La interacció personal

El suport fora de l'aula

La deslocalització d'una part de l'aprenentatge ens obliga a disposar d'un mecanisme efectiu que garantisca una atenció i seguiment d'esta fase de l'aprenentatge fora de l'horari lectiu. En altres paraules: si fins ara explicàvem la teoria a classe i un alumne tenia un dubte, alçava el braç, preguntava i li resolíem la pregunta. Si ara el contingut teòric ix de l'aula en diversos formats (vídeo, lectura de bibliografia, etc.), com mantenim el "suport tècnic" que abans oferíem en directe?

La primera alternativa que ens pot vindre al cap és utilitzar els fòrums que tinguem disponibles en el Campus Virtual o altres plataformes de l'estil de Moodle. Tot i que és una opció vàlida, hi ha alternatives que ens poden donar més joc: Twitter, Google+ o Facebook. A més de poder funcionar com a fòrums, ens faciliten la immediatesa del contacte amb l'alumnat, ja que tenen la possibilitat de configurar-se com a aplicacions del mòbil i els avisos hi arriben puntualment i molts dels nostres alumnes (i alguns de nosaltres) passem moltes hores en eixes plataformes. Si vols saber com pots aplicar les xarxes socials a la docència, fes clic ací.

El suport dins l'aula

Dins de l'aula tenim diverses possibilitats d'oferir suport, depenent de la distribució espacial.

1. Aules preparades

Una representació ideal de la manera de distribuir la classe és la que veus en la imatge.


Amb esta distribució, el professor pot situar-se al voltant de cada grup de treball i dialogar amb els membres dels equips per a conéixer com evoluciona l'aprenentatge. A més, la distribució també facilita que els alumnes puguen entrar en contacte amb altres companys que no pertanyen al seu grup. Amb este model de gestió de l'aula, el moviment per la classe no és privilegi només del professor. Qualsevol alumne pot desplaçar-se de taula a taula per a buscar informació, consultar dubtes, etc. És, en el fons, un retorn a la distribució de les aules típica d'infantil.

Una de les característiques vertebradores de la classe inversa és la combinació de grups a diferents velocitats. Per això, el professor ha d'estar preparat per a atendre en paral·lel processos d'aprenentatge en fases molt diferents. Les primeres sessions poden ser un poc desconcertants per la sensació de descontrol, però ràpidament es converteix en una rutina senzilla i estimulant. Si som prou hàbils, podrem aconseguir també que els estudiants més avançats ens tiren una mà en la gestió de la classe.

I la pregunta del milió: la UA disposa d'aules amb este format? Encara que no ho semble, sí. Hi ha algunes aules de teoria que tenen mobiliari etimològic (és a dir, que es mou). La distribució per defecte és la tradicional, de taules encarades a la taula del professor, però podeu redistribuir-les. En podeu trobar en Ciències Socials, en el Germà Bernàcer, algunes aules de l'aulari II, alguna de Geografia, etc. En canvi, si necessiteu aules d'informàtica que no tinguen la configuració tradicional, ho teniu magre. L'aula 62I de l'aulari I demostra que sí, que també es poden dissenyar bé aules d'informàtica. De totes maneres, en cas que necessiteu usar ordinador en les vostres classes (que seria el més normal), vos recomane que els alumnes porten el seu (com a mínim, un ordinador per cada grup de treball).

2. Aules no preparades

Ací teniu una mostra del que és una aula no preparada (i n'hi ha moltes en la UA).

En este tipus d'aules no podem treballar còmodament per grups amb els alumnes (fixeu-vos en la disposició de les taules) i el professor no pot moure's amb llibertat (i facilitat). La supervisió del procés d'aprenentatge és complexa i les relacions entre els alumnes són difícils (fins i tot dins d'un mateix grup de treball). En estos casos, ens hem de plantejar alternatives que ens ajuden a gestionar el treball dels alumnes.


Una de les possibilitats més efectives és usar un sistema d'arxius compartits editables en temps real com el Google Drive. D'esta manera, el professor pot accedir al document de treball dels alumnes just en el moment que l'elaboren. A més, l'eina de xat que hi ha incorporada ens permet intervindre en la conversa per a plantejar preguntes o rectificacions.