per interessos humans com pel canvi climàtic.

Per saber-ne més

Apps:

Natusfera: per compartir observacions de diferents espècies d'organismes i ajudar o rebre ajuda en la identificació de les teves observacions

Medjelly: per conèixer la presència de meduses a les platges i informar d'albiraments de meduses.



L’Ictineu I va ser el primer submergible construït per Monturiol. El nom d’aquest submergible prové de dos mots grecs: icti (peix) i neo (nau), per fer referència a la seva forma de peix.

Monturiol va posar tots els seus esforços en la construcció del submergible per explorar les interioritats del mar, amb un objectiu totalment civil i científic per tal de contribuir al coneixement de les profunditats marines.

Activitats educatives d’enginyeria marina

http://teachers.egfi-k12.org/tag/marine-engineering/



Amb aquest joc us proposem que realitzeu la vostra pròpia exploració i els vostres propis descobriments: aquesta activitat us permetrà, a més de gaudir de la navegació seguint els grans corrents marins, aprendre molt sobre els oceans. Aquest coneixement és essencial no solament per estimar més els oceans, sinó també per promoure la seva protecció i conservació.

Juguem!!!

Estudis relacionats amb el mar

T'agradaria aprendre a cultivar animals marins? A Sant Carles de la Ràpita, existeix una escola d'aqüicultura on pots aprendre a cultivar peixos, crustacis, mol·luscs i fins i tot algues.

Construeix un robot submarí a Girona: El CIRS és un centre d'investigació de la Universitat de Girona centrat en la robòtica submarina. Fan jornades perquè estudiants puguin construir el seu robot submarí i provar-lo a les seves instal·lacions: https://cirs.udg.edu/