Les aus connecten el nostre món

aus migratòries PROPOSteam (3).pdf

#LesAusConnecten

2n dissabte d'octubre i maig: Dia Mundial dels ocells migratoris

El Dia Mundial dels ocells migratoris (WMBD) és una campanya anual de sensibilització que posa de manifest la necessitat de la conservació de les aus migratòries i els seus hàbitats. Disposa de divulgació global i és una eina eficaç per ajudar a conscienciar a nivell mundial de les amenaces que pateixen les aus migratòries, de la seva importància ecològica i de la necessitat de cooperació internacional per preservar-les.

Web oficial de l'esdeveniment

Enguany, el tema de la campanya és “Water. Sustaining bird life” i ha estat escollit per destacar la importància de l'aigua per a les aus migratòries: la gran majoria d'elles depenen dels ecosistemes aquàtics durant el seu cicle vital. Les zones humides de l'interior i la costa, els rius, els llacs, els rierols, els aiguamolls i els estanys són vitals per alimentar-se, beure o nidificar, i també com a llocs per descansar i reposar durant els seus llargs viatges.

Malauradament, els ecosistemes aquàtics estan cada cop més amenaçats arreu del món i també ho són les aus migratòries que en depenen. La creixent demanda humana d'aigua, així com la contaminació i el canvi climàtic, estan tenint un impacte directe en la disponibilitat d'aigua neta i l'estat de conservació de moltes aus migratòries.

Un viatge al·lucinant

Sabies que ...

...hi ha aus que poden migrar a peu?

...algunes aus migren de dia i alres de nit?

...les aus marines i terrestes utilitzen tècniques distintes per a migrar?

...els xatracs àrtics migren de de l’àrtic fins a l’Antàrtic cada any?

...al llarg de la seva vida (uns 30 anys), els xatras àrtics volen l’equivalent a anar i tornar de la Lluna  tres vegades?

Amb la iniciativa ICARUS (International Cooperation for Animal Research Using Space) els científics volen obtenir més informació sobre la vida dels animals a la terra: les rutes migratòries que fan i les seves condicions de vida. Aquestes troballes ajudaran la investigació conductual, la protecció d’espècies i la investigació de les vies per a la propagació de malalties infeccioses. La informació pot ajudar fins i tot a preveure canvis ecològics i desastres naturals.

En el procés, els investigadors de l’Icarus connecten mini-transmissors a diverses espècies animals. Aquests transmissors envien les seves dades de mesura a una estació receptora a l’espai. L’estació receptora al seu torn transmet les dades a una estació terrestre des d’on s’envien als equips d’investigadors rellevants. Els resultats es publiquen en una base de dades accessible a tothom: movebank.

El projecte Nius és una iniciativa de ciència ciutadana de l'Institut Català d'Ornitologia, destinada al seguiment de la nidificació dels ocells. El seu principal objectiu és obtenir informació sobre on, quan i com crien els ocells; és a dir, sobre la localització dels seus nius, la seva fenologia de cria i la seva biologia reproductora.

Podem ajudar els científics a comprendre quan i per què els ocells visiten els jardins i altres petits espais verds dels pobles i ciutats de Catalunya. Arriben abans les aus migratòries quan la primavera arriba abans d'hora? ¿Vénen més les aus granívores a menjar als jardins quan escasseja l'aliment natural a l'hivern? Com afecta el desenvolupament urbà a la capacitat de les aus per viure a la ciutat? Quin paper tenen els jardins situats en petits pobles i en zones més rurals? Aquestes i moltes altres preguntes tindran respostes gràcies a les vostres aportacions!

Les aus arriben a l'escola (i a casa)

Projecte Bird Brother: investiguem la vida dels ocells

No us agradaria espiar què passa dins el niu d’un ocell i veure com creixen els petits, quin menjar hi porten els pares…? 

Bird Brother us proposa la construcció de dos elements per a observar els ocells: una caixa niu i una menjadora, ambdós equipades amb webcam. Així podreu fer un bon seguiment d’aspectes interessants del comportament d’aquests animals. 

També us suggerim alguns dels molts estudis i observacions que podeu dur a terme a partir de les observacions realitzades.

Accés al recurs 

Fem dispositius

de seguiment d'ocells

Amb micro:bit pòdem crear dispositius que:

Ens ajudin a comptar diferents espècies al nostre hàbitat local: al jardí, al carrer, al parc, al pati del centre ... +

Fent servir la ràdio i l'acceleròmetre podem crear el prototip d'un dispositiu que ajudi els científics a fer un seguiment d'aus o altres animals i descobrir com els afecta el canvi climàtic ... +

Aquests projectes estan relacionats amb la seqüència didàctica Protecció dels animals terrestres desenvolupada a microbit.org

Caixes niu. Situacions d'aprenentatge

A STEMarium trobareu diverses situacions d'aprenentatge relacionades amb la construcció de caixes niu i dissenyades per docents. Nivell 1r d'ESO

Fem jocs i videojocs:

Flappy bird

L'objectiu d'aquest joc és dirigir un ocell volador, que es mou contínuament entre diferents obstacles. Si l'ocell toca un obstacle, perd.

Dues propostes per programar-lo amb Scratch:

Programo Ergo Sum, amb vídeotutorials

Mini repte Scratch avançat

Controleu el vostre joc amb micro:bit o Makey Makey ... +

Dues propostes per programar-lo amb micro:bit, amb l'objectiu de treballar els conceptes bàsics dels sprites, llistes i bucles: 

Amb MakeCode

Amb Python

Com saben els ocells

que han de migrar?

Seqüència didàctica a l'aula de primària que busca treballar la funció de relació dels éssers vius i els problemes amb grans magnituds. La seqüència s'inicia amb una notícia real sobre la migració de les aus i l'expressió de les idees inicials de l'alumnat. Idees que es van sofisticant a partir de diferents propostes d'aula.

Accés al recurs


Observem el comportament dels ocells del pati

Activitat pertanyent al programa d’actualització científica per a mestres d’educació primària Petits talents científics 

Accés al recurs

Contes d'ocells

Selecció de contes proposats per la xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona. Disponibles en prèstec.

Accés al recurs

Com volen els ocells? Demostració pràctica

El programa educatiu Science in School ens proposa comprar un pollastre i  disseccionar-lo per descobrir i entendre el funcionament dels músculs que permeten el batec de les ales de les aus, així com el valor científic de les disseccions en general. Guia pas a pas.

Accés al recurs

Material

complementari

.

L'entitat WMBD in the Americas ofereix molts recursos per treballar en relació als ocells migratoris: ilustracions, fulls informatius, comunicats de premsa, fulletons promocionals, llibrets d'activitats, imatges per pintar i molt més. 

Accés als recursos

Reconèixer per conèixer

BirdNET

un shazam de piulades d'ocells

El projecte de recerca BirdNET utilitza la intel·ligència artificial i les xarxes neuronals per entrenar els ordinadors a identificar més de 3.000 de les espècies més comunes a tot el món. Podeu gravar un fitxer usant el micròfon d'un dispositiu Android i veure si BirdNET identifica correctament les probables espècies d'aus presents a la seva gravació.

Android App BirdNET

Ornitho.cat

ornitho.cat és el portal web dedicat a l'intercanvi d'informació sobre les observacions d'ocells, mamífers, amfibis, rèptils, peixos d'aigües continentals, libèl·lules, papallones diürnes, cigales, ortòpters, crancs de riu, bivalves d'aigua dolça i orquídies de Catalunya.

Visor de les llistes d’ornitho.cat

SEOBirdLife és la Sociedad Española de Ornitología, la ONG de conservació de la natura més antiga d'Espanya. 

Ofereix molts recursos:

Guia d'aus

Identificador d'aus

Llista de les aus d'Espanya

Vídeos d'aus

Aus en directe: accés a les webcam de SEO/BirdLife

IllustraCiencia

El projecte Illustraciencia té l'objectiu de  divulgar i premiar la il·lustració científica y de natura. Entre d'altres proporciona aquests recursos:

Característiques de les aus que hem d'observar per obtenir una bona il·lustració científica ... +

Bancs d'il·lustracions científiques de domini públic ... +

Cant i cançons

Ocells de riu

Al web del Museu del Ter es pot escoltar el cant de les principals aus que viuen al riu.

Escoltem els ocells

Canto-pajaros és un banc de sons d'ocells. Escull quin ocell vols escoltar

Xeno-canto és un lloc web dedicat a compartir sons d’ocells de tot el món. Podem escoltar, descarregar i explorar les gravacions sonores dels ocells de la col·lecció, i també compartir els nostres propis enregistraments d'aus.

Les aus i la música clàsica

En aquest article podreu conèixer un munt de referències de cant dels ocells recreats en la música classica. Per explorar  ... +

Els ocells han arrivat

Per saber-ne més

En què s'assemblen els avions i els ocells?

Des de l'origen de l'aeronàutica, el vol de les aus sempre ha estat una font d'inspiració per al disseny d'aeronaus. Aquest recurs proporcionat per l'escola de pilots One Air fa una comparativa exhaustiva de les seves  similituds i diferències ... +

Si voleu treballar el vol de les aus des d'un punt de vista científic, el programa Science of Flight d'Airbus Foundation ofereix informacions i activitats relacionades ... +

Explorem el món de l'aeronàutica

Dos espais imprescindibles per explorar el món de l'aeronàutica a tots els nivells, des d'ocells, globus i estels fins a avions a reacció.

Airbus Foundation ofereix un munt de vídeos educatius al seu espai Science of Flight

NASA Glenn Reseach Center ofereix moltíssima informació i simulacions al seu espai Beginners Guide to Aeronautics

Fem (i llancem) avions de paper

Fer avions de paper no només és divertit i emocionant. També permet treballar  l'aerodinàmica, el mètode científic i el procés tecnològic, la manipulació ... a tots els nivells!

STEM fent avions de paper

Proposta amplia, per poder dur a terme una activitat o un projecte STEM al voltant dels avions de paper ... +

Som enginyers! Fem avions de paper

Proposta per Primària. En aquest projecte de ciència aerodinàmica, canviaràs el disseny bàsic d'un avió de paper i veuràs com això afecta el seu vol ... +

Fem una llançadora d'avions de paper

A Instructables trobareu moltes i variades propostes de construcció de llançadores d'avions de paper ... + 

Dissenyem les ales dels nostres planadors

El programa educatiu Science in School ens proposa un repte d'enginyeria que consisteix en el disseny de les ales d'un planador per explorar les forces que permeten volar els avions  ... +

Això mateix va fer Hedy Lamarr, coneguda principalment per ser la mare del WiFi ( a més d'actriu): va estudiar els peixos i els ocells més ràpids per dissenyar un nou disseny d'ala per avionetes que els permetés avançar més ràpidament.

Ella mateixa ho va explicar al documental Bombshell: The Hedy Lamarr Story en el fragment a què podeu accedir clicant la foto ... +

Dia Mundial del Pardal

El Dia Mundial del Pardal (World Sparrow Day) se celebra el 20 de març. És una iniciativa internacional de Nature Forever Society, Eco-Sys Action i altres organitzacions que vetllen per la conservació de la fauna a tot el món. La seva desaparició comporta importants conseqüències sobre el medi ambient i l'espècie humana i respon a causes com la radiació electromagnètica, la agricultura intensiva, la contaminació ambiental i altres.

Web oficial de l'esdeveniment