Toy Story. 25è aniversari

El 22 de novembre de 1995 el cinema d'animació va experimentar una revolució tecnològica amb l'estrena de “Toy Story als Estats Units. Va ser la primera pel·lícula d'animació feta completament per ordinador, i també la primera pel·lícula d'animació en ser nominada a un Oscar al millor guió original.

La genialitat del seu director, John Lasseter, no sols es palpa en el costat tècnic del film. Els seus entranyables i carismàtics personatges, i la seva senzilla, que no simple, trama plena de força i de valors van captivar i encara captiven els petits i els grans. L’Acadèmia de Hollywood va reconèixer John Lasseter lliurant-li un premi especial.

Al cap de quatre anys es va fer una segona part que va saber estar a l'altura de les circumstàncies, fins i tot les va superar. A hores d'ara la saga Toy Story està formada per quatre pel·lícules.

Pàgina oficial de Toy Story

Animem-nos

L'animació és una simulació de moviment produïda mitjançant imatges que es creen una per una; en projectar-se successivament aquestes imatges (denominades quadres) es produeix una il·lusió de moviment, però el moviment representat no existeix en la realitat. Es basa en la il·lusió del moviment, en què intervenen la persistència de la visió i el fenomen phi.

Font d'informació: Viquipèdia



Els 12 principis de l'animació

Transmetre emocions es converteix en el gran repte quan es conta una història. En l'animació, aquest objectiu està circumscrit a la necessitat de dotar als personatges de realisme, respectant les lleis de la física. Per a aconseguir-ho, els animadors de Disney Ollie Johnston i Frank Thomas, van definir 12 claus basant-se en les pel·lícules de l'estudi. Els van editar el 1981 en el llibre The illusion of life: Disney Animation, considerat des de llavors la bíblia de l'animació, i que s’estenen també al món de la creació de videojocs.

Coneguem aquests principis llegint aquest article o d’una manera més resumida, veient un vídeo.

Recull de recursos, propostes i idees per treballar l'animació

Animem

Aprenguem amb joguines

Les persones no juguem per a aprendre, no obstant això aprenem jugant. Existeix un acord universal entre tots els psicòlegs i educadors en què jugar és aprendre. Durant el joc, es desenvolupen noves habilitats i es proven diferents papers. Diversos estudis demostren que el joc es troba significativament relacionat amb la resolució creativa de problemes, el comportament corporatiu, el pensament lògic, els coeficients d'intel·ligència, la capacitat d'integració i lideratge ...

Són nombrosos els científics, artistes, enginyers i arquitectes que atribueixen les seves habilitats i interessos, fins i tot les seves carreres, a les joguines de la seva infantesa, als jocs i a l'acte de jugar en si mateix.

El valor de los juguetes y el juego. Informe de la AEFJ (Asociación Española de Fabricantes de Juguetes)




Buzz Lightyear a la ISS


Dins del programa International Toys in Space de la NASA, en q els astronautes de l'Estació Espacial Internacional (ISS) van provar diverses joguines en condicions de microgravetat, Buzz Lightyear, homònim de l'astronauta Buzz Aldrin, va ser la primera joguina a viatjar a l'ISS, en 2008 i en el transbordador espacial Discovery. Tot i que va tornar a la Terra 11 mesos després, encara podem realitzar activitats STEAM amb Buzz, tot aprenent sobre la NASA, el transbordador i l'Estació Espacial Internacional.

Activitats educatives relacionades amb Buzz Lightyear dins d'aquest programa

Buzz Lightyear VideoMission log. Episode 1 - Episode 2 - Episode 3

Llista de reproducció de les joguines a la ISS

Proposta d'activitats relacionades i de construcció de les joguines a l'ISS

Recull de recursos, propostes i idees per portar les joguines a l'aula

JoguineSTEAM

Enginyeria de les joguines

Construir ponts i estructures resistents a terratrèmols. El motor d'un avió o d'un cotxe. Dissenyar un nou satèl·lit o participar en el desenvolupament dels ordinadors quàntics. Idear un nou sistema de comunicació remota. Dissenyar una joguina.

Tot això dóna resposta a necessitats de les persones que s'han de satisfer de la manera més sostenible, des de la generació d'una idea fins al seu ús, passant per la comercialització, si cal, del producte.

Quan pensem a què es dedica algú que ha estudiat una enginyeria, potser la d'idear com pot ser una joguina perquè als nens i nenes els atregui, distregui, motivi i ajudi a desenvolupar destreses cognitives i físiques no ens la imaginem, però hi ha enginyers i enginyeres darrere les joguines.

Qui dissenya les joguines?

Dissenyar joguines pot ser tan complicat i divertit com qualsevol altre disseny d'enginyeria. Requereix molta creativitat i conèixer molt bé les necessitats dels nens i nenes ... de 0 a 99 anys.

Coneixeu uns quants enginyers que treballen dissenyant joguines

Vieu el reportatge "Dissenyadors de joguines"


Autopsia tecnològica

Utilitza tornavisos, tisores i serres per a treure l'interior de la teva joguina. Revisa els mecanismes, plaques de circuits, xips, llums i cables. Descobriràs com funcionen els circuits, exploraràs la física dels mecanismes i experimentaràs amb moltes tecnologies diferents dins de la teva joguina. Una vegada que l'hagis disseccionat completament, pots usar les seves parts, les teves eines i la teva imaginació per a crear una nova joguina original.

Ofereix exemples i guies descarregables.

Com es fabriquen les joguines

Clica la imatge per descobrir l'evolució d'una joguina des de la idea inicial fins a ser fabricada en massa i empaquetada, amb una perspectiva "darrere de les càmeres" del procés de disseny d'una joguina concreta.


Activitats ARC - Primària

A partir de l'anàlisi de diferents joguines, els infants, observen com són, com funcionen i com se les imaginen per dins per poder fer les accions que realitzen.

Es tracta de que els infants dissenyin i construeixin les seves pròpies joguines i identifiquin les variables que possibiliten un funcionament eficient i que en facin un ús adequat en relació a aspectes ambientals.

L'activitat pretén que els infants juguin adequadament i responsablement amb els jocs fixes del parc, respectant les normes de seguretat i funcionament, aplicant els coneixements adquirits i argumentant les seves actuacions.

Joguines reconvertides en tecnologia espacial

L'ús de joguines per a inspirar a la ciència data, almenys, dels temps en què Galileu Galilei va crear el famós telescopi després d'observar com funcionaven les ulleres de llarga vista. La NASA va seguir el seu exemple ... Accés al recurs

Joguines per als futurs enginyers i enginyeres

No tots són robots. També jocs de construcció, ordinadors DIY, còmics, noves generacions de cases de ninos, jocs d'enginy, petits laboratoris ... Accés al recurs

El ingeniero de juguetes

Episodi de la sèrie Jorge el curioso, en que s'enfronta a la tasca de reparar una joguina feta malbé.

Arvind Gupta

Arvind Gupta és un inventor de joguines indi i expert en ciències. Ha guanyat diversos premis pels seus esforços encaminats a dissenyar joguines didàctiques senzilles amb materials de rebuig. El seu popular TED Talk "Turning Trash into Toys for learning" i la seva conferència a la #MakerFaireGi "Making Things, Doing Science" donen una idea del seu treball i filosofia.

El lloc web de Gupta conté instruccions, inclosos videoclips curts en YouTube, en diversos idiomes, per a fer centenars de joguines improvisades, que posa a la disposició de tothom de forma gratuïta i sense restriccions de drets d'autor.

Zona Maker. Recull de recursos, propostes i idees per fer joguines

Maker

Els valors de Toy Story

Toy Story aconsegueix unir l'aspecte lúdic (fonamental per crear aprenentatges), amb importants valors que no sempre són fàcils de transmetre. Ens ensenya com integrar-nos als grups, les conseqüències de tractar malament a algú o discriminar-lo per ser diferent, el valor d'una amistat que realment et dóna suport, sobre la responsabilitat, reconèixer que tots ens equivoquem i la importància de rescabalar aquests errors per a tenir el perdó de tots i perdonar-nos a nosaltres mateixos.

9 frases amb valors de Toy Story que deixaran empremta en els nens i les nenes

Els aprenentatges per a la vida que podem extreure de les frases més populars de Toy Story.

No totes les joguines ho són

Les joguines serveixen perquè els nens i les nenes es diverteixin i aprenguin, perquè desenvolupin la ment i el cos, perquè es relacionin i estimulin la creativitat, i per afavorir experiències d'interacció amb el medi.

Llista d'objectes erròniament considerats joguines.

Activitats didàctiques al voltant de Toy Story

Adreçat a Ed. Infantil

Build Me "Emotions"

Proposta d'activitats de Lego Education per desenvolupar les habilitats socials dels nens i nenes: reconèixer i comprendre les emocions, expressar preferències personals i resoldre conflictes de manera constructiva.

Tens un amic en mi

"You've Got a Friend in Me" és el tema musical estendart de Toy Story. Escrita i interpretada pel compositor Randy Newman, apareix a totes 4 pel·lícules i va estar nominada en 1996 als Premis Oscar i al Globus d’Or com a millor cançó original.



Versions oficials



Versions extraoficials

Altres cançons Toy Story premiades

When She Loved Me (Toy Story 2) va estar nominada a l'Oscar a la millor cançó original.

We Belong Together (Toy Story 3) va guanyar l'Oscar a la millor cançó original i a la millor banda sonora.

Per saber-ne més

La saga Toy Story

Clicant el cartell de cada pel·lícula accedireu a tota la informació continguda a la Pixar Wiki: sinopsi, imatges, pòsters, spots, escenes retallades, tràilers ...

Tin Toy va inspirar Toy Story

Abans de l'estrena de Toy Story (1995), Pixar ja estava darrere d'innovar l'animació utilitzant la tecnologia digital. En 1988 va produir el curtmetratge Tin Toy, que narra la història d'un soldadet de joguina que sentia por del seu amo, un bebè. El projecte va ser un èxit i va guanyar un premi Òscar en la categoria de millor curtmetratge animat.

La referència a Tin Toy està present en una escena de Toy Story (el títol apareix en un dels llibres de la biblioteca).

Clica per veure Tin Toy (5')


Museus de joguines

El Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres, ofereix diferents activitats educatives.

Arreu d'Espanya hi ha d'altres museus dedicats als jocs i les joguines. Aqui en teniu una relació.

Buzz Lightyear vs Buzz Aldrin

Buzz Lightyear es diu així en homenatge a l’astronauta Buzz Aldrin, que va viatjar a bord de l'Apollo 11 i va ser el segon humà en trepitjar la Lluna, després del seu company Neil Armstrong, el 20 de juliol de 1969.

Buzz Aldrin ha fet diverses aparicions en sèries de televisió i pel·lícules. Entre d’altres, en la pel·lícula Transformers 3i en la sèrie de televisió “The Big Bang Theory.

En 1970 el cràter lunar “Sabine B”, situat al Mar de la Tranquil·litat a 50 km del lloc d’allunatge de l'Apollo 11, va ser reanomenat cràter Aldrin en el seu honor.

Veieu al vídeo les indicacions que Buzz Aldrin dona a Buzz Lightyear abans que aquest últim viatges a l’Estació Espacial Internacional (ISS) dins el programa Toys in Space de la NASA. Un vídeo genial per ensenyar als més petits coses sobre l’estació i l’entrenament d’astronautes.

Fem memòria

Història de la joguina educativa: de la niña de drap al robot programable

Les joguines dels anys 80 i 90. Nostàlgica recopilació d'anuncis de TVE d'èpoques passades però recordades.


Les joguines que ens van fer com som

Sèrie de Netflix molt actual, estrenada el 2019, on s’analitzen els orígens i els processos de creació de les joguines, com poden ser les Tortugues Ninja, els Power Rangers, My Little Pony, Barbie, les figuretes de lluitadors... Les ments darrere de les franquícies de joguines més icòniques de la història parlen sobre l'ascens (i de vegades caiguda) de les seves multimilionàries creacions.

Al web de Netflix podem veure els tràilers dels capítols tot i no estar abonats.

Les joguines en el cinema i en la música

Hem fet un petit recull de pel·lícules protagonitzades per joguines i/o inspirades en jocs i joguines. També una Sound Track amb cançons de tots els estils inspirades en joguines. Cliqueu la imatge corresponent i gaudiu!

Cinema
Musica



Lego Dones de la NASA

Com a part de la lluita perquè la dona sigui reconeguda en l’àmbit científictecnològic, Maia Weinstock, escriptora científica i editora del MIT, va dissenyar el set “Lego Nasa Women” inspirat en les dones més rellevants de la NASA.

Veieu la documentació del projecte al lloc Lego Ideas, d’on surten els projectes millor valorats per ser fabricats.

Tot i que a hores d’ara el set està descatalogat, si us animeu podeu construir els models a partir del seu quadern d’instruccions de muntatge, on estan detallades les peces necessàries i trobareu més informació sobre el projecte i les dones representades.


Nancy Grace Roman. Astrònoma nord-americana. És coneguda com la “mare de l'Hubble” pel seu paper líder en el disseny del telescopi espacial llançat a l'espai el 1990 i amb el qual s'han fet destacades investigacions de la Terra i altres cossos celestes. També va ser la responsable del desenvolupament del programa d'investigació d’'astronomia de la NASA.

El model de Nancy Grace Roman compta amb un telescopi espacial Hubble.

Margaret Hamilton, informàtica: Mentre treballava al MIT sota contracte amb la NASA en la dècada de 1960, Hamilton va desenvolupar el programari de vol a bord per a les missions Apollo a la Lluna. És coneguda per haver popularitzat el concepte modern de “programari”.

El set de Margaret Hamilton inclou els llibres que representen el codi font de navegació de la nau espacial Apol·lo.

El model de LEGO de Sally Ride i Mae Jemison -que van juntes a la caixa- tenen una plataforma de llançament i un transbordador espacial Challenger amb un coet de tres etapes.

Sally Ride, astronauta, física i educadora: Ride es va convertir en la primera dona nord-americana a viatjar a l'espai al 1983. Després de retirar-se com a astronauta de la NASA, va fundar una companyia educativa dedicada a impulsar als nens i nenes (principalment les nenes) a estudiar carreres relacionades amb la ciència i la tecnologia.

Mae Jemison, astronauta, metgessa i emprenedora: Tot i haver estudiat per metgessa, Jemison es va convertir en la primera dona afroamericana a viatjar a l'espai al 1992. Després de retirar-se de la NASA, Jemison va fundar una companyia que desenvolupa noves tecnologies i encoratja els estudiants a estudiar ciència i tecnologia.