Rottahavaintoja

ROTTAHAVAINTOJA VIHERKUMMUN SIIRTOLAPUUTARHAN ALUEELLA


Ympäristökeskukseen on tullut ilmoitus rottahavainnoista Viherkummun siirtolapuutarhan alueella. Suosittelemme, että tarkastatte pihanne haittaeläintilanteen ja ryhdytte tarvittaviin torjuntatoimiin.


Rotat liikkuvat yleensä pimeän aikana ja niiden olemassaolon tunnistaa helpoiten maahan kaivetuista käytävistä, ulosteista sekä ruokapaikalle johtavista sileiksi tallatuista poluista. Valoisan aikana rottia ei tavallisesti näy.


Rakennus- ja räjäytystyöt häiritsevät rottia. Piilossa pysynyt jyrsijäpopulaatio voi lähteä tärinän ja pesäpaikkojen tuhoutumisen seurauksena liikekannalle.


Erityisesti raollaan olevat jäteastiat, suojaamattomat kompostorit ja tunkiot sekä lintujen ruokintapaikat houkuttelevat rottia. Ensimmäinen ja jokaisen ulottuvilla oleva keino torjua rottia on huolehtia siitä, ettei rotille ruuaksi kelpaavia jätteitä ole jäteastioiden ulkopuolella.


Ravinnon lisäksi rotta tarvitsee pesimäpaikkoja. Se suosii kosteita, maanläheisiä paikkoja, joihin voi kaivaa käytäviä. Maata peittävä tiheä kasvillisuus, halkopinot, romukasat tai salaojaputket tarjoavat hyvän suojan rottapoikueille. Rotat kulkevat mielellään sokkelia vasten kasvavien istutusten tai korkean ruohon suojissa.


Niin rottien kuin muidenkin tuholaisiksi laskettavien eläinten ja hyönteisten torjunta kuuluu kiinteistöjen omistajille tai haltijoille. Torjunnan onnistumisen kannalta on tärkeää, että naapuruston asukkaat ryhtyvät toimenpiteisiin samanaikaisesti.

 

Vinkkejä omatoimiseen torjuntaan:







Rottien loukutusta voi tehdä omatoimisesti kaupoissa myytävillä mekaanisilla pyydyksillä. Syötiksi laitetaan rotille maittavia ruokia kuten suklaata, maapähkinävoita tai leipää. Ympäristölle haitalliseksi todettujen jyrsijämyrkkyjen käyttö on luvanvaraista ja niiden saatavuutta kuluttajille on rajoitettu vuonna 2018.

Mikäli edellä mainitut torjuntakeinot eivät riitä, ottakaa yhteyttä ammattimaiseen tuholaistorjujaan.

 

Sovellettu lainsäädäntö

Terveydensuojelulaki 1, 31 §

Terveydensuojelujärjestys

Lisätietoja asiasta antaa terveysinsinööri Tiina Tamminen, puhelin 040 652 8633