7 Sexologia Masculina

La vida en sí sigue siendo un terapeuta muy eficaz. (Karen Horney)

Xavier Conesa Lapena – Carme Serrat Bretcha

C/ Gaietà Vinzia, 11-13

MOLLET DEL VALLES

C/ Santa Anna, 26

BARCELONA

Tel. 653811887 - 93 570 71 54

conesa@gmail.com

La saviesa és filla de l'experiència.

Leonardo Da Vinci (1452-1519) Pintor, escultor i inventor italià.

Xavier Conesa Lapena

Psicòleg i sexòleg. El 1990 fundà el Centre de Psicologia Aplicada a Mollet del Vallès entitat dedicada als tractaments psicològics en adults,adolescents i nens. Compatibilitzà aquestes tasques amb les teràpies de parella i disfuncions sexuals masculines i femenínes, establint col.laboracions amb institucions dedicades a la salut mental,especialment de la comarca del Vallès. Posteriorment, posa en funcionament l’Institut Superior d’Estudis Sexològics (I.S.E.S.) a Barcelona, dedicat a la docència de la sexologia: postgraus, masters i cursos específics reconeguts d’Interès Sanitari pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. L’Institut manté conveni de col.laboració amb la Universitat de Barcelona, Universitat de Girona,Universitat Ramon Llull i Universitat Oberta de Catalunya i

Centre d’Estudis Universitaris de California, Illinois

Tutor de pràctiques externes de la Facultat de Psicologia (UB) de la Universitat de Barcelona des de l’any 1.999

L’any 1997 es va especialitzar en els tractaments específics per a la depressió a través de la luminoteràpia, essent un dels capdavanters en la investigació i implantació d’aquesta teràpia a nivell estatal. Informacions al respecte publicada al periòdic El Mundo, articles periodístics a Consumer i al periòdic Público.

Ha estat també coordinador del Grup de Treball de Sexologia del Col.legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya.

Al llarg de tots aquests anys, ha establert col.laboracions en mitjans escrits, ràdio i televisió.Enllaços externs

- Pàgina Oficial de Xavier Conesa Lapena

- Acta Constitucional de l’Institut Superior d’estudis Sexològics I.S.E.S.

- Col.laboració Docent del Practicum de Psicologia de la Universitat de Barcelona

- Col.laboració Docent amb la Universitat de Girona

- Col.laboració en tasques de formació amb la Universitat Ramon Llull- Acord de Col.laboració amb la Universitat Oberta de Catalunya U.O.C.- Conveni de Col.laboració Acadèmica amb Centre d’Estudis Universitaris de California, Illinois

- Reconeixement de l’Ajuntament de Mollet del Centre de Psicologia Aplicada

- Referències sobre la investigació en Luminoteràpia al periòdic “El Mundo”. Any 2.005

- Investigacions sobre Luminoteràpia, Referències al periòdic “Público”. Any 2.007

- Coordinador del Grup de Treball de Sexologia del Col.legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya

- Miembro de la Federacion Española de Especialistas en Sexologia

- Publicacions

Carme Serrat Bretcha

Llicenciada en Psicologia Colegiada nº 3.086 Adults i Infantil (Universitat de Barcelona)

Diplomatura de Postgrado en Logopedia (Universitat Autonoma de Barcelona)

Certificació per al Tractament de la Fundació Catalana del Sindrome de Down.

Diagnòstic i Teràpia Infantil (Institut Medic del Desenvolupament Infantil)

Tutora de practiques Universitat de Barcelona Universitat Ramon Llull

Terapeuta Sexual i Familiar

Coordinadora de l’Institut Suparior d’Estudis Sexològics I.S.E.S.

Professora d’Integració Social i Atenció Soció Sanitària

Professora de Comunicació alternativa, Atenció a persones amb dependència,

Assessora Psicològica d’escoles bressol.

Assessorament a pares

Tutora de Pràctiques Universitat Oberta de Catalunya

Conferenciant de temes relacionats amb la psicologia infantil.

Tant homes com dones no estem exents d'experimentar dificultats sexuals en algun moment de les nostres vides. Podria tractar-se d'alguna cosa circumstancial, producte d'alguna situació en particular que afecta la nostra relació de parella, pressions a la feina, o circumstàncies que sostreuen energia a la nostra vida sexual, com estar cuidant de fills petits o pares d'edat avançada. Ja es tracti de factors externs, factors psicològics o problemes de salut, si estàs experimentant alguna de les dificultats sexuals que es descriuen aquí, podries necessitar d'ajuda psicològica, així com de la incorporació de la teva parella al tractament.

. D'acord a la doctora Helen Kaplan (1978, pàg. 23), es produeix una disfunció sexual quan les reaccions a la resposta sexual o qualsevol dels seus components pateixen un deteriorament. En els homes, igual que en les dones, la primera etapa de la resposta sexual consisteix en la vas-congestió genital, la qual produeix en aquest cas l'erecció causa de la congestió dels vasos sanguinis del penis. La segona part de la resposta sexual masculina és l'orgasme, que consisteix en una sèrie de contraccions clòniques involuntàries de la musculatura genital, que va generalment acompanyat de l'ejaculació.

A continuació trobaràs una descripció general de les principals disfuncions sexuals masculines:

Disfunció erèctil (Impotència)

Es refereix a la incapacitat en l'home per aconseguir una erecció, o de mantenir una erecció prou forta per aconseguir la penetració i realitzar el coit. Tots els homes solen experimentar disfunció erèctil en diferents moments al llarg de la seva vida, i sol ser comú en la infància i en els adults majors (tercera edat).

D'altra banda, és normal experimentar dificultats per aconseguir una nova erecció després el coit o la masturbació.

La impotència pot tenir bases físiques ja que l'erecció "... és un reflex neurovascular que depèn del correcte nivell hormonal, la sana anatomia del penis, l'adequada provisió vascular, i un sistema nerviós intacte i en bon estat de funcionament" (Kaplan, 1988 , p.143). No obstant això, els investigadors concorden a afirmar que la gran majoria dels casos de disfunció erèctil tenen causes psicològiques. Els reflexos autònoms que regeixen l'erecció són delicats i són de fet afectats pels problemes de parella (conflictes de poder, decepció cap a l'altre) i per emocions com la por i l'ansietat, causades per fracassos traumàtics en les primeres relacions sexuals o creences religioses severes. No obstant això, molts altres casos de disfunció erèctil són causats per factors emocionals més simples i fàcils de corregir, com ho són l'ansietat per l'acompliment, por al rebuig de la dona, culpa pel gaudi sexual o preocupació excessiva per la satisfacció de la dona.

La teràpia sexual és eficaç per a aquests últims casos que tenen causes més simples. Per als casos de conflictes interns o de parella serà necessària a més la psicoteràpia. La impotència per causes orgàniques o fisiològiques requerirà d'atenció mèdica. No obstant això, al moment de fer l'amor, el millor escenari és que l'home es trobi en un estat emocional calmat i lliure de conflictes, a més de comptar amb un adequat suport de la parella, perquè així els seus reflexos erèctils funcionin sense interferències.

Resultado de imagen de pareja amor

Ejaculació precoç

Els investigadors afirmen que un home presenta ejaculació precoç quan l'ejaculació ocorre abans de la penetració o escassos minuts després de la mateixa, temps insuficient perquè la parella experimenti plaer o orgasme durant el coit. En aquest sentit, Masters i Johnson (1976, p.80) consideren que "... un home és ejaculador precoç quan durant la introducció intravaginal, no pot controlar l'ejaculació per un període suficient per satisfer al seu cònjuge encara que sigui en el 50% de seus contactes sexuals ". Per al mateix home la relació sexual sol ser molt decebedor.

De vegades els ràpids intercanvis sexuals durant l'adolescència condicionen en l'home aquest tipus de patró ejaculatori que pot persistir en altres etapes de la seva vida. Per això, l'ejaculació precoç en més freqüent en els homes joves i amb escassa experiència sexual, tot i que és normal que succeeixi en homes de totes les edats després d'un llarg període d'abstinència. Amb els anys, generalment l'home aprèn a controlar el seu reflex ejaculatori el temps suficient per satisfer la seva parella i aconseguir un coit ple per a tots dos.

Per a alguns homes el control ejaculatori pot convertir-se en una cosa difícil d'aconseguir. L'impacte en la relació de parella sol ser alt, per això és important buscar ajuda professional i involucrar-la en el procés terapèutic. A diferència del reflex de l'erecció que no pot ser sotmès al control voluntari, un home normalment pot demorar o deixar venir l'ejaculació i l'orgasme quan ho desitgi. La doctora Kaplan (1988) sosté que l'home que presenta ejaculació precoç no ha après a contenir l'ejaculació perquè no és conscient de les sensacions prèvies a l'orgasme. I això passa perquè experimenta algun tipus d'ansietat, per exemple, ansietat per l'exercici, que el distreu en aquest moment. L'ejaculació precoç sol ser fàcil de tractar amb tècniques de teràpia sexual.

Ejaculació retardada

L'home en aquesta situació pot sentir excitació sexual i aconseguir i mantenir una erecció per molt de temps, però té dificultats o és incapaç d'ejacular i experimentar orgasmes encara que rebi estímuls prou forts per a això. Aquest dificultat sexual és menys freqüent que les dues anteriors i és anàloga a la disfunció orgàsmica femenina.

El reflex de l'orgasme en condicions normals es troba sota el control de la voluntat. No obstant això, factors emocionals poden inhibir, el que genera de forma inconscient un excés de control resultant en la incapacitat per alliberar l'ejaculació i l'orgasme. Les causes emocionals poden ser diferents en cada home, algunes superficials com l'ansietat per l'acompliment, i altres més profundes com creences religioses i valors familiars severs, por al compromís amb la parella o deixar-la embarassada, i com a forma de "castigar" a la parella, entre d'altres. Les causes orgàniques inclouen la diabetis, l'esclerosi múltiple, i ús de certes drogues, especialment medicaments contra la depressió i la hipertensió. Per tractar l'ejaculació retardada és necessària la teràpia sexual conjuntament amb la psicoteràpia, per a aquells casos amb inhibició emocional més profunda. Els casos d'ejaculació retardada per causes orgàniques o fisiològiques requeriran d'atenció mèdica. També ha de ser atesa la relació de parella perquè és fonamental per a l'èxit del procés terapèutic i aconseguir que l'home es relaxi, deixeu anar el control i experimenti orgasmes fàcils i plaents.

Fonts:

Kaplan, H.S. (1988). Manual Il·lustrat de Teràpia Sexual.

Masters, W.H. i V.E. Johnson (1976). Incompatibilitat Sexual Humana.

Steen, E.B. i J.H. Price (1988). Human Sex and Sexuality

conesa mollet psicologo

Disfunció erèctil: la impotència, problemes d'erecció

La disfunció erèctil o impotència és un problema d'excitació sexual en l'home, es caracteritza per les dificultats per aconseguir una adequada erecció que permeti finalitzar l'acte sexual de forma satisfactòria. En alguns casos l'home no pot aconseguir una erecció suficient que permeti la penetració i en altres, l'home l'aconsegueix però no pot mantenir-el temps suficient per a una adequada penetració i ejaculació.

parella amb problemes sexuals

Podem parlar de dos tipus de problemes d'erecció fonamentals:

Situacional: els problemes en l'erecció apareixen només en determinades situacions o amb una parella i no amb una altra.

Generalitzada: els problemes d'erecció apareixen amb totes les parelles i en totes les situacions, incloent la masturbació.

Si el problema d'erecció és generalitzat, és probable que la causa sigui orgànica i per tant, el millor seria consultar a un metge perquè realitzés les corresponents proves i establís el tractament més adequat.

Causes psicològiques dels problemes d'erecció

El més freqüent és que els problemes d'erecció apareguin en determinades situacions després d'anys de relacions sexuals satisfactòries. Les dificultats ocasionals en aconseguir una adequada erecció poden deure a diferents factors: fatiga, ansietat, alcohol, estrès, interrupcions, etc.

Encara que aquests episodis transitoris poden no tornar a repetir-se, en ocasions són l'inici d'un problema persistent sobretot quan l'home comença a tenir por que li torni a passar en les següents relacions sexuals que mantingui. És a dir, com més preocupat estigui l'home a aconseguir una adequada erecció, més ansiós estarà al moment de l'acte sexual i serà llavors més probable que apareguin problemes d'erecció. Això es pot convertir en un cercle viciós en què un fracàs en l'erecció augmenta l'ansietat per la següent relació sexual, provocant un nou problema d'erecció que tornarà a augmentar l'ansietat.

"L'ansietat és el principal enemic de les relacions sexuals"

La importància que la nostra educació i cultura dóna a la capacitat sexual de l'home és el detonant perquè un problema puntual es converteixi en un seriós trastorn. La millor manera d'evitar un problema d'erecció persistent és considerar els problemes ocasionals com, el que són, molèsties ocasionals, i no com una gran catàstrofe que generi el qüestionament de la pròpia capacitat sexual. Amb aquesta tranquil·litat aconseguirem que les següents relacions sexuals continuïn sent satisfactòries.

-Creemos que pensamos, pero raramente lo hacemos con real entendimiento y empatía. Sin embargo, la verdadera escucha es una de las fuerzas más potentes para el cambio que conozco.-Carl Rogers.

-El verdadero problema no es si las máquinas piensan, sino si los hombres lo hacen.-B. F. Skinner.

-Cada acto de aprendizaje consciente requiere la voluntad de sufrir una lesión a la propia autoestima. Es por ello que los niños chicos aprenden tan rápido antes de ser conscientes de su propia importancia.-Thomas Szasz.

-La civilización comienza cuando una persona furiosa elige una palabra en lugar de una roca.-Sigmund Freud.

Xavier Conesa Lapena psicólogo sexólogo terapia de pareja Mollet del Vallès