8 Sexologia Femenina

La verdadera inteligencia consiste en descubrir la inteligencia ajena. (R. Descartes)

Xavier Conesa Lapena – Carme Serrat Bretcha

C/ Gaietà Vinzia, 11-13

MOLLET DEL VALLES

C/ Santa Anna, 26

BARCELONA

Tel. 653811887 - 93 570 71 54

conesa@gmail.com

La paciència és un arbre d'arrel amarga, però de fruits molt dolços.

Proverbi persa

Xavier Conesa Lapena

Psicòleg i Sexòleg . El 1990 fundà el Centre de Psicologia Aplicada a Mollet del Vallès entitat dedicada als tractaments psicològics en adults,adolescents i nens. Compatibilitzà aquestes tasques amb les teràpies de parella i disfuncions sexuals masculines i femenínes, establint col.laboracions amb institucions dedicades a la salut mental,especialment de la comarca del Vallès. Posteriorment, posa en funcionament l’Institut Superior d’Estudis Sexològics (I.S.E.S.) a Barcelona, dedicat a la docència de la sexologia: postgraus, masters i cursos específics reconeguts d’Interès Sanitari pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. L’Institut manté conveni de col.laboració amb la Universitat de Barcelona, Universitat de Girona,Universitat Ramon Llull i Universitat Oberta de Catalunya i

Centre d’Estudis Universitaris de California, Illinois

Tutor de pràctiques externes de la Facultat de Psicologia (UB) de la Universitat de Barcelona des de l’any 1.999

L’any 1997 es va especialitzar en els tractaments específics per a la depressió a través de la luminoteràpia, essent un dels capdavanters en la investigació i implantació d’aquesta teràpia a nivell estatal. Informacions al respecte publicada al periòdic El Mundo, articles periodístics a Consumer i al periòdic Público.

Ha estat també coordinador del Grup de Treball de Sexologia del Col.legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya.

Al llarg de tots aquests anys, ha establert col.laboracions en mitjans escrits, ràdio i televisió.Enllaços externs

- Pàgina Oficial de Xavier Conesa Lapena

- Acta Constitucional de l’Institut Superior d’estudis Sexològics I.S.E.S.

- Col.laboració Docent del Practicum de Psicologia de la Universitat de Barcelona

- Col.laboració Docent amb la Universitat de Girona

- Col.laboració en tasques de formació amb la Universitat Ramon Llull- Acord de Col.laboració amb la Universitat Oberta de Catalunya U.O.C.- Conveni de Col.laboració Acadèmica amb Centre d’Estudis Universitaris de California, Illinois

- Reconeixement de l’Ajuntament de Mollet del Centre de Psicologia Aplicada

- Referències sobre la investigació en Luminoteràpia al periòdic “El Mundo”. Any 2.005

- Investigacions sobre Luminoteràpia, Referències al periòdic “Público”. Any 2.007

- Coordinador del Grup de Treball de Sexologia del Col.legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya

- Miembro de la Federacion Española de Especialistas en Sexologia

- Publicacions

Carme Serrat Bretcha

Llicenciada en Psicologia Colegiada nº 3.086 Adults i Infantil (Universitat de Barcelona)

Diplomatura de Postgrado en Logopedia (Universitat Autonoma de Barcelona)

Certificació per al Tractament de la Fundació Catalana del Sindrome de Down.

Diagnòstic i Teràpia Infantil (Institut Medic del Desenvolupament Infantil)

Tutora de practiques Universitat de Barcelona Universitat Ramon Llull

Terapeuta Sexual i Familiar

Coordinadora de l’Institut Suparior d’Estudis Sexològics I.S.E.S.

Professora d’Integració Social i Atenció Soció Sanitària

Professora de Comunicació alternativa, Atenció a persones amb dependència,

Assessora Psicològica d’escoles bressol.

Assessorament a pares

Tutora de Pràctiques Universitat Oberta de Catalunya

Conferenciant de temes relacionats amb la psicologia infantil.

Durant molt temps els problemes sexuals femenins van ser tractats com temes tabú, als quals se'ls van buscar diferents explicacions i solucions, generalment amb enfocaments prejudicis. Avui sabem que la totalitat dels problemes poden ser tractats, per brindar una vida sexual plena a totes les dones.

Tot i que el silenci sobre els problemes sexuals femenins persisteix en algunes regions del món, en la societat occidental és cada vegada més comú que siguin motiu de conversa. Des conferències amb especialistes a programes de televisió, milions de dones han trobat llocs on manifestar els seus problemes i buscar una solució.

Els problemes sexuals femenins són diversos, i sol aparèixer en la característica de tenir un origen psicològic. En la majoria dels casos, els inconvenients sexuals poden ser solucionats si la pacient emprèn un tractament i col·labora activament per obtenir resultats positius.

Anorgàsmia

L'anorgàsmia és un dels problemes sexuals femenins més comuns. Es tracta de la incapacitat de la dona d'arribar al clímax durant una relació sexual (o d'una excessiva tardança de l'orgasme), el que no implica que no hi hagi excitació o desig per la parella, o que l'orgasme no pugui ser assolit per altres mitjans.

Com es tracta l'anorgàsmia? No existeixen fàrmacs d'eficàcia provada per solucionar aquest problema, tot i que s'han utilitzat substàncies inhibidores com la mirtazapina. En general, els problemes sexuals femenins, com la incapacitat d'arribar a l'orgasme, poden ser solucionats mitjançant una teràpia amb professionals especialitzats en sexologia.

Resultado de imagen de sexualidad buenos aires argentina

Vaginisme

Un altre dels problemes sexuals femenins més freqüents és el conegut amb el nom de "vaginisme", que es caracteritza per una forta contracció dels músculs vaginals que impedeixen la penetració. Hi ha diferents tipus de vaginisme, els que poden reconèixer segons la gravetat del problema; l'origen, però, és compartit, ja que sol ser psicològic.

Disparèunia

La llista de problemes sexuals femenins continua amb un de molt relacionat al vaginisme: la disparèunia. Aquest problema consisteix en dolors i cremors que poden presentar-se de forma prèvia a la penetració, durant la mateixa o una vegada consumada; les causes poden ser orgàniques (al·lèrgies, infeccions, irritacions) o psicològiques.

Manca de lubricació

La manca de lubricació és un altre dels problemes sexuals femenins més presents i està molt vinculat a la disparèunia. Igual que altres inconvenients d'aquest tipus, pot ser solucionat mitjançant teràpia; també és possible utilitzar un gel lubricant per facilitar la penetració i obtenir una experiència sexual més plaent.

Com es pot veure, la majoria dels problemes sexuals femenins tenen un origen psicològic i poden solucionar fent teràpia amb professionals qualificats. Com sorgeixen aquests problemes en la ment de les dones? Hi ha diversos elements que incideixen en respondre aquest aspecte.

La influència dels mitjans de comunicació en els problemes sexuals femenins és notòria. Els ideals imposats per les pel·lícules (especialment les dedicades als adults) incideixen negativament en la concepció que les dones tenen d'una relació sexual i del que pot esperar la seva parella d'elles.

En qualsevol cas, els problemes sexuals femenins són solucionables si es busca ajuda professional i la dona està disposada a assumir els reptes del tractament.

.....

Disfunció sexual femenina.

Alteracions en el desig i l'orgasme, causes de consulta més freqüent.

La manca de desig i la dificultat per arribar a l'orgasme són els principals patiments; avui la dona demora menys en consultar.

La manca de desig i la impossibilitat o dificultat per arribar a l'orgasme són els principals motius que porten a les argentines al consultori de medicina sexual, segons mostra un recent estudi realitzat a l'hospital Durand de la ciutat de Buenos Aires, que va trobar que una de cada tres dones pateix algun trastorn de la seva vida sexual. Van avaluar a més de 450 dones.

Però els autors de l'estudi destaquen una dada positiva. "Avui la dona arriba abans a la consulta. Abans la pacient arribava després de 2 anys d'estar patint el problema; avui arriba als 6 mesos", va dir a LA NACION una de les autores de l'estudi, la doctora Maria Victòria Bertolino, mèdica tocoginecóloga del Consultori de Qualitat de Vida i Medicina Sexual de l'esmentat hospital.

La consulta més primerenca -que per Bertolino es deu al fet que avui la dona està més informada- permet que el motiu que la porta a consultar sigui més "pur". Això és que el trastorn que refereix la pacient no amagui un altre o altres, que amb el temps i la manca d'atenció adequada han generat nous problemes.

"A vegades la dona consulta per falta de desig, però la falta de desig és perquè no arriba a l'orgasme, i no arriba per falta de lubricació vaginal. Llavors, el que no tingui ganes acaba sent un mecanisme de defensa", va comentar el doctor Estimat Bechara, cap del Sector de Disfuncions Sexuals de l'Durand i coautor de l'estudi els resultats van ser presentats en el "XI Congrés de la Societat Llatinoamericana de Medicina Sexual" (Slams).

Però si bé la dona demora menys que antany a acudir al metge quan sent afectada la seva vida sexual, la situació dista molt de ser la ideal. L'estudi del Durand va abastar a dones que havien consultat per alguna disfunció sexual, però també a dones que acudien a un control ginecològic de rutina; entre aquestes, el 36,2% va reconèixer patir alguna alteració en algun dels aspectes de la seva resposta sexual.

"A vegades no saben on consultar o hi ha una manca de motivació en fer-ho: la dona no és com l'home, que sap que hi ha una pastilla que pot ajudar i va a comprar-la ... La motivació té a veure també amb el coneixement de que es pot solucionar el problema, i amb sentir que té permís per fer-ho -va assenyalar Bechara-. La sexualitat de la dona ha estat relegada durant molt de temps, abans es considerava que havia de tenir sexe per complir amb l'home. "

Un altre factor que no col·labora amb la dona trobi prompta ajuda és que la salut sexual no sol ser un tema de conversa a la consulta mèdica de rutina. "Es pregunta poc per qüestió de temps: la consulta és d'uns 15 minuts i obrir un paquet sexual és difícil si després un no ho va a poder resoldre o un no sap on derivar", ha opinat Bertolino.

- El per què

"En general, la dona que consulta per una disfunció sexual, ho fa per alteracions del desig o de l'orgasme", va dir Bertolino. En el primer cas, va il·lustrar, "la dona diu que tot i tenir una parella a la qual vol ia la qual vol apropar-se, no té ganes. I això l'angoixa molt".

Quant a l'altre gran motiu de consulta, va comentar la investigadora, "l'anorgàsmia sol ser en general primària: dones que mai van arribar a l'orgasme, o que no ho van fer amb una parella i sí amb autoestimulació. A vegades passa que la pacient arriba, però que no sap perquè no està connectada amb les sensacions de plaer, ja sigui per inhibició o per altres causes. Cal investigar llavors com va ser la dona construint la seva sexualitat ".

D'altra banda, afegeix, "li mostrem que l'important no només és arribar, sinó construir el procés de sexualitat. Una dona pot tenir satisfacció en una relació amb o sense orgasme. Avui l'orgasme està una mica sobrevalorat".

- Motius de consulta

Investigadors de l'hospital Durand van determinar quines alteracions de la vida sexual porten a les dones al metge

44% Disfunció del desig

14% Problemes a l'excitació

40% Alteracions de l'orgasme

14% Dolor durant el coit

....

-Lo necesario para cambiar a una persona es cambiar su conciencia de sí mismo.-Abraham Maslow.

-Creo que uno de los principales resultados de la psicología de la toma de decisiones, es que las actitudes y sentimientos de las personas sobre las perdidas y ganancias no son simétricas. Sentimos más dolor al perder 10000 euros que placer al ganar 10000 euros.-Daniel Kahneman.

-Nunca te enseñaron cómo hablar con tus gestos, pero si fuiste enseñado a hablar con palabras.-Paul Ekman.

Xavier Conesa Lapena psicólogo sexólogo terapia de pareja Mollet del Vallès