Ciència...ficció?

Centenari del naixement d'Isaac Asimov

Исаак Юдович Озимов, conegut com Isaac Asimov, va ser un prolífic escriptor i divulgador científic, nascut a Petrovitxi el 2 de gener de 1920. Va morir el 6 d'abril de 1992 a Nova York de SIDA, a causa d’una transfusió sanguínia. El 1923 va emigrar amb la seva família als Estats Units. Es va llicenciar en química el 1941 i es va doctorar el 1948.

Autor de més de 500 texts sobre diversos temes: crítica literària, divulgació científica, psicologia, química, bioquímica, matemàtiques, història, humor o poesia..., el camp en què fou més popular, però, fou el de la ciència-ficció. Va ser l’autor de les 3 lleis de la robòtica.

Va ser un humanista i un racionalista. No s'oposava a les conviccions religioses de la gent, però s’enfrontà a les supersticions i a les creences. Font: https://ca.wikipedia.org/wiki/Isaac_Asimov


Les prediccions de l’Isaac Asimov:

ho va encertar?

Fes les teves prediccions!!

T'animem a fer les teves prediccions: Què passarà el 2070?

Sobre robots i humans. Jo Robot

Robot, jo?

Projecte de tecnologia i biologia

Robot jo?

GamificAPP

Any 2035 els humans estan perdent el control sobre els robots i aquests ja no compleixen les 3 lleis de la robòtica. Un petit grup d'humans rep l'encàrrec de recuperar-les per així poder salvar la humanitat. Ho aconseguiran?


Gamificació per aprendre a programar apps amb Appinventor ambientada a partir del món i la novel·la "Jo Robot" d'Isaac Asimov.


Jo, Robot

Aquesta pel·lícula de ciència-ficció produïda el 2004 está basada en l’obra “Jo, robot”, recopilació d’històries curtes escrites per Isaac Asimov.

El visionat de la pel·lícula permet reflexionar sobre:

  • La influència dels avenços tecnològics en la vida de les persones.

  • La convivència entre els robots i els humans.

  • La possibilitat que un robot pugui arribar a tenir sentiments.

L’activitat forma part del projecte Videojuegos y Robots

Fitxa d’activitats

Tràiler oficial de la pel·lícula

Els meus amics robots

Introducció a la programació i la robòtica sense ordinadors

Els robots no poden entendre el llenguatge dels humans, només seqüències d’instruccions en forma de programes.

Aquesta activitat permet introduir el nostre alumnat al món de la programació i la robòtica sense utilitzar ordinadors ni robots. Els programadors de l’equip han d’utilitzar símbols predefinits per definir els moviments del company robot que els ha d’interpretar per formar una estructura utilitzant gots de plàstic.

Vídeo introductori i guia didàctica de l’activitat, publicada al web de la Computer Science Education Week.

Hora del codi. Recursos CSEdWeek

Robots entre ficció i realitat

Robbie i altres contes


Proposta de Noemí Bagés

Robbie i altres contes és un recull de quatre narracions d’Asimov, escrites en anys diferents: Robbie (1939), Tots els problemes del món (1959), Sally (1969) i El sufragi (1957). Més enllà de l’argument i la capacitat de captar l’atenció dels lectors i les lectores de primer cicle d’ESO (alumnat al qual va dirigida aquesta guia didàctica), aquestes narracions plantegen com ha de ser la relació entre les persones i la ciència i la tecnologia. De ben segur que els nois i les noies que llegeixin aquestes narracions sabran veure-hi tecnologia que, avui, ha deixat de ser ficció, i en trobaran d’altra que planteja molts interrogants

Robots, entre ficción y realidad

Conjunt d’activitats encaminades a què l’alumnat assoleixi una conceptualització de la noció de robot, identificant aquells aspectes que els caracteritzen i els distingeixen d’altres sistemes automàtics.

La possibilitat d’articular la proposta amb Llengües i Literatura permet contrastar la imatge del robot que projecta la ficció i les possibilitats i característiques dels robots reals.

Accés al recurs, publicat pel Ministerio de Educación del Gobierno de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires.

Pseudociència

Per saber-ne més

Les obres d'Isaac Asimov a les de Biblioteques de Catalunya

Autòmats de ficció. Video.

Originalment, els autòmats eren unes figures animades que imitaven els humans. Alguns autòmats, veritables prodigis de la mecànica, van fascinar mig món. Però, sobretot, van atiar la imaginació.